Robert Sandqvist en krögare och bartender

Av den 29 november, 2015

Jag möter upp Robban på Stora Örebro en förmiddag.

Hej Robban, hur står det till?
– Bra tack. 

Jag tänkte att vi börjar med lite basfakta.

Fullständigt namn för dem som inte vet?
– Robert Sandqvist 

Ålder?
– 39 år, jag fyller fyrtio i februari. 

Så pass, är det någon skön fyrtioårskris på gång?
– Nej det skulle jag inte vilja påstå, jag tror jag hade min kris när jag fyllde trettio, nu känns det bara skönt att bli gammal.

Det är ju skönt när man känner så.
– Ja det tycker jag också.

Var bor du?
– I en lägenhet på Drottninggatan. Men jag har köpt hus så jag flyttar i januari. 

Familj?
– Sambo och två katter. 

Yrke?
– Bartender. 
– Ja det är nog det jag skulle vilja titulera mig som, även om man som krögare får hoppa in där det behövs. 

Så man kan säga att du är en krögare som föredrar bartendersysslan?
– Ja min största passion är cocktails och sprit, man kan säga att det är min svaghet och styrka. 

Robban Stora Örebro

Kan du berätta lite om dig själv.
– Jag är en arbetargrabb som jobbat sig upp från disken där jag började nittiofyra, nittiofem någon gång på Scandic, jag har även jobbat i köket även om det var en väldigt kort sejour. Sen jobbade jag i dörren ett tag och har prövat på i princip allt inom restaurang innan jag hamnade i baren och hittade hem så att säga.

– Jag är född och uppvuxen i Östersund, flyttade till Örebro 1998 och har hunnit med att jobba på de flesta ställen i stan, det har även blivit lite säsongande i Åre, på Mallorca. 

– Det är en bra erfarenhet, kanske inte för levern men för mycket annat. Man kan säga att man får en livserfarenhet av branschen. 

– Tjugohundra åtta slutade jag på Björnstugan som jag jobbade på då och så köpte jag och David Lilla Örebro, renoverade i två månader och sen körde vi i gång. Tre år senare var det dags igen och vi så öppnade vi Stora Örebro. 

– David och jag brukar tala om att vi får tre års kris för tre år efter att vi öppnat Stora Örebro var det dags igen för Gamla Örebro, så nu sa vi att om två år till så får vi allt hålla i plånboken. 

Man får ju säga att Lilla Örebro blev en riktig succé när det öppnade.
– Ja det var något nytt i stan med en liten kvarterskrog med en nischad cocktailbar, det var någonting som ingen annan riktigt satsat på eller haft det intresset heller för den delen.

– Det är klart att det finns många med intresse men de har nog inte samma uppbackning som min personal får, jag brinner ju för cocktails och ser inte problemet utan möjligheterna, om folk vill göra en krånglig drink, udda grej eller en twist på någonting så ser jag det som en möjlighet till utveckling och en förhöjd upplevelse för kunden. 

– Vi försöker hela tiden utvecklas så David och jag har en policy som lyder att den dagen vi är nöjda med det vi har och inte längre strävar efter att utvecklas och förnya oss den dagen skall vi sälja. 

– Den policyn har varit rätt lätt att hålla än så länge i och med att vi startat ett nytt ställe var tredje år, men så kan man ju inte hålla på i all evighet. Men nu öppnar vi även en ny retrobutik i Wadköping där vi kommer sälja tillexempel gamla serviser och allt vi har i vår källare som överbliven restaurangutrustning. 

– Jag kommer även att sälja Giffard syrup, alltså olika smaksatta sockerlager som man kan köpa med hem samt lite barutrustning. Både begagnad och nytt, men jag kommer även att importera en del nytt, det handlar såklart om barutrustning av hög kvalitet. 

– David kommer också att sälja närproducerad mat från olika leverantörer i butiken. 

– Butiken kommer helt enkelt innehålla allt mellan himmel och jord med en blandning av nytt och begagnat.

Robban Stora Örebro

Det låter spännande, när planerar ni att öppna?
– Vi skall ha öppnat till julhandeln i alla fall. 

Du har en bok på gång, berätta lite mer om den.
– Den heter ”Lilla romboken” och är en blandning av fakta, anekdoter och egna berättelser runt rom och vad jag tycker om den. Boken är skriven på mitt språk, jag har pratat in den på band och Pelle Blom har skrivit om det till text. 

– Jag skulle vilja beskriva den som en lättsam och rolig bok om rom, romdrinkar och om mig. Räkna med att det är mycket romrobban i den. 

Beskriv din relation till rom.
– Jag har ju en kärlek till rom genom drinkar och mina resor i Karibien, jag har besökt Costa Rica, Nicaragua, Panama, Jamaika och Kuba. 

– Jag stötte på cigarrer och rom runt tjugohundra tjugohundra ett när jag åkte hela Centralamerika, man besökte några destillerier och så men hade väl ingen större koll på vad man gjorde. Men man kom hem och fortsatte jobba i baren så blev det mycket rom, jag har nog ingen riktig förklaring men jag tyckte rom passade bra i drinkar och jag gillar drinkar så det blev mycket rom. 

– Sen upptäckte jag att man kunde dricka rom rent och röka cigarr samt äta choklad till. Choklad är min enda last när det gäller sötsaker, så jag brukar säga att choklad, sprit och cocktails är min akilleshäl. 

– När vi sedan öppnade Lilla Örebro så hade jag ett eget ställe och vi började med fem sorters rom, men sen satt jag och tänkte att Bishops är grymma på whisky och Pitcher’s har också massor av whisky så det finns ingen anledning för mig att plocka hem tjugo sorters whisky men jag gilla rom och det är det ingen som har så på den vägen är det och nu har jag sjuttiotre sorter. 

– Jag håller ganska många romprovningar, ungefär varannan vecka håller jag provningar i snitt på ett år. Det är provningar med allt mellan fem och femtio deltagare både på hemmaplan och bortaplan, jag åker också iväg för att hålla provningar. De enda provningarna jag brukar tacka nej till är sena svensexor, jag vill ju förmedla någonting och ingen fyllegrej. 

Du tävlar en del i drinkblandning vet jag, hur går det?
– Ja jag försöker åka iväg ibland för att tävla i drinkblandning och cocktails, Det har nog blivit fem sex tävlingar i år och mitt bästa resultat är trea.

Vad är det som driver dig när det gäller tävlandet?
– Jag tävlar av flera olika anledningar, för det första vill jag sätta Örebro på kartan som cocktailstad, att visa att vi kan göra bra drinkar i Örebro och att här finns många bra bartenders. Sen vill jag ju vinna så klart samt att det hjälper mig att utvecklas.

Robban Cocktailkampen

Vilken är din största bedrift?
– Att lämna Östersund och börja om på nytt, det är nog det bästa jag gjort i alla fall. 

Vilken var din största motgång?
– Det var nog min största motgång som ledde till min största framgång, vi lämnar nog det så.

Fritidsintressen?
– Jag är gammal fotbollsspelare men nu har jag opererat båda knäna och har inte spelat på två och ett halvt år annars har jag spelat fotboll i hela mitt liv, men nu blir det mycket träning. 

– Men nu är det så att min största hobby är det jag jobbar med och det gör att jag känner mig mycket lyckligt lottad. 

Vad gör du helst på en ledig dag?
– På en ledig dag så ligger jag helst på soffan med min sambo och katterna och tittar på en bra serie.

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login