Rådhusets julkalender firar tio år

Av den 22 september, 2016

Rådhusets julkalender firar tio år med inspirerande tema, för tionde året i rad är det dags för Rådhusets julkalender. Och i år bjuds publiken på ett tema med en helt ny infallsvinkel.

Temat är ”Inspiration” och bygger på att en konstnär låter sig inspireras av ett barns teckning. Vi har bjudit in 24 konstnärer och 24 barn som parvis är släkt eller har en nära relation, säger Ove Lundkvist, producent på SoulNPP.

Efter att de senaste åren ha bjudit in även rikskonstnärer och utlandsfödda konstnärer är Rådhusets julkalender tillbaka till sina rötter.

Vi har enbart valt ut konstnärer med länsanknytning, precis som när vi började för tio år sedan. Många av konstnärerna har visat upp sina verk förr i kalendern, men två är helt nya: Staffan Ernestam och Alexander Creutz, säger Ove Lundkvist.

Syftet med temat ”Inspiration” är att sprida inspiration från barn till vuxna. Barnet, som är i föreslagen ålder 7-12, får rita eller måla vad det vill och teckningen blir grunden till vad konstnären ska inspireras av.

Med inspiration från barnets teckning gör konstnären sitt eget verk utifrån sina egna referenser och tekniker. Barnets teckning är startskottet för konstnärens kreativa process, förklarar Ove Lundkvist

Visningen av konstverken på Rådhuset går till som tidigare. Verken monteras i stora ljuslådor framför 24 av Rådhusets fönster, som vart och ett blir en lucka i kalendern. Bakom varje lucka finns ett unikt konstverk som skapats av de utvalda länskonstnärerna. Luckorna öppnas vid en viss tid varje dag mellan 1 och 24 december.

Jag har varit i kontakt med alla konstnärer, och samtliga är mycket positiva till temat. Jag är säker på att det även kommer att vara inspirerande för besökarna på Stortorget. Vi har brutit ny mark och överraskat med våra teman genom åren, och med årets julkalender gör vi det ännu en gång, säger Ove.

Rådhusets Julkalender 2016 produceras av Ambitiös Holding AB i samarbete med Örebro kommun.

Fakta
Rådhusets julkalender är en gigantisk adventskalender som lockar tiotusentals besökare till Örebro varje år. Tjugofyra stora ljuslådor monteras framför 24 av Rådhusets fönster, som vart och ett blir en lucka i kalendern. Bakom varje lucka finns ett unikt konstverk som skapats av utvalda bildkonstnärer, luckorna öppnas vid en viss tid varje dag mellan 1 och 24 december.

Årets konstnärer

Lucka Konstnär

 1. Anton Hjärtmyr
 2. Branka Grizelj
 3. Pär Strömberg
 4. Josie Ahlström
 5. Petter Nilsson
 6. Emil Öhlund
 7. Christina Råhlén
 8. Lotta Schortz
 9. Mia Fagergren
 10. Staffan Ernestam
 11. Alexander Creutz
 12. Tomas Lidén
 13. Ulf Lernhammar
 14. Magdalena Eriksson
 15. Kicki Hendahl
 16. Ingela Agger
 17. Olle Medin
 18. Åsa Södergren
 19. Mirjam Lidén
 20. James Bates
 21. Ulrika Linder
 22. Ann Björk
 23. Anna Ström
 24. Aguirre & Jonnson

Kultur & Musik | Lokalt
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login