Projekt vill göra Frövifors Pappersbruksmuseum till landets papperscentrum

Av den 14 november, 2019

Pappersbruksmuseet i Frövifors – där senaste avsnittet av SVT:s Mästerskaparna avgjordes – sägs vara en av Sveriges bäst bevarade miljöer från tidigt 1900-tal och den då blomstrande pappersindustrin. Nu formas projektet PappersLab – med siktet inställt på att etablera landets papperscentrum här. Både museet och projektet har fått bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Tredje avsnittet av SVT:s Mästerskaparna handlade om papper och gästdomare var Bea Szenfeld, en av landets främsta modeskapare. Sex hantverkare deltog i tävlingen som avgjordes på Frövifors Pappersbruksmuseum.

Vill etablera landets papperscentrum i Frövifors

”Det faller sig ganska naturligt att vi vill etablera landets papperscentrum i Frövifors. PappersLab är ett led i detta arbete. Vi vill lyfta pappret som material och konstform, både med tanke på den spännande historiken och de framtida möjligheterna”, säger Mikael Tiderman, museichef, i ett pressmeddelande från Bergslagens Sparbank.

Planen är att inom ramen för PappersLab anordna seminarier och utställningar samt att få till möten och erfarenhetsutbyte mellan olika grupper – barn och ungdomar, konstnärer och personer som arbetar inom pappersindustrin. ”Vi vill helt enkelt lyfta ämnet, öka kunskapen och sprida den vidare”, säger Mikael Tiderman.

Bidrag får projektet i rullning

Att utveckla ett projekt kräver förstås resurser. Frövifors pappersbruksmuseum vände sig till Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse som stöttat museiverksamheten tidigare.

”Projektet beviljades bidrag, vilket vi är otroligt tacksamma för. Det är viktigt och känns kul att de ser vår vision, att de vill vara delaktiga. Bidraget, som är en del av finansieringen, innebär att vi får projektet i rullning och kan utveckla det vidare”, säger Mikael Tiderman.

Satsningen på att etablera ett papperscentrum i Frövifors har fått mycket positiv respons från olika håll och väntas få stor betydelse för bygden.

”Vårt mål är att skapa en levande mötesplats för olika kulturer och ett intressant besöksmål med professionell museiverksamhet, även utanför storstan. Flera konstnärer har hört av sig, det rör på sig hela tiden”, säger Mikael Tiderman.

Bidrag förbättrar lokalerna

Bergslagens Sparbanks ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen har tidigare delat ut 50.000 kronor till Frövifors pappersbruksmuseum, för att de ska kunna förbättra sina lokaler.

”Papper är ett mångsidigt material som kan vara starkt och leva länge”, säger Mikael Tiderman, museichef: ”Men för att inte skadas måste det vistas i rätt av miljö. Luftfuktigheten får inte vara för hög och det får inte vara för mycket ljus”.

Pengarna från Sparbanksstiftelsen går i en första etapp till att bygga nya montrar som skyddar utställningsföremålen och till att mörklägga en utställningshall där en del arkiverade dokument och föremål ska visas för allmänheten, tillsammans med papperskonst och en utställning om bokbinderi. Museets arkiv rymmer föremål från så långt tillbaka som 1600-talet.

Kultur | Projekt vill göra Frövifors Pappersbruksmuseum till landets papperscentrum
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login