Prylar | Malaco tar fram jordglob där vuxna kan gömma godis för sina barn

Av den 18 maj, 2015

Godistillverkaren Malaco har, något överraskande, tagit fram en serie produkter som ska hjälpa vuxna att hålla godis borta från sina barn. På så vis kan de vuxna fortsätta att smygäta på vardagarna medan barnen bara exponeras för lördagsgodis.

Sverige har en stark godistradition. Redan på 1800-talet fanns ett hundratal godisfabriker i Sverige och på 1950-talet infördes lördagsgodis i Sverige för att barnen skulle koncentrera sitt godisintag till en gång per vecka. Lördagsgodis är även i dag ett unikt svenskt fenomen.

Föräldrar vill helst att barnen äter sitt godis på lördagar, samtidigt som de själva gärna vill kunna äta godis närsomhelst. Därför har godistillverkaren Malaco tagit fram en serie heminredningsprodukter som fungerar som godisgömmor. På så vis kan föräldrarna ha godis hemma utan att barnen märker det.

Godiskulturen handlar om belöning. Vi gillar det varierade utbudet av godiset, att få titta över ett sortiment, nästan som vi tittar ut över smörgåsbordet, och se vad som faller oss in. Samtidigt har vi hög tilltro till experter och kostråd, därför uppfanns lördagsgodiset på 50-talet för att koncentrera barnens ätande och skydda deras tänder, säger Richard Tellström, mathistoriker från Örebro Universitet och känd från bland annat Historieätarna.

Formgivarna Lotta Ågerup och Tony Lindblom har tagit fram en jordglob, två olika konservburkar, en väggklocka och en bok, alla specialanpassade för att gömma godis i.

De säljs via en webbutik på malaco.se >>

För den vuxne som studerar produkterna noga finns dock roliga ledtrådar – konservburkarna till exempel kommer från Ocalam (Malaco baklänges) och innehåller ”chunks of extra good fish” och ”Extra good and sweet peas”.

Uppfinningsrika barn hittar ofta godis som föräldrar försöker gömma
Enligt Malacos undersökningar har fler än åtta av tio föräldrar problemet att barnen vet var godiset finns även om föräldrarna försökt gömma det. Nio av tio föräldrar uppger att de smygäter godis för sina barn. De flesta har lördagsgodis som regel för barnen samtidigt som de själva gärna äter i veckorna. En majoritet påstår också att deras egna sätt att gömma godis ofta upptäcks av barnen.

Barn är ofta kreativare än vad man tror. Så vi märkte att föräldrarna saknade förfinade metoder för att möta barnens sofistikerade strategier. Därför har vi tagit fram dessa godisgömmor, som om man inte känner till innehållet förefaller vara något helt annat, säger Lars Påhlson, VD Cloetta Sverige AB som Malaco tillhör.

Jordgloben kostar 129 kr, konservburkarna 49 kr/st, väggklockan 198 kr och boken 98 kr. Malaco har låtit producera över 50 000 godisgömmor, och med tanke på att Malacos kundundersökningar visar att väldigt många föräldrar märkt att barnen brukar upptäcka var godiset är, så hoppas Lars Påhlson att det finns en marknad för en långsiktig produktion av heminredningsprodukter som gömmer godis.

Absolut, det här är ny mark för oss. Men för ett företag som producerar godis blir det också naturligt att hjälpa våra vuxna konsumenter att ha lite lördagskänsla hela veckan, säger Lars Påhlson.

Prylar | Godis

You must be logged in to post a comment Login