Profilen – Pelle Agorelius en entreprenör i gastronomi

Av den 8 oktober, 2017

Pelle Agorelius är en innovatör och entreprenör som tagit Örebroregionen till nya gastronomiska höjder.

Han är mannen bakom Husmansbord och jakten på Sveriges bästa landskapsmat samt en del av Saxhyttegubben.

Namn?
– Pelle Agorelius.

Ålder?
– På väg att fylla 48 sägs det.

Bor?
– Jag bor i Saxhyttan beläget mellan Grythyttan och Hällefors, men känner mig mest som Grythyttebo vilket har med kyrkby och insjöar att göra.

Familj?
– Jag har fru och fyra barn.

Yrke?
– Det var nog en av de svåraste frågorna, jag tycker att det låter slarvigt med mångsysslare, och entreprenör låter som att man har grävmaskiner så jag försöker ständigt bli proffs.

Vad är det bästa med Örebro?
– För mig är det att det är gångavstånd till det som är viktigt, så väck med bilen och promenera. Sen finns det någonting som är otroligt vackert också och det är slottet. Samt att vatten slår allt, vad skulle Örebro vara utan Svartån?

Då går vi på den första tunga frågan.

Vem är Pelle?
– En mycket bra fråga som de flesta inte ställer, jag brukar säga att jag aldrig haft ett jobb utan ständigt söker nya fiffiga sätt att försörja mig på det som intresserar mig istället.

– Det har inneburit att jag lärt mig både vinna danskt mästerskap med jaktcockerspaniel till att vara domare i Storbritannien för spanielprov åt brittiska kennelklubben, jag har varit med och grundat en väldig massa verksamheter, många inom livsmedel. Så det har blivit någon slags brett intresse som jag odlat fram och som skapar min identitet egentligen.

-Jag har för länge sedan knäckt koden att om man vill att det skall gå bra för en själv så måste man hjälpa andra, det finns inga genvägar, du kan inte förvänta dig att någon skall vara beredd att slå ett extra slag för dig om du inte är beredd att göra detsamma.

Du håller på mycket med mat och gastronomi, hur kom du in på den banan?
– Jag har alltid varit livsmedelsproducent, det började redan tidigt då mina föräldrar odlade potatis och jordgubbar och jag räknade ut att det var mer lönsamt att sälja jordgubbar än att plocka dem.

– Så jag köpte bär av min pappa och fixade skjuts till en bra vägkorsning någon mil hemifrån redan vid 9 till 10 års åldern och där sålde jag goda jordgubbar väldigt dyrt, det hände faktiskt att det kom folk åkande och ville köpa men lämnade utan att det blev någon affär. Detta bekymrade mig inte så mycket utan jag koncentrerade mig på nästa kund istället.

– Där någonstans lades säkert grunden till en slags attityd som kan hjälpa när man vet att man har en bra produkt och en oerhört stark tro på sitt eget varumärke, då måste man inte sälja sig till alla utan kan göra det till de som förstår kvalitén.

– I det fallet handlar det om smak och där är jag ju kvar egentligen, är det något på livsmedelssidan som har en hög kvalité smakar bra då får det kosta mer, den måste också bära ett varumärke inte för producentens skull utan för konsumenten och för att denne skall hitta tillbaks till det där som var så bra. Det är faktiskt det ett varumärke är till för, och det glömmer många när de snackar branding.

 Du har ju många järn i elden, vad brinner du lite extra för?
– Bra kvalitet och bra jobb skall premieras, där kommer Husmansbord och jakten på Sveriges bästa landskapsmat in i bilden, det går helt enkelt ut på att man skall kunna lyfta fram och prata om de som gör bäst grejor och har gott självförtroende att göra det på livsmedelssidan. Både vad gäller råvaror som lantbruksprodukter eller vilt, svamp och bär. Men också förädlade produkter med ett ursprung i Sverige eller från en svensk livsmedelsanläggning.

– Det finns så många som arrangerar grejor där det finns en väldigt lång lista på vilka som inte får vara med, klassikern när någon startar en förening kommer första eller andra mötet att handla om vilka som inte platsar. Jag har med många erfarenheter i ryggen bestämt att med Husmansbord och Jakten på Sveriges bästa landskapsmat skall vi möjligen försöka att hitta ursäkter för att någon skall kunna delta.

– Det handlar ändå i slutändan om vad vår panel tycker om produkten, det handlar om att man skall leva upp till eller till och med överträffa förväntningarna. Jag tror att detta är ett väldigt bra sätt att hitta bra grejor.

– Sen har jag också ett nära samarbete med något som brukar kallas kokböckernas Oscarsgala, Gourmand Awards som delar ut priser till världens bästa kokböcker och dryckesböcker varje år, man delar även ut priser inom matmedia som tv och webb. Jag har känt dem i väldigt många år men arbetat närmare och tätare med dem sedan 2010 då jag började åka på deras evenemang på mässor och liknande ute i världen.

– Nu mer representerar jag Gourmand Awards och Edvard Cointreau här i Sverige och han har ett särskilt gott öga till både Örebro och Grythyttan sedan de stora prisutdelningarna globalt hölls här 2005, i maj i år hölls prisutdelningarna för tredje gången i Yantai i Kina som också är en gammal vän ort till Örebro.

– Så cirklarna sluts och jag har lett en svensk delegation där nere de senaste åren och då knutit kontakter med de ansvariga i staden Yantai som jobbar med internationella relationer, jag har även umgåtts med en familj som gör stora investeringar i Yantai med allt från en pir som ser ut som en g klav ut i havet till terrassodlingar och möbelsnickeri. De har ett stort konstintresse och är väldigt spännande människor att möta.

– Kina är så annorlunda att jag brukar säga att första gången jag var där så var det som att titta på omslaget på en bok, och andra gången jag kom dit var det som att öppna upp boken.

– Det finns otroligt mycket att lära sig om Kina och jag blir alltid lika förvånad över hur intresserade de är av att lära sig av oss. De lär sig snabbt och förstår snabbt sammanhang, på senaste resan då jag och några till från olika delar av världen besökte ett mat och dryckesuniversitet fick vi en del frågor av studenterna och då förstod jag vad kineserna har att lära mest av oss.

– Det handlar om upplevelser då de vill likt svensken någon gång på 80 talet när det gällde vin veta vad experten tycker, men idag kommer en internationell expert att vända frågan och undra vad du tycker för vinet skall ju tyckas om av den som dricker det.

– Experten skall komma med tips, så det här med poäng på restauranger och viner och så vidare är någonting som är på väg bort. Nu mer kollar man till exempel på Trip Advisor när vi skall åka någonstans och finns det färska sågningar av en restaurang eller annat så undviker man det.

– Där känner man att kineserna vill ha mallen för att skapa en bra upplevelse och där kommer de att lära sig mycket av hur vi gjort resan här, men den resan är inte färdig för det finns mycket att lära sig om hur man skapar bra upplevelser.

– Jag tycker själv att det här med att resa är oerhört fascinerande och satsar på att det skall komma fler besökare till Grythyttan, och Örebro inte minst med maten som grund vilket är den grundläggande drivkraften för mig.

Vilken motgång har format dig mest?
– Vilken spännande fråga, jag tror att det egentligen är självkritik som är den motgång som formar mest, det är inget externt som händer utan helt enkelt tvivlen på att det man gett sig på verkligen kommer att fungera.

– Men det är också det som gör att man skärper sinnena lite och kanske levererar vare sig man väljer att stå vid en väg och kränga jordgubbar dyrt, eller har gett sig tusan på att man skall åka till Kina och se när svenskar vinner bäst i världen priser. Samma princip gäller ju för båda grejorna, jag vet ju inte om detta kommer att gå bra men om jag inte försöker kommer de ju gå käpprätt åt helvete.

– Så det är nog självkritiken som formar mest och det finns en motgång i att vara självkritisk för då sover man kanske inte genom hela natten med ett leende på läpparna utan snarare vaknar någon gång vid tre, fyra tiden för att skriva ned någonting man kom på.

– Att vara entreprenör och företagare är någon form av ständigt kreativ process där man aldrig kan vara säker på att det man gör kommer att vara någonting som fungerar, utan kanske oftast måste omvärderas och ofta måste man hålla på lite mer med det man börjar tröttna på, och det är väldigt sällan jag ångrat att jag hängt i även om det har tagit emot.

Största framgång?
– Det är någonting som jag fortfarande håller på att smälta och ett väldigt speciellt internationellt erkännande för det arbete som vi lagt ner under väldigt många år i samarbetet med Gourmand Awards. Jag fick gå upp på scenen inför förskräckligt många tv-tittare i alla fall från Kina och ta emot ett diplom, en Special Award of the jury utställd till Pelle Agorelius Husmansbord.

– Edouard Cointreau som är både grundare och ägare av konceptet läste personligen upp motiveringen utifrån ett långsiktigt samarbete som är väldigt bra. Detta hade jag inte räknat med, utan när jag har ägnat mig åt de här sakerna så har det handlat om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för andra. Men det är ju klart att när det går bra för andra så har även lagets Svennis en viss betydelse.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Våg.

Förebild?
– Steve Jobs.

Resmål?
– Månen.

Film?
– Forrest Gump.

Musik?
– 80-tals metal.

Restaurang i Örebro?
– Katrinelund, även om den inte ligger direkt i Örebro.

Bar i Örebro?
– Jag hänger för lite på barer i Örebro, men jag gillar att ta en drink på slottet om jag skall vara ärlig.

 Färg?
– Blå.

Dryck?
– Blåbär!

Mat?
– Allt som är egenjagat, egenfångat, egenodlat och egenplockat.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då är jag någonstans i skog och mark, förmodligen där fältet, skogen och vattnet möts.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till me framtida projekt.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login