Profilen Ulrika Mohlavyr Mohlin en artist som vill uppfylla drömmar

Av den 1 maj, 2018

Ulrika Molin eller Mohlavyr som ni kanske känner igen henne som, är en artist samt multikonstnär som trots sin unga ålder varit verksam och en del av Örebros kulturliv i många år.

Det är framförallt inom musiken vi sett henne, men hon älskar att blanda konstformer och har bland annat blandat in måleri och teater i sina spelningar.

Jag träffar Ulrika på vår redaktion för att få veta lite mer om henne och hennes musik.

Välkommen
­– Tackar.

Jag tänkte att vi börjar med lite basfrågor.

Namn?
­– Ulrika Mohlin.

Ålder?
– 30 år.

Bor?
– I en etta på väster i Örebro.

Familj?
– Min familj bor inte här i stan, jag är uppvuxen i Småland så där bor min mor och far samt min lillebror, sen har jag min partner här i stan.

Yrke?
– Jag är artist, konstnär och folkhögskollärare.

Vad är bäst med Örebro?
– Jag gillar att Örebro har nära till naturen och att det finns ett växande kulturliv här, jag har bott i Örebro tio år nu och sett både Live at Heart och Open Art växa fram och det tycker jag har varit ett stort lyft för staden.

Då skall vi ta en av de svåra frågorna.

Vem är Ulrika?
– Som person är jag driven, passionerad och brinner för musiken. Min historia som konstnär och artist började med att jag jobbade mycket med bilden, då jag gick estetprogrammet på gymnasiet. Under den tiden började jag även att skriva musik och slets mellan två olika världar, var det konsten eller musiken jag skulle ägna mig åt.

– Det hela resulterade i att jag ställde mig fråga om varför jag var tvungen att välja, för jag kände att jag inte ville det utan ville kombinera både och. Det var med ett projektarbete på gymnasiet som allt började då jag gjorde en demo på fyra låtar med tillhörande målningar.

– Detta är något som sen har följt mig genom mitt artistskap att jag alltid har gjort många projekt runt min musik, samt visat på många sätt att kombinera olika uttryck. Som exempel
kan man ta när jag gjorde en musikteaterföreställning där jag kombinerade både målningar, musikvideos, teater och mina låtar.

– För mig har det alltid varit musiken som är kärnan men för övrigt är det iden som styr, så när jag får en ide vill jag leva ut den oavsett vilket slags uttryck den bygger på.

Berätta vad du brinner för förutom konsten och musiken?
– Om man ser allt i ett större perspektiv så har jag alltid varit väldigt målmedveten om att kunna förverkliga drömmar, om man har en dröm så är ju det mest fantastiska att kunna uppfylla den. Själv hamnar jag i musiken då det är min stora dröm att leva ut den, men jag vill också göra det för att kunna inspirera andra till att följa sina drömmar.

– Att vara en förebild i detta och att få folk att följa sina drömmar är lite av en dröm i sig, att kunna inspirera och stötta helt enkelt.

– Min senaste skiva ”Krympta drömmar” handlar om det här och hur man som barn ofta tillåts ha stora drömmar, medan man som vuxen istället ofta möts av Jante och då successivt
börjar sänka sina ambitioner. Man vet ju aldrig vad någons dröm innehåller men jag vill ändå ge modet till att våga drömma stort.

– För mig handlar det mycket om att själv kunna ha modet att göra det jag vill, men det är ju mycket bättre om jag dessutom kan få andra att göra det också för jag vet att jag är beroende av andra personer som stöttar mig. Så det känns som en jätteviktig grej för mig.

Berätta lite mer om ditt musikintresse.
– Jag har alltid varit intresserad av musik men den verkliga passionen kom när jag upptäckte att man kunde skriva egen musik, jag tycker om att experimentera med musiken och det är ett ständigt sökande. Skriva är också något jag älskar och jag har skrivit dagbok så länge jag kan minnas. Musiken är för mig ett sätt att processa saker som tillexempel sorger, det är en ventil helt enkelt.

– Musiken är också ett sätt att berätta, jag tycker om att vara personlig med min musik och det är för att jag vill beröra med musiken och det tänker jag att jag gör bäst när jag är
personlig och delar med mig av mig själv. Själv gillar jag ju konst och musik som är personlig.

Varifrån kommer artistnamnet Mohlavyr?
– Det är ett omgjort anagram för Ulrika Mohlin, Mohlavyr föddes när jag var 17 år och kände att jag ville ha ett artistnamn som var tidlöst och som jag alltid kunde stå för.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det är ingen enskild motgång utan summan av många motgångar som både stärkt mig och stjälpt mig. De har stärkt mig genom att jag blivit ännu mer viljestark och gjort att jag vill visa att det går att ta sig fram på alternativa sätt.

– Men jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte blir stjälpt av motståndet, för mig har det inneburit att mitt självförtroende har tagit många törnar. Jag har hållit på med musiken i över tio år nu och spelat jättemycket, då skulle man kunna tänka att man blivit stärkt och att all kritik bara rinner av men så har det inte blivit för mig utan det har blivit så att jag nästan tar det ännu hårdare nu då min självkritik har växt. Man har ju hållit på länge och jag vill hela tiden bli bättre och utvecklas.

– En effekt av allt detta är att jag haft svåra sömnproblem som jag kämpat med, vilket varit jättejobbigt för kan man inte sova så kan man inte heller fungera på dagen. Detta har varit en tydlig reaktion på att jag satt hård press på mig själv.

Vilken är din största framgång?
– Det var när jag fick Millencolin Music Prize som jag blev tilldelad 2016, jag fick det för mitt arbete 2015 och i samband med att jag släppte mitt album ”Krympta drömmar”. Det var en jättestor grej för mig att få vara med på Örebrogalan och bli uppmärksammad för det jag gjort.

Vad händer framöver?
– Jag håller på med att spela in nytt material nu som jag jobbar för fullt med att få klart, det är där fokusen ligger just nu. Eftersom jag jobbar med min musik själv så är det även en hel del annat jobb runt ett släpp som måste göras med marknadsföring, turnéplaner och så vidare.

När kommer det hela att släppas?
– Jag har en ambition om att släppa en del i höst men jag vet inte i vilken form än.


Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Skorpion.

Förebild?
– Min farfar har varit en stor förebild för mig men också min farmor. Farfar har varit en stor inspiratör för mig i att man kan förverkliga alla sina drömmar och farmor har varit en stor förebild som människa hon hjälper alla och har ett jättestort hjärta.

– Förebilder inom musiken är bland andra Laleh och Emil Jensen.

Resmål?
– Berlin.

Film?
– Ameli från Montmartre.

Musik?
– Allt från PJ Harvey till Regina Spektor, Laleh och Björk. Just nu lyssnar jag mycket på Anna von Hausswolff och Susanne Sundfør.

Restaurang i Örebro?
– Khana Khazana.

Bar i Örebro?
– Ingeborgs.

Färg?
– Röd.

Dryck?
– Te.

Mat?
– Indiskt.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Fotograferar, springer och umgås med vänner.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till med det nya materialet.
– Tackar.

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login