Rekordbra förhållanden i österrikiska Alperna

Av den 20 januari, 2017

Kraftiga snöfall i kombination med kyla har skapat fantastiska förhållanden för skidåkning i Österrike.

Sluttningarna har lyst gröna från vissa av TV-sändningar från den alpina världscupen tidigare under säsongen. Men faktum är att vissa delar av Österrike, till skillnad från till exempel de franska och schweiziska Alperna, haft förhållandevis mycket snö en längre tid. Tack vare den senaste veckans ymniga snöfall har det till denna så viktiga bas lagts till ytterligare nästan en meter nysnö på vissa orter.

Detta har skapat optimala förhållanden på många orter i de österrikiska Alperna och nu lovar prognosen fortsatt kyla utan starka vindar, vilket borgar för att de fina förhållandena kommer att bestå en tid framöver.

Faktum är att snöläget just nu är bättre än under motsvarande period förra året. St Anton till exempel har under senaste veckan fått nästan 1 meter nysnö och i Sölden mäter det totala snödjupet hela 229 centimeter. Även Bad Gastein har begåvats med mer av det vita guldet och på toppen ligger nu 140 centimeter snö.

Våra guider på plats i Österrike rapporterar om otroligt fin skidåkning just nu. Det har inte varit så snöfattigt i Österrike som i andra delar i Alperna men den torra nysnön som vräkt ner de senaste dagarna var ändå välkommen och det har gjort att det nu är snudd på magiska förhållanden, säger Peter Johnson, vd på STS Alpresor. Nu väntar ett högtryck så vi ser fram emot strålande sol, klarblå himmel och knastrande snö under skidorna.

Mindre lavinrisk
Basen som funnits i Österrike sedan tidigare i vinter är viktig. Inte bara för totaldjupet i sig utan också för att lavinrisken blir avsevärt mindre om den nya snön lägger sig på ett stabilt lager snö. Kommer det plötsligt stora mängder snö under kort tid och det inte finns någon tidigare bas av snö stiger lavinfaran drastiskt. Kraftiga vindar och temperaturväxlingar ökar riskerna ytterligare.

Lista – Snötoppen Österrike

  1. Sölden 229 cm
  2. St Anton 160 cm
  3. Bad Gastein 140 cm
  4. Schladming 140 cm
  5. Lech 130 cm
Källa: WePowder.com, Snow-forecast.com

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login