Prylar | Svenskarna går från kol till gasol

Av den 17 juli, 2015

Från att ha varit solklar favorit får kolgrillen se sig passerad av gasolgrillen i efterfrågan. Det visar försäljningssiffror från Elgiganten. Men även om andelen gasolgrillar ökar så är vi långt ifrån våra nordiska grannar.

I Norge och Finland står gasolgrillarna för 69 procent av den totala försäljningen och i Danmark 61 procent. Motsvarande siffra i Sverige är 40 procent.

2015 blir året då svenskarna gick från kol till gasol, och medan efterfrågan på gasolgrillar ökar så minskar efterfrågan på både el- och kolgrillar. Det visar siffrorna över årets försäljning jämfört med försäljningen 2014.

– Svenskarna har alltid haft en förkärlek för att grilla med kol och många anser att det måste vara kolgrillat för den rätta grillkänslan och smaken. Men allt fler upptäcker fördelarna med gasol. Det går snabbt att komma igång och kräver minimalt med förberedelse samtidigt som det är enkelt att värmereglera, säger Stefan Ekvall, Produktchef på Elgiganten.

Kolgrillen står fortsatt för 35 procent av den totala försäljningen i Sverige och det gör oss till nordiska mästare. I Norge är andelen kolgrillar 16 procent, i Danmark 24 procent och i Finland 15 procent.

Svenskarna toppar även listan med störst andel elgrillar. I Sverige står elgrillarna för hela 25 procent av den totala försäljningen. I Norge är motsvarande siffra endast 14 procent, i Danmark 15 procent och i Finland 16 procent.

– Elgrillen är vanlig i lägenhetshushåll och det beror framför allt på att många bostadsrättföreningar och fastighetsägare har bestämmelser som säger att elgrillen är det enda som är tillåtet för grillning på balkongen och liknande, säger Stefan Ekvall, Produktchef på Elgiganten.

Gemensamt för alla nordiska länder är att andelen kolgrillar minskar till fördel för gasolgrillarna. Därmed inte sagt att kolgrillarna kommer att försvinna.

– Idag är det vanligt med både en kolgrill och en gasolgrill i hushållet och att man sedan väljer grill beroende på tillfälle, säger Stefan Ekvall.

Grillförsäljningen i Norden 2015

Sverige, Elgiganten:
40 procent Gasolgrill (30 procent*)
35 procent Kolgrill (40 procent)
25 procent Elgrill (30 procent)
*Siffror inom parantes avser försäljningen 2014

Norge, Elkjøp:
69 procent Gasolgrill
16 procent Kolgrill
14 procent Elgrill

Danmark, Elgiganten:
61 procent Gasolgrill
24 procent Kolgrill
15 procent Elgrill

Finland, Gigantti:
69 procent Gasolgrill
15 procent Kolgrill
16 procent Elgrill

Avser Elkjøp-koncernens grillförsäljning i Sverige, Norge, Finland och Danmark under 2015.

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login