Rekordtidig skatteåterbäring bäddar för högtryck av resebokningar

Av den 4 april, 2017

Skatteverket har i år för första gången öppnat upp möjligheten att få skatteåterbäring redan till påsk. Detta bäddar för ett ökat tryck på resor inför sommaren. Det menar resesöksajten momondo.se som släppt sin årliga undersökning gällande svenskarnas resvanor.

I år kommer många svenskar att få skatteåterbäringen redan till påsk. Kombinationen pengar på fickan, stort utbud av resor och svenskarnas bokningsvanor kan leda till extra bokningstryck av resor i april. Det visar momondos årliga undersökning om svenskarnas resvanor.

Genom vår årliga reseundersökning ser vi att det är populärt att spendera sin skatteåterbäring på resor. Detta tillsammans med att var tredje svensk brukar boka sina resor två till tre månader innan avfärd innebär bra timing i påsk för bokningar inför sommarsemestern, säger Robin Eriksson, talesperson för momondo i Sverige.

Momondos årliga reseundersökning visar bland annat hur svenskarna brukar spendera sin skatteåterbäring, och resor hamnar högt upp på listan. Svenskarna spenderar hellre pengarna på flygbiljetter än att betala av lånen, shoppa eller goda middagar. Ett ökat intresse kan också innebära ökade priser.

I samband med att trycket och efterfrågan på resor kan öka finns det även risk att priserna stiger. Vi rekommenderar därför att vara ute i extra god tid i år, just för att säkra de mest prisvärda resorna inför sommarsemestern. I vår årliga prisanalys ser vi att de bästa flygpriserna där man kan spara upp till 28 procent bokas generellt 56 dagar för avresa, säger Robin Eriksson.

Om du får tillbaka pengar på skatten, vad brukar du spendera dem på?

Sparande29 %
Pengarna inkluderas i min hushållskassa21 %
Resor12 %
Betala av lån8 %
Elektronik (t.ex. Tv, tablets, smartphones och datorer)4 %
Renoveringar (nytt kök, nytt badrum etc)3 %
Mat och Vin (restaurangbesök inkluderat)2 %
Kläder, skor och accessoarer2 %
Kulturella evenemang (konserter, teater etc)2 %
Bilar2 %
Hälsa och välmående1 %
Annat4 %
Vet ej10 %


Hur lång tid i förväg brukar du bokar du vanligen flygbiljetter till semestern?

Mindre än en vecka i förväg1 %
1-3 veckor i förväg5 %
Ungefär en månad i förväg13 %
2-3 månader i förväg33 %
4-6 månader i förväg18 %
Mer än 6 månader i förväg7 %
Jag flyger aldrig13 %
Vet ej10 %

Resa
Örebroguiden

Om undersökningen
Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av momondo, under perioden 2-12 januari 2017, bland 1 029 svenskar i åldrarna 18-65 år. Totalt har undersökningen genomförts bland 24 700 deltagare i 23 länder.
Källa momondo.se

You must be logged in to post a comment Login