Profilen | Ibrahim Cogo | En Satin profil

Av den 17 juni, 2015

Ibrahim Cogo har jobbat på och varit förknippad med Satin de senaste femton åren.

Jag möter upp med ”Ibbe” på Satin en tisdag vid lunchtid.

Hej Ibrahim hur står det till?
-Bra tack

Jag tycker vi går direkt på intervjun och börjar med lite grundfrågor.
-Det låter bra.

Namn?
-Ibrahim Cogo, men de flesta kallar mig Ibbe.

Ålder?
-Jag är 31 år gammal.

Bor?
-I en lägenhet på Öster.

Familj?
-Jag är gift sedan två år tillbaka.

Jag tänkte att du skulle få berätta lite om dig själv, vem är Ibrahim?
-Jag har ju ända sedan sexton, sjutton års ålder varit förknippad med Satin. Det var på den tiden jag började med att stå i garderoben på gamla Satin och ända sedan dess så har jag alltid haft Satin som mitt yrke oavsett vad jag gjort för övrigt ibland mer och ibland mindre. Nu jobbar jag definitivt med det på heltid.

-Jag började ju på Satin när jag var ganska ung så de första tre åren pluggade jag på universitetet samtidigt som jag drev klubb på gamla Satin.

-På min fritid umgås jag med min familj och min fru, jag gillar också att resa.

Har du något fritidsintresse?
-Jag älskar fotboll och spelade själv när jag var yngre men jag bröt benet, man var väll lite rädd att det skulle hända igen så det blev att lägga skorna på hyllan.

-Fotboll är fortfarande mitt stora intresse, jag tycker det är kul att följa de stora ligorna i Europa men även lokalt här i Örebro med ÖSK. Sen har jag fått upp ögonen för ishockeyn de senaste åren och jag tycker att det är kul att det går bra för Örebro.

Har du några favoritlag du följer?
-Ja ett lag jag alltid hållit på är Arsenal. Jag är dessutom ett stort Zlatan fan och han har väl varit i ganska många klubbar nu och jag håller på alla klubbar han har representerat som Paris nu. Men Arsenal är de jag brinner mest för.

Är Arsenal ett sådant lag du valde någon gång i lågstadiet?
-Ja alltså ända sedan Bergkamp, Henry och Pires spelade så det är en lång tid, jag vet inte exakt när jag började följa Arsenal men det är länge sedan.

Ibbe bar Satin

Att stå i baren utomhus är bland det bästa som finns.

Om vi tittar lite mer på Satin, vilken är din roll här?
-Idag skulle jag säga att jag är verksamhetschef här på Satin, men jag hoppar även in där det behövs för tillfället.

-Jag har jobbat på alla positioner som finns här och det tror jag är bra, för det hjälper mig att sätta mig in i situationen när en personal kommer med ett problem, men också när jag vill att de skall förbättra sin yrkesutövning i tillexempel baren eller garderoben.

-I dagsläget så hoppar jag inte in så mycket på varje position, men jag tycker mycket om att jobba i baren och det finns väl inget bättre än att få stå utomhus på sommaren och jobba i baren.

-Men min huvudsakliga syssla idag är att sköta driften och är den som håller ihop allt samt har helhetsperspektivet på verksamheten, en relativt tacksam roll när man har bra personal att jobba med.

-Tillexempel sitter Martin vår eventansvarige och jag nu och kollar på vilka roliga bokningar vi kan göra inför hösten.

Jag tycker mig märka att din personal verkar trivas och att ni har många som har jobbat länge.
-Det stämmer att vi har många som jobbat länge här och även några som jobbar kvar sedan gamla Satin.

-Jag är självklart tacksam och glad för det och det känns som om vi har gjort den här resan tillsammans. Ända sedan dag ett på gamla Satin när allt var väldigt nytt för mig och pappa drev det, så kände jag att jag ville sätta min egen prägel på det hela. Som tur är har jag haft väldigt fina människor som jag jobbat med, många som är vänner för livet och vissa jobbar jag med fortfarande.

-Den familjära känslan som skapats tror jag är en utav anledningarna till att så många vill jobba här. Den känslan är något som hänger sig kvar och många nyanställda tycker att vi har en häftig sammanhållning här och att vi har kul tillsammans, både på jobbet och när vi är lediga.

ibbe 2008

Ibbe i baren på gamla Satin ano. 2008

Satin har haft en intressant resa sedan ni flyttade hit till Stortorget både vad gäller nattklubbs biten men kanske framför allt uteserveringen.
-Ja det måste jag hålla med om men jag måste säga att jag tycker vår utveckling började redan på gamla Satin, i alla fall de sista två åren där, det var en väldigt rolig tid då vi i princip hade fullt varje tisdag, fredag och lördag.

-Vi hade då också möjligheten att boka de stora band som andra klubbar och Conventum bokar idag. Vi hade Mano Diao, Timbuktu och The Sounds, vi samarbetade med Janne som nu har hand om Metallsvenskan så vi hade de största metalbanden hos oss som Volbeat och Raised Fist samt även en stor rock klubb.

-Så jag tycker att det var där som utvecklingen började, vi kände att vi hittat vår nisch och kunde jobba med väldigt kreddiga band och artister och vi hade möjligheten att boka sådana band, en perfekt lokal för ca.500 personer, en lagom scen. När vi sen flyttade hit så viste vi att kunna genomföra det vi är bäst på, efter som sessa lokaler inte är anpassade för den typen av stora band. Vi försöker boka band som vi känner blir bra och som är lagom stora.

-Men utvecklingen fortsätter här på nya Satin och i och med att vi fick gå från det vi viste att vi var bra på, med liveartister och band så viste vi att det inte skulle fungera i de här lokalerna.

-Drömmen på gamla Satin var alltid att få jobba utomhus med uteservering och här har den biten fått ta huvuddelen av tiden, man lägger ju ner otroligt mycket tid under sen höst och tidig vår för att få till en bra sommar med roliga events och en grym sommarpersonal. Vi har ju säkerligen mer folk idag än vad vi hade på gamla Satin och sen blir ju Satin dubbelt så stort på sommaren, och det roliga är att som i fjol när det var en riktigt bra sommar så blir det en väldigt lång säsong, när man kickar igång i april och stänger i slutet på september.

-Hittills i år har det väll varit okej men man blir lätt bortskämd när man tittar på förra sommaren då man var van vid att jobba i shorts redan i april. Till idag den tredje juni vet jag att inte en enda anställd har jobbat i shorts en enda gång.

Hur har du upplevt den här resan?
-Det har varit en väldigt lärorik och rolig resa, och idag känner jag att vi har blivit bättre och bättre för varje år, och så sammansvetsade som vi är i dag så bra har det aldrig känts.

-Själv klart har man under de här fjorton, femton åren haft perioder när man tröttnar men energin finns alltid när du har härliga människor runt dig och man får en helt annan motivation.

Vilken bedrift anser du vara din största hittills?
-Jag måste nog säga att det är att vi lyckats skapa en så fantastisk stämning på Satin på somrarna, med en uteservering som jag vet har gett eko i närliggande städer som Västerås och Norrköping som varit här och hälsat på måndagar och tisdagar, och där man blir förvånade och undrar hur många personer vi har här egentligen. För i omkringliggande städer hittar man knappt två personer ute.

-Så den största bedriften tycker jag är att vi kan skapa en fest här sju dagar i veckan, och det är lika trevligt varje dag. Förutsatt att det är väder så klart.

Satin uteservering

Fullt ös på Satins uteservering

Men är vi pratar om väder och uteserveringen, det nya taket över baren känns som ett bra steg för att vädersäkra uteserveringen.
-Absolut, när vi började för fyra, fem år sedan så var vi lite försiktiga och viste inte riktigt var det här skulle ta vägen. 2010, 2011 så fans det ingen sådan här typen uteserveringar i stan och vi var bland de första.

-Så man var ju lite försiktig och köpte en viss sorts möbler och en viss sorts parasoll, men sen märkte man att det inte fungerade så bra när det blev sämre väder. Så till säsongen 2012 – 2013 utvecklade vi oss och satsade på jättestora parasoller som i och för sig var betydligt dyrare än de gratis parasoller man får från Spendrups, så det var en stor investering för oss men som kändes rätt i tiden.

-Vi vill att våra gäster skall kunna trivas hos oss egentligen oavsett väderlek.

-Jag vill ju utveckla uteserveringen hela tiden och när jag hittade den här taklösningen med inbyggda ljusdimrar, högtalare och infra värmare så kändes det åter som en bra investering och ett steg framåt. Vi har även till i år bytt ut stolarna till stolar med ryggstöd, för de gamla pallarna var inte så sköna att sitta på en länger tid.

-Med årets uppgradering av uteserveringen har vi kommit en bra bit på väg, dit jag vill att den skall vara om ett par år.

Vilken motgång har format dig mest?
-Min största motgång var brevet vi fick nio månader innan vi skulle åka ut från gamla Satin.

-De kom hem till mig och knackade på dörren och bad mig skriva på för att ta emot brevet, det var första gången jag fick ett rekommenderat brev så jag undrade vad det var. Men de sa bara att jag var tvungen att skriva under. När jag fått brevet ser jag att det står Örebro Arbetarförening, den förening som ägde fastigheten och i brevet stod det att om nio månader är ni uppsagda. Jag förstod ingenting och tänket vad är detta?

-Man skall väl inte ta det ifrån dem, det var en gammal kåk, men jag tror det började med att de tappade några hyresgäster i huset och då fick de någon form av panik, sa upp alla hyresgäster och sa att nu bygger vi om till bostäder.

-Jag försökte med allt, dels erbjöd vi oss att hyra lokalen som stod tom bredvid våran, bara vi fick vara kvar. För de sista två åren på gamla Satin var de bästa åren i mitt liv vad gäller Satin och de som var med förstår vad jag medar.

-Den motgången tog hårt på mig. Jag hade innan detta slutat snusa sedan ett och ett halvt år, men när brevet kom så blev det väldigt jobbigt och jag började snusa igen och gör det än idag. Det var en skitjobbig tid och det enda roliga jag mins från den är vår fantastiska slutvecka med bland andra Millencolin på scen och söndagen när alla vänner var på plats är något jag aldrig kommer glömma, för inte så länge sedan fick jag dessutom ett USB med video från sista kvällen och det blev känslosamt när man såg den.

-Det här är nog den motgång som tagit hårdast på mig, men samtidigt stärkt mig och jag är idag väldigt tacksam för det vi har och även lite glad över att man haft den motgången för den har gett mig en drivkraft och energi till att återskapa det vi hade då men ännu bättre.

-På gamla Satin hade vi en önskan att få flytta närmare centrum och jobba utomhus med en uteservering, så allt kanske hade sin mening. Det finns många fina minnen från gamla Satin och de är grunden till vår identitet. Identiteten finns kvar här och vi sprider den genom vår personal, våra arrangemang och bokningar, mingelbilder och instagram, vi vill visa alla hur kul vi har det här.

Ja en bra Satin kväll på dansgolvet är något speciellt måste jag säga.
-Så är det och spelar du en Håkan Hellström låt så överröstar publiken discoanläggningen varje gång.

-Det är en av sakerna vi ville behålla från gamla Satin, vi viste att vi inte skulle kunna fortsätta med samma livescen men vi hade en populär Pop klubb på gamla Satin och den lever vidare här. Så poplåtarna går alltid varma här och ger bra stämning.

Ibbe DJ Fish

Ibbe aka DJ Fish in action

Just popen är kanske en av de saker jag ser som just Satins grej och en av de saker som skiljer er från de andra nattklubbarna.
-Vi känner att det är en del av vår framgång från gamla Satin till i dag, och vi kommer aldrig sluta med våra pop klubbar eller rockspelningar i den mån vi kan boka rockband. Som sagt det är vår identitet och en stor del av vår framgång, vi har en hängiven och trogen publik och skulle vi gå och konkurrera med övriga nattklubbar och den musik de spelar så skulle det vara fel riktning för oss.

Så vad händer i sommar?
-Sommar ja det borde det vart för länge sedan. Vi har flera roliga events inbokade bland annat kör vi nattklubb med Mark L varje tisdag hela sommaren och där en leverantör kommer medverka med happenings och givaways och det tycker jag inte någon skall missa.

-Sen hoppar våra måndagar igång ”We love mondays” med trubadur och rosé vin på uteserveringen, det är grabbarna från Södra vattentornet som spelar. Skall jag tänka tillbaks på förra sommaren hade jag nog mina bästa kvällar på måndagar.

-Nu under sommaren går vi från att ha nattklubb fredagar och lördagar till att hålla nattklubben öppen måndag, tisdag, fredag och lördag. Alla bokningar är inte hundraprocentigt spikade än men det kommer dyka upp en och annan stor pop dj, vi har ett ganska bra popband på gång och mycket annat, men håll koll på vår facebook sida och instagram konto för löpande information.

-För övrigt kommer vi inom kort ha öppet uteserveringen sju dagar i veckan 12:00-02:00 förutsatt att det inte är dåligt väder. 

Vad gör du helst när du inte jobbar?
-Umgås med mina vänner som jag inte hinner träffa så mycket under sommarperioden.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
-Vattuman

Förebild?
-Min Pappa

Resmål?
-Miami

Film?
-Nyckeln till frihet

Musik?
-En personlig favorit är Rihanna

Restaurang?
-Texas Longhorn

Bar?
-Stora Örebro

Färg?
-Blå

Dryck?
-Öl

Mat?
-Kött

Då får jag tacka för den här pratstunden och önska lycka till med de framtida planerna.

Karl-Johan Sandberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login