Rekordlåga priser till svenskarnas topp 10 i sommar

Av den 5 juni, 2018
Sommaren är snart här och har du inte bokat din sommarsemester än är det hög tid nu. Tack vare det varma vädret här hemma är resorna just nu rekordbilliga, men snabba på! Vid midsommar vänder det och priserna brukar skjuta i höjden. Här är de mest populära resmålen i sommar.

– Med en rekordvarm försommar är priserna på resor lägre än på mycket länge. Priset för en veckas semester ligger just nu på från 799 kronor inklusive flyg och boende, vilket är helt galet. Tänk också på att sista minuten-resor inte alltid behöver betyda att man reser i morgon. Det går att fynda även i juni och juli redan nu, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Varmt i Sverige – billiga resor
Det är ganska naturligt att när värmen slår till här hemma är det färre som vill resa utomlands vilket gör att utbudet på resor är stort och priserna sjunker drastiskt. Dessutom finns det betydligt fler hotell och resmål att välja mellan än om man bokar längre fram. Vid midsommar brukar priserna sticka iväg ordentligt så det är en god idé att boka nu. En bra regel är att boka när det är soligt hemma och på samma sätt är det bra att undvika att boka när regnet öser ner i Sverige. Priserna ändras direkt.

Rhodos stor vinnare
Topp 3 i chartervärlden består av Mallorca, Kreta och Rhodos. Den absoluta toppen är samma som förra året men Rhodos klättrar (+113 %) och sparkar därför ut Split och Kroatien från toppen. Några av anledningarna till öns popularitet är att Rhodos har ett stabilt klimat och har satsat mycket på bra boende och flera olika koncepthotell. Enligt en SIFO-undersökning som gjordes på uppdrag av Resia menade svenskarna att boendet är det man lägger mest pengar på så Rhodos satsning var helt rätt.

Turkiet lockar svenskarna tillbaka
Turkiet toppade för några år sedan de flesta topplistorna men trillade snabbt ur efter oroligheterna i landet. Hotell och andra turistanläggningar har sedan dess gapat tomma, liksom landets närvaro på topplistorna. I år hamnar Turkiet på en sjätteplats, med en bokningsökning på +101 % hittills i år. Slutsats – svenskarna påverkas självklart av oroligheter men glömmer samtidigt relativt snabbt.

Kända storstäder toppar listorna
London, Barcelona och New York – svårslagen trio som även i sommar toppar listan över de mest bokade resmålen med reguljärflyg. Dessa städer erbjuder förutom shopping och nattliv även grönskande parker och platser för avkoppling. En kort tågresa från London ligger populära stranddestinationer som Camber och Brighton som lockar fler och fler svenskar – perfekt för ett mini break med 3 till 5 övernattningar.

Paris gör comeback – och det med besked
Störst ökning bland resmålen man når med reguljärflyg står Paris för, som ökat med hela +43 % sedan samma period förra året. Precis som med Turkiet så avskräcktes svenskarna från att resa till Paris efter oroligheterna men från att ha hamnat utanför topp 10 förra året ligger nu romantikens huvudstad på en stabil åttondeplats.

– Jag tycker dessutom att det är otroligt kul att Preveza klättrat in på topp 10. Hit flyger man för att bland annat komma till Parga, som ligger på det grekiska fastlandet. Detta är mitt absoluta favoritresmål i Grekland och trots att det inte är en ö är det just ö-känslan där som är så charmig. Frossa i stränder, gå vilse i stadens vackra gränder, simma ut till en liten ö med en vacker kyrka på eller lata dig i skuggan med en svalkande frappe, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Svenskarnas mest bokade charterdestinationer i sommar

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania , Kreta (2)
 3. Rhodos stad (6)
 4. Split, Kroatien (3)
 5. Larnaca, Cypern (4)
 6. Antalya (ny)
 7. Kos stad (7)
 8. Heraklion, Kreta (8)
 9. Zakynthos stad (9)
 10. Preveza (ny)

*Svenskarnas mest bokade destinationer med reguljärflyg i sommar

 1. London (1)
 2. Barcelona (2)
 3. New York (3)
 4. Malaga (6)
 5. Prag (8)
 6. Rom (9)
 7. Alicante (7)
 8. Paris (ny)
 9. Palma de Mallorca (10)
 10. San Francisco (4)

Resa
Örebroguiden

*Listorna är baserade på hittills bokade resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018, med förra årets placering inom parentes.

You must be logged in to post a comment Login