Profilen | Pelle Helgesson brinner för rättvisa

Av den 11 augusti, 2019

Pelle Helgesson arbetar inom den internationella säkerhetssektorn och är nyligen hemkommen efter att ha suttit inspärrad i Tunisiskt fängelse i sex och ett halvt år efter återtagande av ett illegalt bortfört barn.

Jag möter upp Pelle på Örebro länsbibliotek för intervjun.

Hej Pelle, det är väl lika bra att vi kör igång direkt.
– Ja, absolut.

Namn?
Pelle Helgesson

Ålder?
– 60 år.

Bor?
– I ett litet hus i Örebro.

Familj?
– Tre barn.

Yrke?
– Jag jobbar med marin säkerhet, att eskortera fartyg i östAfrika, Pakistan samt mellanöstern och så arbetar jag också som yrkesdykare.

Vad är det bästa med Örebro?
– Att det är min hemstad.

Vem är Pelle?
– En helt normal man född i Örebro som haft en del udda jobb även om de inte är så ovanliga som folk tror.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för rättvisa och det är nog därför jag jobbar med det jag gör när jag sköter logistiken åt föräldrar som förlorat sina barn och fått dem illegalt bortförda. Så rättvisa skulle jag vilja svara på den frågan.

Kan du berätta lite mer om det här med att hjälpa föräldrar som fått sina barn bortförda.
– De föräldrar, män och kvinnor som får sina barn illegalt bortförda hamnar i en situation där myndigheterna inte gör så mycket mer än att man kan gå till polisen och få barnet efterlyst, just för att det är illegalt bortfört. Att det är illegalt bortfört innebär också att den som gör anmälan har 100 procent vårdnad om barnet.

– Att föräldern har vårdnaden till 100 procent är kravet för att vi skall kunna intressera oss för klienten, när detta är fastslaget så kan man börja med att lägga upp en strategi för att på ett lagligt sätt återföra barnet. Barnet återförs alltid av föräldern som har den 100 procentiga vårdnaden och inte av operatören, utan det operatören står för är logistiken. Logistiken kan bestå i vad som helst egentligen, allt från båt eller flygtransporter till hyrbil, valet beror på vad som är bäst just där och då för att säkerställa återförandet. Vi skapar helt enkelt en väg tillbaks på ett rimligt och lagligt sätt

– Det man skall komma ihåg är att många av dessa barn förs ut till länder med samhällsstrukturer där korruption är tämligen vanligt förekommande, och det är ofta det som är problemet. Jag får ofta frågor om varför vi inte använder reguljära flyg och transporter och det gör vi när det går men som sagt genomsyras många av dessa länder av korruption och då kan man med myndigheternas hjälp kvarhålla ett illegalt bortfört barn, det gör att man måste vara lite taktisk i sitt förfarande men så klart hålla sig inom lagen.

Vilken motgång har format dig mest?
– Jag tror inte att jag haft särskilt många motgångar i livet utan det som format mig är det samhälle jag växte upp i, ett samhälle där det finns ett rättspatos och där det finns värderingar som är sunda. Så jag tror att det är samhället som format mig och inte motgångarna.

Du kom nyligen hem efter att ha blivit frigiven från ett fängelse i Tunisien, berätta vad som hände.
– Tunisien är ett land som är märkt av den revolution som pågick 2011 och hela Nordafrika är på ett eller annat sätt märkt av den, men det var i Tunisien det började och det har varit politiskt turbulent och instabilt sedan dess. Detta märks i samhället och naturligtvis även i fängelset, de resurser man har läggs inte direkt på kriminella individer som sitter i fängelse. Jag vill betona att jag är friad från brott och vet själv att jag inte genomfört några kriminella handlingar, men jag slutade ändå som fånge i ett Tunisiskt fängelse.

– Förhållandena i fängelset är tämligen dåliga när det gäller allt och man kan se det på många sätt, dels har vi den kulturella synen på fängelser och individer som sitter i fängelse, man prioriterar ju inte fängelser om man säger så. Myndigheterna är resurssvaga också när det gäller fängelser, man får jäkligt dålig mat, man är belagd med ett regelverk som är svårt att följa och förhållandena är väldigt dåliga vad gäller alla faciliteter som sängar och hur man sover, hygien och mat. Som ett exempel kan jag säga att temperaturen inne i fängelset var under sommaren cirka 45 grader varmt och på vintern hade vi två grader varmt, så vintrarna var som att genomleva vintern i ett svenskt kallgarage.

Hur hanterar man något sådant?
– Det är så klart olika från person till person men det gäller någonstans att gilla läget så att säga. För mig var den svåra biten att jag blev separerad från min familj och mina barn, andra saker som dålig mat, extrema temperaturer, våld och trakasserier sådant kan man hantera och det lär man sig med tiden men att bli separerad från barnen samt dömd och satt i fängelse på felaktiga grunder det påverkar en och gör att man ständigt är förbannad. Det var nog den ilskan och frustrationen som var svårast att komma över.

– Jag fick bilder på mina barn skickade till mig 2013 men jag tittade på dem en gång och sedan packade jag ner dem och de var nedpackade i sex år för jag kunde inte hantera den biten. Till och med nu när jag pratar om det blir jag påverkad för den där frustrationen kommer upp, för blir man satt i fängelse oavsett om man är skyldig eller inte så blir resten av familjen påverkad. Skulden tar inte hänsyn, och försvinner en familjemedlem så blir hela familjen påverkad, i mitt fall så separerade vi vilket var helt rätt för att vänta i sex och ett halvt år är orimligt.

Vilken är din största framgång?
­– Den största framgången tycker jag är att de sista barnen från Tunisien kom hem till sina föräldrar, det var ett amerikanskt barn och ett norskt. Det ser jag som en framgång och jag säger ibland att skall man sitta i fängelse så skall man göra det för något bra, och det tycker jag att jag har gjort, säger Pelle och skrattar.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Vågen.

Förebild?
– Det finns många bra förebilder, jag tycker att vi har en monarki som är bra och så har vi Mahatma Gandhi för att nämna några.

Resmål?
– Jag har varit i Indonesien och dit skulle jag kunna tänka mig att åka tillbaks.

Film?
– Drama och komik.

Musik?
– Eagles.

Restaurang i Örebro?
– The Pennybridge Arms.

Bar I Örebro?
– Jag har inte varit ute de senaste sex och ett halvt åren så jag vet inte riktigt.

Färg.
– Beige/Kaki.

Dryck?
– Mjölk.

Mat?
– Indiskt/Asiatiskt

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då tränar jag och umgås med mina barn om möjligt.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Pelle Helgesson brinner för rättvisa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login