Prylar | Svenskarna frustrerade över sin tvätt

Av den 2 augusti, 2015

Enligt undersökningen som Bosch har tagit fram för att kartlägga vårt beteende kring att tvätta kläder, spenderar vi 2-3 timmar i veckan (44%) på att tvätta. Det vanligaste är att tvätta 1-3 gånger i veckan (57%) – något som frustrerar svenskarna.

Att behöva avvara en vardagkväll eller några timmar under helgen för att tvätta bidrar till att närmare en femtedel av de tillfrågade känner frustration och tycker att det är för tidskrävande med tvätt. Förutom att det är tidskrävande irriterar sig svenskarna mest på att behöva stryka sin tvätt, där 24% upplever en frustration.

– Att så många känner frustration över att tvätta är inte så överraskande med tanke på att det är så mycket annat som ska hinnas med i vardagspusslet. Men det kan också vara i onödan, eftersom olika program i maskinen kan underlätta resultatet.Med skjortprogrammet blir kläderna mindre skrynkliga och därmed lättare och snabbare att stryka och ett antifläckprogram kan enkelt behandla vanliga fläckar. Eller varför inte satsa på en självdoserande maskin så slipper man kladdet med doseringen av tvättmedel, säger Maria Ölander, varumärkesansvarig, Bosch hushållsapparater.

Även om svenskar upplever frustration är det inget i jämförelse med finländare, där 83 % känner en frustration. Norrmännen hamnar på en tredjeplats med 61 % och minst frustrerade är danskarna där bara 56 % av respondenterna upplever frustration i samband med tvätt.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av BSH Home Appliances AB via M3 Panel i Sverige, Norge, Finland och Danmark under maj månad 2015. I varje land intervjuades 1 000 respondenter i åldrarna 18-74 år.

Hur mycket tid spenderar du på att tvätta/vecka?
Sverige         2-3 timmar (44%)
Danmark      2-3 timmar (42%)
Norge           2-3 timmar (40%)
Finland         2-3 timmar (42%)

Hur ofta tvättar du?
Sverige:         1-3 timmar/vecka (57%)
Danmark:      1-3 timmar/vecka (61%)
Norge:           1-3 timmar/vecka (60%)
Finland:         1-3 timmar/vecka (60%)

Vilka är de främsta anledningarna till varför du blir frustrerad över tvätten?
Sverige:          Det tar för lång tid 23%, Sortera tvätten 22%, Stryka 24%, Jag blir inte frustrerad över min tvätt 33%
Danmark:      Det tar för lång tid 14%, Sortera tvätten 20%, Stryka 16%, Jag blir inte frustrerad över min tvätt 44%
Norge:            Hänga tvätten 21%, Sortera tvätten 20%, Stryka 19%, Jag blir inte frustrerad över min tvätt 39%
Finland:         Hänga tvätten 33%, Sortera tvätten 28%, Stryka 34%, Jag blir inte frustrerad över min tvätt 17%

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login