Profilen | Stefan Nordin lever för boxningen

Av den 22 januari, 2019

Stefan Nordin och boxningsklubben BK Kelly har gått hand i hand under många år, han har hunnit med att bli både Svensk och Finländsk mästare i boxning samt bland annat dömt OS i sporten.

Jag fick mig en pratstund med Stefan nere i träningslokalen för att få veta mer om vem personen bakom titlarna är.

Namn?
– Stefan Nordin

Ålder?
– 51 år otroligt nog.

Bor?
– Jag bor i Adolfsberg på Solfjädern.

Familj?
– Jag är särbo, jag har en fästmö och två barn, en dotter som är 12 år och en son som är 21 år.

Yrke?
– Resande säljare i VVS branschen, jag har jobbat som rörmokare sedan jag var 17 år, så jag tror i alla fall att jag vet vad jag talar om.

Vad är det bästa med Örebro?
– För det första har vi en oerhört fin stad, men jag tror att vi Örebroare är så bortskämda att vi inte tänker på slottet, Wadköping och den fina naturen runt omkring, sen bor man bra här. Det är också en bra idrottsstad.

Då går vi in på en av de tunga frågorna, vem är Stefan Nordin?
– Idag är jag en tvåbarnsfar som jobbar som resande säljare och tränare här nere på boxningsklubben, det har ju varit min klubb sedan jag började boxas när jag var sju år. Den enda tiden jag varit borta var när jag gjorde lumpen och boxades för Helsingborg i två år. Samt när jag boxades för Linnea under ett år, men jag har hela tiden tillhört BK Kelly även när jag tävlat för andra klubbar.

Vad brinner du för?
– Det är boxningen och jag måste säga att den har gett mig så oerhört mycket, jag har ju fått resa i stort sett över hela världen dels som boxare och nu också som domare. När jag var ung så hade jag ett jäkla humör, men där har boxningen hjälpt mig jättemycket och jag tror att vi kan hjälpa många andra.

– Jag gör inte det här för egen vinnings skull, jag får inga pengar för det utan det kostar snarare pengar men jag tycker att klubben har gett mig så mycket och Harry Berg har varit som en extra farsa för mig. Så jag tycker att jag kan ge tillbaks till dem, och det är på den vägen det är.

– När jag var 31 år slutade jag boxas och blev hjälptränare, efter det började jag träna småkillarna först och tog över som chefstränare 1996 eller 97. Då jag tränade Kamran och han tog SM-guld, sen har jag tränat Frida Stenholm som blev tvåa på VM. Vi har haft många bra boxare i klubben men nu är konkurrensen större med I3 och ÖBK, numer får vi heller ingen backning från kommunen då de har sitt eget projekt på Tegelbruket.

Hur kom det sig att du började med boxning?
– Jag var ganska het när jag var liten och det var morsan och min morfar som tyckte att jag skulle börja, sen var det några killar i klassen som höll på men de slutade och jag fortsatte. Min bror höll också på men Harry sa att han bara klarade av att ha en av oss här nere så vi fick boxas om vem av oss som skulle fortsätta, brorsan slutade och jag fick fortsätta. Han började med pingis istället i lokalen bredvid.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det var nog 2002 när jag fick cancer eller när jag fick hjärtmuskelinflammation och missade OS 1988, det är någon av de sakerna men båda har varit med och format en till den man är. Om man blivit mer förstående eller ödmjukare vet jag inte, men det är de grejorna i alla fall som satt en stor prägel på mitt liv.

Vilken är din största framgång hittills?
– Det måste vara att man blivit farsa. Idrottsmässigt har jag nog glatts mer åt andras framgångar än mina egna, nu när man tränar småkillarna och de är ute och tävlar så känner jag nog mer glädje med dem när de vinner än vad jag gjorde när jag själv vann.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Oxe.

Förebild?
– Harry och Björn från BK Kelly, två helt olika människor men stora förebilder här i klubben.

Resmål?
– Jag har varit i 88 länder och inför OS var jag borta 100 dagar så jag har inget resmål så, jag vill bara åka någonstans, ta det lugnt och kanske spela golf.

Film?
– Den onde, den gode, den fule med Clintan, jag samlar på westernfilmer.

Musik?
– Det var lite svårt, jag gillar att dansa och bugga sen gillar jag opera och hårdrock så jag är lite av en allätare.

Restaurang i Örebro?
– Jag tycker att Mingla är bra.

Bar i Örebro?
– När det gäller afterwork så är det Ritz som gäller, annars funkar Saluhallen bra.

Färg?
– Mörkblå.

Dryck?
– Öl eller mjölk.

Mat?
– Pannkaka.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Spelar golf.

Då får jag tacka för pratstunden.
– Tack själv.

Karl-Johan Sandberg, Nöje | Profilen Stefan Nordin
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login