Helt nya BMW 5-Serien Sedan

Av den 16 oktober, 2016

Elegantare, körgladare, starkare, snålare, lättare, rymligare, bekvämare, smartare. Det finns många sätt att beskriva den sjunde generationen av världens mest framgångsrika sedanmodell – BMW 5-serie Sedan. Gemensamt för vart och ett av dessa attribut är att de tillsammans bildar en helhet som är större än summan av delarna. Eller enklare uttryckt: Fulländning i sitt livs form.

Sedan den första BMW 5-serien såg dagens ljus 1972 har fler än 7,6 miljoner exemplar av denna banbrytande bilmodell tillverkats. Högteknologisk innovationskraft i kombination med stilren design, överlägsen komfort och inte minst – BMW:s patenterade körglädje – har varit utmärkande drag för samtliga modellgenerationer sedan starten.

Nya BMW 5-serien sätter återigen standarder i sitt segment genom att bygga vidare på modellens klassiska styrkor samtidigt som den introducerar nya banbrytande innovationer inom såväl teknik och kördynamik som komfort, ergonomi och säkerhet.

Elegant och effektiv exeriör
BMW 5-serien har alltid kännetecknats av sitt eleganta och sportiga yttre och nya BMW 5-serien är inget undantag. Den dynamiska designen och det kraftfullt eleganta formspråket i kombination med BMW-typiska formdetaljer såsom den låga, klassiskt bakhjulsdrivna silhuetten med långt tillbakaflyttat kupéutrymme, strålkastardesignen, njurgrillen och Hofmiester-knicken samt BMW EfficientDynamics-detaljer i exteriören bidrar till att skapa en stark identitet som inte går att ta miste på. Nya BMW 5-serien har dessutom ett rekordlågt luftmotstånd: cW 0,22.

Användarvänlig och komfortabel interiör
Användarvänlighet och komfort har varit de främsta ledstjärnorna i utvecklingsarbetet av nya BMW 5-serien och interiören i nya BMW 5-serie Sedan präglas även den av en rad nya funktioner och innovativa lösningar för ökad komfort, ergonomi och säkerhet. Förbättrad sittkomfort fram och bak i form av komfortstolar med massagefunktion fram inklusive stolsinställning med touchfunktion, utökat benutrymme i baksätet, fler förvaringsutrymmen och förbättrad ljudisolering är bara några av de ergonomiska innovationerna. Den nya fullfärgs Head-Up Display har upp till 70 procent större projektionsyta och är tillsammans med den senaste generationen iDrive-system med sin 10,25-tums pekskärm, sitt nya gränssnitt, iDrive Controller, intelligent röststyrning och funktionen BMW Geststyrning några exempel på den tekniska ingenjörskonsten i nya BMW 5-serien som tar BMW:s patenterade förarorienterade och ergonomiska cockpitdesign till en ny nivå.

Andra innovativa komfortfunktioner är fjärrstyrd parkering med hjälp av BMW Display Key, parkeringsassistent med Surround View, WiFi hotspot för upp till tio enheter, ett adaptivt navigationssystem samt trådlös induktionsladdning av mobiltelefonen. Som första biltillverkare kan BMW även erbjuda trådlös integration av Apple CarPlay och användare av Microsoft Office 365 kan för första gången synkronisera och redigera e-post, kalenderanteckningar och kontakter tack vare bilens inbyggda Microsoft Exchange-funktion.

Med appen BMW Connected kan du trådlöst synkronisera din digitala tillvaro med nya BMW 5-serien. Med BMW Connected kopplar du samman din smartphone och dina andra mobila enheter såsom exempelvis din smartwatch eller surfplatta med bilens infotainmentsystem. Det gör att allt du behöver veta och hålla reda på under dagen automatiskt synkroniseras mellan dina enheter och bilen i alla lägen, vare sig du sitter i bilen eller rör dig till fots.

Utöver existerande Remote Services-funktioner som fjärrstyrning av kupéklimatet, låsning av dörrarna eller information om var bilen befinner sig får du med BMW Connected Onboard även tillgång till relevant mobilitetsrelaterad information såsom aktuella destinationer och beräknade ankomsttider som överförs mellan enheterna och bilen, rekommenderade starttider till en destination samt navigationsfunktion från dörr till dörr..

Lättar, starkare, körgladare
Tack vare BMW:s designkoncept BMW EfficientLightweight bidrar den avancerade lättviktskonstruktionen till att vikten i nya BMW 5-serie Sedan har kunnat sänkas med upp till 100 kilo jämfört med utgående modell. Det ökade användandet av höghållfasthetsstål och aluminium gör inte bara karossen i nya BMW 5-serie Sedan lättare, de gör den också extremt stark, vridstyv och därmed säker att färdas i. I kombination med det nyutvecklade chassit med bland annat ny stötdämparteknologi och bromssystem av lättviktstyp, BMW:s klassiska jämna viktfördelning och den låga tyngdpunkten har BMW skapat de perfekta förutsättningarna för den karaktäristiska, sportiga kördynamiken och den unika långfärdskomforten som kännetecknat alla generationer av BMW 5-serien.

Resultatet är en körupplevelse av ett slag som du inte upplevt tidigare där oöverträffad körglädje möter åkkomfort som hittills varit förbehållet lyxbilssegmentet. En nyhet för denna nya generation 5-serie är att BMW:s innovativa 4-hjulsstyrning, Aktiv integralstyrning, nu går att kombinera med BMW:s intelligenta fyrhjulsdrift xDrive. Nytt är även att BMW xDrive även går att kombinera med tillvalet M sportchassi.
”Majoriteten av alla BMW 5-serie som säljs på den svenska marknaden har fyrhjulsdrift, därför är vi extra glada för att vi kan erbjuda våra kunder samtliga motoralternativ med xDrive vid försäljningsstarten den 1 november, säger Carl Aspenberg, Försäljningschef på BMW Sverige”.

Innovativ högteknologi
Varje ny generation av BMW 5-serie har präglats av högteknologisk ingenjörskonst och nya BMW 5-serien fortsätter givetvis på denna stolta tradition genom att kunna erbjuda en rad nya innovativa förarassistanssystem som inte bara assisterar föraren i kritiska lägen utan som avlastar föraren i vanliga trafiksituationer såsom exempelvis Lane Keeping Assistant med Active Side Collision Protection, Evasion Aid samt varningssystem för vägkorsningar, korsande trafik samt för fordon som kör mot färdriktningen som med hjälp av kameror samt radar- och ultraljudssensorer.

Nya BMW 5-serien ger också en försmak av automatiserad körning med utökade funktioner i den aktiva farthållaren samt styr- och spårhållningsassistenten inklusive köassistent. Bilen kan nu helt ta över funktioner som acceleration, bromsning och styrning från stillastående upp till 210 km/h och systemet kan nu även automatiskt anpassa bilens hastighet efter gällande hastighetsbegränsningar. Auto start-/stoppsystemet är exempelvis nu även kalibrerat för att reagera på aktuella trafikförhållanden för ökad komfort.

Starkare och snålare
Helt nya BMW 5-serien erbjuds med 4- och 6-cylindriga bensin- och dieselmotorer med BMW EfficientDynamics-teknologi som alla imponerar med sina klassledande egenskaper vad det gäller prestanda, kraftutveckling och effektivitet. Vid lanseringen erbjuds två bensin- och två dieselmotorer, samtliga med BMW TwinPower Turbo-teknologi.

De nya dieselmotorerna representeras av BMW 520d och 530d. BMW 520d har en 4-cylindrig motor på 190 hk/400 Nm med genomsnittlig bränsleförbrukning på 4,1 l/100 km* och 108 g/km CO2. 6-cylindriga BMW 530d har en effekt på 265 hk/620 Nm samt en genomsnittlig bränsleförbrukning på 4,5 l/100 km* och 118 g/km CO2, en effektivisering på cirka 13 procent jämfört med utgående modell.

BMW 530i har en 2,0 liters 4-cylindrig bensinmotor som utvecklar 252 hk/350 Nm samt en genomsnittlig bränsleförbrukning på 5,4 l/100 km* och 126 g/km CO2, en sänkning med 11 procent jämfört med utgående modell. BMW 540i är det starkaste bensindrivna motoralternativet med sin raka 6-cylindriga motor på 340 hk/450 Nm samt en genomsnittlig bränsleförbrukning på 6,5 l/100 km* och 150 g/km CO2.

Under våren 2017 följer fler motoralternativ i form av plug-in hybriden BMW 530e iPerformance med elmotor kombinerat med en 4-cylindrig bensinmotor som tillsammans utvecklar 252 hk och en genomsnittlig bränsleförbrukning på sensationellt låga 2,0 l/100 km* resp. 46 g/km CO2. Supereffektiva BMW 520d EfficientDynamics Edition med 4-cylindrig motor på 190 hk/400 Nm med genomsnittlig bränsleförbrukning på 3,9 l/100 km* och 102 g/km CO2, BMW M550i xDrive som med sin bensindrivna V8-motor utvecklar imponerande 462 hk/650 Nm med en genomsnittlig bränsleförbrukning på 8,9 l/100 km* och 204 g/km CO2. Acceleration 0-100 km/h: 4.0 sek.
(*Bränsledeklaration enligt EU’s testcykel.)

Helt nya BMW 5-serie Sedan har världspremiär den 11 februari 2017, försäljningsstart den 1 november 2016.

Prylar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login