Profilen | Per Johan Behrn en affärsman med humanistisk ledstjärna

Av den 25 maj, 2019

Per Johan Behrn är en av Örebros stora profiler och många känner igen honom som en av stadens stora fastighetsägare, men hur många vet vem han egentligen är?

Örebroguiden bokade in en tid och mötte Per Johan på kontoret högst upp i Behrn Center för att få reda på mer om vem han egentligen är.

Hej Per Johan jag tänkte att vi sätter igång med intervjun direkt.
– Det låter bra.

Namn?
– Per Johan Behrn.

Ålder?
– 69 år, fyller 70 i år.

Bor?
– I en lägenhet i Örebro.

Familj?
– Ja, hustru och två barn, en pojke och en flicka samt tre barnbarn.

Yrke?
– Ja jag vet inte riktigt vad jag har för yrke, jag har ingen direkt utbildning utan skolades in i företaget. Man kan kalla mig direktör men titeln är VD.

Vad är det bästa med Örebro?

– Jag tror att det är läget i Sverige med närheten till allt och jag tror att det kommer att vara viktigt i framtiden. Med tanke på hur infrastruktur och hur samhället utvecklas så tror jag att läget i Örebro är väldigt bra.

– Det är likadant med fastigheter det är läge, läge, läge som gäller.

Vad skulle du vilja ändra på i Örebro?
– Det kanske skulle vara bättre sammatbete mellan myndigheter och de som verkar i Örebro och vill någonting positivt med staden. Det samarbetet behövs på alla nivåer, vi med våra hyresgäster, på kommunal nivå och regional nivå ja helt enkelt alla nivåer.

– Jag menar alltså inte att peka finger mot politikerna utan detta samarbete behövs på alla nivåer och mellan samhällets alla funktioner. Det kan var bussar och tåg, vatten och avlopp. Samarbete skall finnas mellan allt som får livet att fungera och där borde det fungera bättre.

Då tycker jag att vi går på en av de tyngre frågorna, vem är Per Johan?
– Det är ju en väldigt svår fråga och man kan säga mycket positivt och negativt om sig själv, men när det gäller affärer har jag mycket lätt att bestämma mig och jag tycker att det är bättre att det blir rätt åtta av tio gånger än att det inte blir någonting över huvud taget. Jag lyssnar gärna men jag bestämmer mig ganska snabbt och det kan vara i affärer men även i uppfostran av barn, som med ens egna barn så kanske man bestämde sig för snabbt och ångrar några grejer man gjort men huvuddelen tycker man blev väldigt bra. Jag är helt enkelt väldigt snabb av mig när det kommer till beslut.

– Någonting jag verkligen tagit med mig från min pappa är det humanistiska, att våga lyssna på folk och lita på dem, att lyssna till de som skall starta företag och kunna säga till dem att det där är ingen bra ide men det där är det. Att våga säga att du kan få hyra den där lokalen för att jag tror på vad du säger.

– Som humanist kan man ryckas med och få en tår i ögat när något inträffar och det kan vara andra människor det inträffar för eller i ens egen sfär så kan man som humanist känslomässigt känna att gud så sorgligt det där var. Likväl som A-laget när de sitter runt Stortorget och säkert många gånger haft kontakter med farfar, min pappa eller mig hojta till att ”Behrn kom hit så vi får prata med dig” och har jag tid vilket jag oftast har så brukar jag gå dit och prata en stund. De brukar berätta om någon lägenhet de hyrt hos oss och historien brukar avslutas med ”men sen gick allt åt helvete och nu sitter jag här” då brukar jag säga att det är bara upp till en själv och vad man vill.

– Jag vill poängtera att det humanistiska är något som är väldigt viktigt för mig och att fastigheter består inte bara av betong och stål utan det är människor som bor i dem och till 99,9% så är ju människan väldigt bra och man måste lita på varandra, när det gäller tilliten så är det väldigt få som vill lura en egentligen och dem genomskådar man väldigt snabbt men de får inte ge mörka skuggor över de som är vänliga och goda människor. Bara för att någon gjorde något kan inte alla andra behöva lida för det. Det gäller hela livet, man måste utgå från att människan vill väl det är det som det handlar om.

Hur började du i företaget?
– Jag har inte gått någon högre utbildning utan är självlärd, det är inget jag är stolt över utan det var bara så det blev. Efter studentexamen blev det militärtjänstgöring med aspirantskola innan pappa ringde och ville att jag skulle börja i företaget, han sa att ”naturligt vis skall du göra som du vill Per Johan men det vore bra om du började i företaget” då förstod jag vinken och så blev det. Nu har jag hållit på sedan 1974 och företaget går ju bra så jag har väl gjort ett bra jobb.

Har du något speciellt du brinner för?
– Det här tycker jag är en fråga som jag skulle vilja dela upp i två delar den ena är arbetet och företaget som jag brinner för och där tillsammans med mina medarbetare som är anställda hos mig så brinner jag för att det skall vara bra för alla, det tycker jag är väldigt viktigt. Som egen företagare och när företaget blivit så stort som det är så blir det en väldigt stor del av ens liv vilket man måste väga och se till att man även får in den sociala delen med familjen, barnbarnen, vänner och bekanta. Då får man vara glad att man har en underbar hustru och härliga barn som många gånger set till att allt fungerar. Att det är en bra hustru som ligger bakom en framgångsrik man är väl en klyscha som kanske inte passar sig idag men sanningen är nog att det varit så många gånger, att man haft förmånen att ha en fru som trots att hon haft sitt eget företag ändå kunnat ta hand om familjen.

– Det där blev ju en kombination av både privat och företagande men det är familjens framgång samt barnens och barnbarnens hälsa och framgång som jag brinner för och företaget så klart.

Berätta lite om ditt entreprenörskap.
– Där tycker jag att mycket bottnar i vad man fått lära sig, min pappa gick bort tidigt han blev 67 år gammal och dog 1982 men blev sjuk redan 1980 då jag varit i företaget sex, sju år. Han var en fantastisk läromästare min pappa och jag förstår inte hur han vågade att ge mig den friheten och det ansvaret som det var, men han gasade och bromsade och det var helt otroligt vad han lärde mig mycket. Pappa var en mycket bra lyssnare och i kombination med det var han en stor humanist och det humanistiska är något jag tagit med mig och bakat in i mitt företagande.’

Vilken motgång har format dig mest?
– Det är väl som för de flesta när pappa och mamma dog. Pappa gick bort först och sedan levde mamma tio åt till innan hon gick bort. När vi pratar om detta kommer jag att tänka på när mamma blivit dålig och på slutet hamnat på sjukhus samtidigt som jag var bortrest och kom hem sent på söndagskvällen, på morgonen efter skyndade jag mig ner till sjukhuset och där låg mamma och blundade i sängen jag tog hennes hand och sa ”hej mamma nu är jag här” och hon svarade ”Per Johan har du tid att komma hit du har ju så mycket att göra, med det är underbart att du kommer hit och besöker mig” sedan andades hon ut och det var över. Hon hade väntat på att jag skulle komma och jag fick vara med när hon blåste ut sitt sista andetag, fantastiskt.

Vilken är din största framgång hittills?
– När det gäller affärer så tycker jag att Behrn Center där vi sitter nu är en stor framgång, först hade vi tänkt bygga ett 25 våningshus men det fick jag kapa så det blev två hus istället vilket var synd men det gav en framåtblick, det går att bygga högt i Örebro. Den privata framgången är familjen.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Skytt.

Förebild?
– Min farfar Johan Behrn.

Resmål?
– Åker gärna till Davos i Schweiz för att vandra eller åka skidor.

Film?
– Forrest Gump?

Musik?
– Gärna opera. Tosca, sången till livet.

Restaurang i Örebro?
– Det var svårare och beror så klart på vad man vill äta för typ av mat men inte för att fjäska för dem men Meza här i huset har fantastiskt god libanesisk mat och mycket goda viner så dem kan jag rekommendera.

Bar i Örebro?
– Jag hoppas det blir Mojo som hyr av mig där Behrn tidigare Hotel låg.

Färg?
– Blått

Dryck?
– Vitt vin.

Mat?
– Rimmad lax från Östermalmshallen i Stockholm den är outstanding.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Den lata varianten är att jag lägger mig på soffan och läser, det kan vara en tidning eller någonting annat. Skall jag röra på mig då blir det golf eller vandring, tyvärr tar golf lång tid men det är trevligt.

– Det där med att lägga sig på en soffa tycker jag är så himla skönt och jag tror att fler människor borde unna sig det, att ta det lugnt en liten stund kanske slumra till eller ligga och fundera.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Per Johan Behrn
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login