Rekordlåga priser till solen när svenskarna fokuserar på fotboll

Av den 8 juli, 2018
En rekordvarm sommar och ett framgångsrikt fotbolls-VM gör att många svenskar är nöjda på hemmaplan. Detta resulterar i riktiga låga priser söderut, så är det någon gång man ska fynda resor är det nu. Vem vet hur länge värmen här hemma stannar?

– Vid den här tiden på året brukar resorna till bland annat Medelhavet ligga på betydligt högre priser. På grund av den varma svenska sommaren har priserna inte stuckit iväg som de brukar. Och när våra grabbar borta i Ryssland fortsätter att leverera är det många svenskar som liksom sommaren 1994 stannar hemma och njuter. Varför inte passa på att fynda en resa för att komma bort från vardagssysslorna? Platser som visar fotbolls-VM finns på i stort sett alla resmål, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Varmt på hemmaplan betyder billiga resor
Det är ganska naturligt att färre vill resa utomlands när värmen slår till härhemma. Det gör att utbudet på resor är stort och priserna sjunker drastiskt. En bra regel är att boka när det är soligt hemma och på samma sätt är det bra att undvika att boka när regnet öser ner i Sverige. Priserna ändras direkt.

Halva priset jämfört med samma period förra året
Priserna till solen förra sommaren sköt i höjden på grund av det dåliga vädret på hemmaplan. En hel del svenskar blev nästintill desperata och betalade stora summor för en vecka i solen. Många var därför ute i god tid för att solsäkra årets semester. De som inte gjort det kan hitta rekordlåga priser till i stort sett samtliga destinationer om man bokar just nu. Det vill säga när solen skiner här hemma. I många fall ligger priset på resorna i sommar på under halva priset jämfört med samma period förra året.

– Jag har jobbat i resebranschen i 15 år och jag kan inte minnas att priserna varit så här fördelaktiga under högsommaren någonsin. Vad sägs om flygresor till bland annat Mallorca och olika platser i Grekland för 299 kronor? Det finns i dagsläget platser från såväl Kalmar som Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. En veckas resa med ospecificerat boende till Turkiet eller Grekland kostar just nu cirka 1400 kronor från flera olika flygplatser. Föredrar man att veta vilket hotell man ska bo på kostar resorna istället runt 2000 kronor för en vecka. Jag hörde flera kunder som betalade över 7000 kronor för en liknande resa förra sommaren, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Högre priser när VM är slut
Många svenskar känner sig nöjda med att njuta av den svenska sommarvärmen och samtidigt fascineras av de svenskar grabbarnas framgångar i Ryssland. Men när Sveriges VM-resa tar slut och värmen här hemma ger med sig är risken stor att priserna utomlands ökar, då fler svenskar kommer vilja solsäkra resten av sommaren och förhoppningsvis fira Sveriges VM-guld.


*Svenskarnas mest bokade charterdestinationer i sommar 

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania , Kreta (2)
 3. Rhodos stad (6)
 4. Split, Kroatien (3)
 5. Larnaca, Cypern (4)
 6. Antalya (ny)
 7. Kos stad (7)
 8. Heraklion, Kreta (8)
 9. Zakynthos stad (9)
 10. Preveza (ny)

*Svenskarnas mest bokade destinationer med reguljärflyg i sommar

 1. London (1)
 2. Barcelona (2)
 3. New York (3)
 4. Malaga (6)
 5. Prag (8)
 6. Rom (9)
 7. Alicante (7)
 8. Paris (ny)
 9. Palma de Mallorca (10)
 10. San Francisco (4)

Resa
Örebroguiden

*Listorna är baserade på hittills bokade resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018, med förra årets placering inom parentes.

You must be logged in to post a comment Login