Prylar | Nya Opel Astra med inbyggd wellness

Av den 22 juli, 2015

Ett team av över 100 ingenjörer och tekniker på Opel har arbetat med utvecklingen av nya ergonomiska säten för Opel Astra, som har både massagefunktion, ventilation och värme.

Sätena är en av de dyraste och mest krävande komponenterna vid utvecklingen av en ny bil. De står för cirka tio procent av bilens pris. Sedan Opel Signum släpptes 2003 har Opel erbjudit ergonomiska säten för Mokka, Meriva, Zafira Tourer, Astra, Cascada och Insignia, och på grund av komplexiteten i att utveckla nya säten började Opels ingenjörer och tekniker redan för fem år sedan att utveckla säten för nya Astra.

Opels ergonomiska säten är godkända av tyska AGR organisationen, en sammanslutning av läkare och kiropraktorer som specialiserat sig på ergonomi och ryggbesvär. Opel har fått flera utmärkelser för de nuvarande AGR-sätena men i den nya Astra går Opel ett steg längre när det gäller sittkomfort och ergonomi i en bil.

De nya sätena har en mängd olika inställningsmöjligheter, inklusive justerbart sätesbredd. Som tillval erbjuds massage, värme och ventilation, så en längre resa blir nästan som en liten wellness kur. De nya sätena har också höjdjustering, vilket gör det möjligt för långa förare att sitta lågt i bilen – och kortare förare att sitta högt om de så önskar. Avståndet mellan den lägsta och högsta inställningen är 65 millimeter.

Opel har fokuserat på viktminskning i den nya Astra, även när det gäller de nya sätena som är tio kilo lättare än de nuvarande ergonomiska AGR-sätena för Astra. Viktminskningen omfattar både fram- och baksätet. Trots en något kortare hjulbas finns gott om utrymme i kupén där i synnerhet baksätet har förbättrats.

Förklaringen är den ökade användningen av starkare lättviktsmaterial med hög hållfasthet och lätta skummaterial i sätets uppbyggnad som gör det möjligt att göra ryggstödet smalare till förmån för benutrymme för baksätespassagerarna. Jämfört med den nuvarande Astra har benutrymmet för baksätespassagerarna ökat med 35 millimeter. Med möjligheten att få värme i de två ytterplatserna i baksätet har wellnessavdelningen även nått baksätet.

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login