Rekordstort mopedintresse på Tradera

Av den 24 juni, 2019

Det såldes veteranmopeder för drygt 20 miljoner på Tradera under 2018. I år lär dessa siffror slås med råge eftersom försäljningen av mopeder har ökat med 41 procent mellan januari och maj 2019 jämfört med 2018. Det är framförallt nostalgiska mopedvänner födda på 50- och 60-talet som slåss om objekten.

Våren är i full blom och med det har även mopedförarna vaknat till liv. Eftersom efterfrågan på veteranmopeder ökar och utbudet är begränsat så har snittpriserna stigit rejält det senaste året. Snittpriset på mopeder som säljs på Tradera har stigit med 33 procent de första fem månaderna 2019 jämfört med samma period 2018. Även 2018 steg priserna med 14 procent jämfört med 2017.

Berndt Sehlstedt, arrangör av mopedrallyt Harald Nielsen Memorial som går av stapeln varje vår i västra Stockholm, bekräftar trenden:

–Det finns ett stort intresse för retrotrenden och dess estetik. Många köper idag mopeder som de hade när de var unga och vi kan se att intresset för vårt event har vuxit sedan starten för sex år sedan. Främst är det fyrtio- och femtiotalister som dyker upp som åskådare men bland deltagarna i rallyt fanns personer mellan 15–91 år, säger Berndt Sehlstedt, arrangör av Harald Nielsen Memorial.

Mest populära är Puch-mopederna, följt av Crescent och Zündapp. Mest eftertraktade är vissa ovanliga Puch-modeller som exempelvis Mexico samt Zundapp-mopederna KS50 från 1970-talet. Fina objekt i originalskick går för mellan 40 – 50 000 kr just nu på Tradera.

–Vi ser en kraftig uppgång för mopedförsäljningen på Tradera i hela landet. Och det är inte bara den äldre generationen som handlar mopeder. Vi kan se att även ungdomar attraheras av de här gamla vackra klenoderna, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

Topp 5: mest sålda mopedmärkena på Tradera

Mätt i antal sålda mopeder jan – maj 2019

1. Puch
2. Crescent
3. Zündapp
4. Monark
5. Husqvarna

Topp 5: Sveriges mopedlän

Mätt i antal mopeder sålda i förhållande till befolkningsmängd

1. Värmland
2. Västmanland
3. Östergötland
4. Västra Götaland
5. Kronoberg

Trendande mopeder

Mätt i procentuell tillväxt i antal sålda jan – maj 2019 jämfört med samma period 2018.

1. Puch
2. Yamaha
3. Zündapp
4. Crescent
5. Sachs

Det drar upp priset på din veteranmoped

 1. Årtal. Mopeder från 60- och 70-talet är hett efterfrågade nu.
 2. Modell. Om du har turen att sitta inne på en modell som inte såldes i så många exemplar när den tillverkades, då sitter du på en skatt.
 3. Skick och miltal. Ju färre mil den gått, desto mer attraktiv. Om den har stått skyddat, körts måttligt och fortfarande går fint så är den mer värdefull.
 4. Originalskick. Ju mindre rost och ju mindre som bytts ut på mopeden sedan den köptes desto bättre. Hellre stänkskärm med liten skada än en ny, utbytt stänkskärm.
 5. Få antal ägare. Ju längre ägarhistorik, desto mer värdefull.
 6. Dokumentation. Har du kvar köpekontrakt, instruktionsbok, servicebok (med ifyllda reparationer) och andra dokument som tillhör mopeden så höjer det värdet vid försäljning.
   

Bra att tänka på om du ska köpa en veteranmoped

 1. Tänk igenom varför du köper en veteranmoped. Är det för att kunna ta dig från A till B eller för att mest ha den ståendes framme för att njuta av? Det kommer avgöra vilken modell du ska välja.
 2. Ha lite koll på vad andra veteranmopeder med samma årsmodell som den du fastnat för brukar gå för. På Tradera får du ganska snabbt en uppfattning om prisläget.
 3. Det gäller att inte stirra sig blind på utseende. Det kanske är en jättefin moped i fint skick, men insidan är fullkomligt sönderskruvad och näst intill skrot. Så om du inte själv är kunnig, be om hjälp för att utvärdera objektet. Och hör efter med säljaren vad dom vet: Har mopeden stått skyddat i garage? Hur mycket har den körts? Vilka reparationer har gjort på den under åren?

Prylar | Rekordstort mopedintresse på Tradera
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login