Profilen – Magnus Pojen Örebros hamburgerkung

Av den 26 juni, 2016

Magnus Pojen är mannen bakom McDonalds i Örebro och som syns på många av stadens sportevenemang.

Jag möter upp Magnus på McDonalds i city.

Hej Magnus!
– Välkomna

Vi kör igång direkt.

Namn?
– Per Magnus Pojen, men jag är född Johansson så Pojen är taget.

Ålder?
– 49 år gammal (Magnus har sedan intervjun fyllt år och Örebroguiden önskar grattis på 50 års dagen).

Bor?
– I en villa i Hovsta, 2002 flyttade vi dit.

Familj?
– Fru och tre barn men den äldsta flyttade ut här den första april så nu är det bara två kvar där hemma.

Yrke?
– Om man tar det amerikanska namnet så är jag ”Owner operator” men i Sverige blir det väl VD, hamburgerflippare eller företagsledare jag vet inte.

Pojen-3

Vad är det bästa med Örebro?
– Det är en liten stad men ändå ganska stor som växer väldigt mycket just nu och det märks.

– Örebro som stad är fantastisk helt enkelt.

Vad tycker du om Örebro som restaurangstad?
– Jag tycker vi har många duktiga krögare och bra restauranger i stan, många restauranger, kanske för många kan jag tycka ibland.

– Hur såg det ut på stortorget för tio år sedan, hur många uteserveringar fanns där då, en eller på sin höjd två?

Jag skulle säga max en.
– Max säger man inte!

Ursäkta mig, jag tänkte inte på sammanhanget högst en.
– Idag är det tio – femton uteserveringar, hela torget är ju fullt. Folk som bott utanför stan och flyttar hem igen känner inte igen sig.

– Förr var det en ganska grå och tråkig stad men nu är det liv och rörelse även sent på kvällarna, vilket gör staden levande.

Hamburgertrenden är stark just nu, vad har du att säga om det?
– Den är riktigt stark och det tycker jag är jättebra. Om man tittar bara i Örebro så har det de senaste två åren tillkommit ett antal gourméhamburgerhak som bland andra, Burger Love, Beer & Burger och Käk, samt att det finns fler ställen där man serverar burgare på ett finare sätt och det är helt okej.

– Förr ansågs hamburgare vara dålig och ohälsosam mat, men nu är det mer okej när kändiskockarna börjat göra dem.

Att McDonalds har hakat på trenden är bra tycker jag.
– Ja nu samarbetar vi med Jureskog som är en fantastisk krögare och till och med varit världsmästare i att laga mat, han har hjälpt oss otroligt mycket. Kampanjen med hans burgare som pågår just nu finns för närvarande bara i Sverige, men vi ser vad man kan göra om man paketerar sakerna på rätt sätt.

– Det är inte så stor skillnad på de burgarna mot våra vanliga, det är en del smaker som vi inte haft tidigare och ett annat tänk.

– Vi har till exempel aldrig haft inlagd lök på våra hamburgare tidigare eller tryffelmajonnäs och det är nog inget vi hade tänkt på själva, men när vi använt det så gillar folk det, det är sådant som Jureskog bidrar med.

Det är ju populärt med hamburgare recensioner i media numer vad tycker du om det?
– Jag brukar följa dem och tycker det är jätteintressant, men jag tycker att många träffat fel många gånger när man jämför äpplen och päron. Man kan inte jämföra en gourmethamburgare för hundratjugonio kronor med en McFeast, det går enligt mig inte att göra den jämförelsen.

Vem är Magnus Pojen?
– Den är ju jobbig, det vet jag ju knappt själv. En levnadsglad kille som kan vara förbaskat barnslig rätt ofta och som kan säga lite för mycket utan att tänka efter och sånt får man ju sota för ibland.

– Jag är född i Stockholm och bodde där de första fyra åren, sen flyttade vi till Västerås och bodde där i några år för att sedan flytta till Örebro och Brickebacken där jag gick i lekis och ettan. Därefter blev det Adolfsberg där jag gick i skolan till nian, sedan blev det Risbergska.

– Under den tiden åkte jag iväg till USA och skulle varit där i ett år, men kärleken drog hem mig samt att jag bodde i ett område jag inte gillade, så det var inte så svårt att åka därifrån. Men under tiden jag var där så började min mamma tänka på McDonalds, så hon ringde mig och bad mig kolla upp vad det var för hon funderade på att bli franchisetagare i Örebro. Jag ringde henne senare och sa att det verkar bra, när jag kom hem så var jag sjutton år -84 då öppnade McDonalds i Örebro.

– Den fru jag har nu, Anna, träffade jag faktiskt när jag gick i nian, när jag var nitton och gjorde lumpen så flyttade vi ihop. Då flyttade vi till I3-området, på den tiden fick man hyran betald när man gjorde lumpen så det var ju jättebra.

– Därefter flyttade vi till Björkhaga och därefter Mellringe där vi fick barn.

Pojen-2

Vad har du för passioner?
– Idrott är en stor passion, jag älskar idrott och har hållit på i princip med allt utom hockey, jag ville spela hockey men på den tiden fanns inte ekonomin för det hemma. Jag började med gymnastik när jag var riktigt ung sen spelade jag handboll, bandy, fotboll, till och med undervattensrugby har jag spelat.

– Undervattensrugby är det absolut värsta jag varit med om, jag tog dykarcertifikat när jag var arton år och då umgicks man ju med dykare, och där fanns det ett undervattensrugbylag som tränade i varmbadhuset.

– Jag tror att det är det värsta man kan göra, tänk dig att vara under vattnet med en boll som skall placeras i typ en basketkorg och dina motståndare får göra nästan allt utom att ta stryptag. Luften håller på att ta slut och du har korgen två meter framför dig, det tar bråkdelen av en sekund att ta sig dit men luften är slut och man börjar ifrågasätta om man klarar detta. Då kommer det någon bakifrån och bara klämmer till en, man är på väg att dö.

– Mest framgångsrik tycker jag att jag var i handbollen, där hade jag rätt förutsättningar liksom med min längd och storlek. När det gällde fotbollen var jag för stor och hade för stora fötter, i och för sig är Zlatan en och nittiofem och väger ungefär nittionio kilo och han är rätt duktig men han har andra gener än jag.

– Resa är en annan sak som jag gillar mycket och vi reser ganska mycket som familj, jag tror att om man som ung får resa runt och se världen så får man en helt annan syn på den än om man bara sitter hemma och läser tidningar.

– Min mamma skaffade ett hus nere i Frankrike så vi bilade ner i cirka tio års tid, vi åkte olika vägar för att se olika delar av Europa och jag tror att våra barn vet hur det ser ut i Tyskland, Belgien, Frankrike och alla de länder som vi åkt genom.

pojen-1

När det gäller resa är väl USA lite av en favorit stämmer det?
– Jag älskar USA och känner att jag smälter in där i deras livsstil. En sak jag gillar där är att om man blir rik i USA så behöver man inte skämmas över det, köper man till exempel den dyraste bilen i stan så ställer sig inte folk frågan hur har personen i fråga fuskat till sig pengarna utan tycker istället att det är kul att det går bra för personen och det är stor skillnad mot Sverige.

Vilken är din favorit stad i USA?
– New York är en favorit, det är kul med andra städer också men New York är fantastiskt. Stan stannar aldrig, det finns alla typer av personer och ingen tittar snett på någon. Oavsett vem du är så kan du vara dig själv där, så jag förstår de som är annorlunda på något sätt och som flyttar dit för det finns ingen som tittar snett på dem.

Har du något eget guldkorn du kan tipsa om i New York?
– Det finns en saluhall där som är rätt känd men som jag inte upptäckt förrän nyligen som heter Chelsea Market och är jättetrevlig där de säljer allt från gourmetviner till nykokta humrar och all typ av mat.

Pojen-7

Motgång som format dig mest?
– Det är svårt att säga men min pappa gick bort när jag var väldigt ung, elva år och det är klart att det var en stor motgång men hur den format mig vet jag inte.

– Jag gick också in i väggen tjugohundratvå, även här är jag lite osäker på hur det påverkat mig men jag tror att jag tagit det lugnare sedan dess.

Största framgång?
– Det måste jag säga att det är mitt arbete med McDonalds, och det har jag även fått priser för på olika nivåer vilket är något jag är stolt över.

– 1999 fick vi ett pris ”Best Team Award” inom McDonalds. Jag hade inte satt upp som mål att vinna något pris eller så, utan jobbade med mina närmsta medarbetare och vi bestämde oss för att vi skulle tjäna mer pengar, hur skall vi göra det?

– Vi la upp vissa strategier och så året efter sitter man på en kick off och vet inte ens om att man är nominerad, plötsligt dyker ens namn upp på skärmen och de annonserar att vinnare är Magnus Pojen, då blir man chockad.

Hur stort är ditt mat intresse?
– Det är jättestort, när jag var yngre så lagade jag väldigt mycket mat för jag kände att jag hade tid med det och jag lagade mat nästan varje dag, testade och fixade.

– Mitt matintresse är stort över huvud taget och överallt dit jag åker så tar jag reda på en krog som är speciell, det spelar ingen roll var det är, jag vill pröva de som skall vara riktigt bra.

– Sen lagar vi mycket mat tillsammans på helgerna och då testar vi mycket, min fru är också jätteintresserad av mat så vi har många gemensamma intressen.

Pojen-5

Du sa att du gillade att prova olika restauranger i världen, har du några rekommendationer?
– Det finns en restaurang som heter Asia De Cuba som finns i några städer i världen bland annat London och New York, den i New York slog igen för ett antal år sedan men nu öppnade de igen förra året. Det är en favorit och jag har ätit på deras restauranger i London, Miami och New York.

Vad är det för typ av restaurang?
– Det är någon form av asiatisk, karibisk fusion av något slag. De är jättespeciella och serverar maten i bananblad och sådana saker, jäkligt häftigt och bra mat. Ofta ligger de i en hotellobby eller liknande då de hör ihop med en hotellkedja.

– En annan restaurang jag kan rekommendera eller kanske snarare ett hak är Burger Joint som ligger i New York och det var den första hamburgerrestaurangen Jureskog besökte i programserien, det är ett litet hak men med fantastiska hamburgare.

– De ligger också i ett hotell, det finns ingen logga till hotellet eller till Burger Joint, men när man kommer in i receptionen så känner man lukten och där är det kö hela dagen.

Snabb frågorna…

Stjärntecken?
– Karlavagnen

Förebild?
– General Patton

Resmål
– New York

Film
– General Patton sista dagar

Musik
– Supertramp och Elton John

Restaurang i Örebro
– Amano

Bar i Örebro
– Jag är ute så sällan att jag inte kan svara på det

Färg
– Blå

Dryck
– Öl är gott

Mat
– Asiatiskt

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Kollar på TV

karl-johan-sandberg-thu

Karljohan Sandberg, Profilen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login