Profilen | Johan Pehrson tycker om att påverka

Av den 27 augusti, 2018

Johan Pehrson har suttit i riksdagen för Liberalerna i 16 år, efter ett uppehåll där han varit med och startat företaget KB18 är han åter förstanamn på Riksdagslistan för Liberalerna i Örebro län.

Jag möter upp Johan i valstugan på Stortorget för att få veta lite mer om mannen bakom valaffischen.

Namn?
– Johan Pehrson.

Ålder?
– 50 år prick faktiskt.

Bor?
– Jag bor i en villa på gränsen där mellan Tybble och Sörby.

Familj?
– Ja, fyra barn.

Yrke?
– Jag är jurist och just nu driver jag företag, jag har varit riksdagsledamot tidigare men yrket är jurist. Arbetade vid Örebro tingsrätt när jag blev vald till Riksdagen 1998.

Vad är det bästa med Örebro?
– Det är känslan, känslan av att vara en liten storstad. Dessutom är Örebro vackert med slottet, Wadköping och möjligheten att promenera ända ned till Oset om man vill.

Nu kommer vi till en av de tunga frågorna. Vem är Johan Pehrson?
– En person som alltid gillat att vara med och påverka, försöka göra skillnad samt att ta ansvar. Jag tycker om att idrotta och älskar sport. Upplever mig själv som en social person, jag tycker om att hänga med kompisar och man kan väl ändå säga att relationer på olika nivåer är meningen med livet.

Vad brinner du för?
– Som liberal så brinner jag för friheten, den kan man bryta ner i några centrala puckar som faktiskt är politiska. Den ena är att skolan faktiskt är central för att kunna ge människor möjligheten att faktiskt göra fria val i ett samhälle som Sverige, har man klarat av skolan så står världen öppen för en om man fått växa upp och leva i Sverige.

– Det är också bra att kämpa för frihet genom att se till att tryggheten ökar, för ingen skall behöva drabbas av brottslighet. Brottsligheten slår inte blint, den kan göra det men vi vet också att det är socialt utsatta människor som drabbas hårdast. Därför är det bäst både för den som begår brott och den som blir utsatt för brott att man ökar friheten genom att göra det så svårt som möjligt att begå brott, det handlar om allt från polisens resurser till straffsatser samt polisens verktyg som övervakning och liknande.

– Sen handlar friheten också om det öppna samhället med allt från EU samarbetet till att vi står upp för olikheter, nu är det Pridefestival och det är lätt för mig att gå i Pridetåget för jag vet att även om Sverige är ett tolerant och öppet land så finns det människor som utsätts för hat och hot på grund av sin sexuella läggning här i Sverige 2018.

Kan du berätta hur ditt intresse för politik började.
– Det började redan i unga år genom att jag var aktiv i elevrådet, jag var elevrådsordförande på OP-skolan, och senare även på Risbergska Skolan som då var en gymnasieskola för ungdomar och inte vuxenutbildning. Efter det blev det ett engagemang i Liberalernas ungdomsförbund, där var jag aktiv fram tills jag började plugga då jag gjorde ett uppehåll.

– När jag sedan kom tillbaks och började jobba på Örebro tingsrätt så fick jag frågan om jag ville vara kandidat till riksdagen, då var jag 30 år och blev också invald till riksdagen där jag blev kvar i 16 år.

– Efter det har jag nu varit borta i tre och ett halvt år då jag varit med och startat ett företag som heter KB18, detta har gett mig nya erfarenheter och infallsvinklar som jag tycker skulle vara kul att ta med mig in i riksdagen och jag tror att jag skulle vara en bättre riksdagsledamot idag på grund av dessa erfarenheter.

Hur kändes det att byta från riksdagsledamot till företagare efter 16 år?
– Det var väldigt lätt för mig att tacka ja när erbjudandet kom att starta det här bolaget och jag sökte mig inte från politiken utan till det här företagsprojektet vilket har gått bra, vi är igång och jag har för avsikt att vara en aktiv ägare även om jag blir lagstiftare. Jag kommer inte att kunna jobba operativt då riksdagen är ett heltidsuppdrag.

– Jag tycker att det finns många likheter mellan politik och företagande, det gäller att vara långsiktig man bygger kanske inte varumärken men likväl värden och förtroenden inom politiken. Vill man förändra skolan, villkoren för företagsamhet eller stärka sjukvården så att den når ut även till de mest utsatta då gäller det att vara långsiktig och samma sak gäller för ett företag, det är ingen ide att göra några snabba klipp utan det gäller att ha en långsiktig intjäning.

Vilken motgång har format dig mest?
– Jag kan inte säga att jag har haft någon stor motgång i livet, jag skiljde mig och det var jobbigt. Att det vi skulle ha för evigt inte blev för evigt var en tuff resa i acceptans, men jag och min exfru är idag mycket goda vänner och förhoppningsvis bra föräldrar. Det var tufft att skilja sig men det var ingen riktig motgång.

– Rent anekdotmässigt så kan man kanske tala om idrotten när man var ung och drömde om att bli fotbollsproffs men insåg att det inte skulle bli så, likadant när jag sökte utbildning och kom in i Uppsala. Jag hade alltid haft det lätt för mig men här träffade man andra som var skarpare än mig och jag fick plugga mycket hårdare än tidigare, det var tufft men sen har det gått väldigt bra.

– Så jag är sammanfattningsvis en privilegierad människa som inte råkat ut för några större motgångar i livet.

Vilken är din största framgång?
– Det finns ingenting som gör mig så glad som mina barn, så de är min största framgång.

Snabbfrågor….

Stjärntecken?
– Oxe.

Förebild?
– Nelson Mandela.

Resmål?
– Sälen

Film?
– Nyckeln till frihet.

Musik?
– Jag är ju allätare, men varför inte Bruce Springsteen.

Restaurang i Örebro?
– Jag gillar Saluhallen, men det är roligt med uteserveringar på sommaren så då går jag gärna på Sorella.

Bar i Örebro?
– Makeriet.

Färg?
– Blå.

Dryck?
– Jag måste ju säga sanningen, så Öl.

Mat?
– Asiatiskt.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då hänger jag med barn och vänner och socialiserar med dem, jag trivs bäst i människors sällskap.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Johan Pehrson
Örebroguiden

 

 

You must be logged in to post a comment Login