Profilen – Hans Bihl en entreprenör som strävar efter att leverera på topp

Av den 12 februari, 2018

Hans Bihl driver numera Makeriet i Örebro, men han har en lång bakgrund inom restaurang, bar och besöksnäringen.

Örebroguiden träffade Hans på Makeriet och fick veta lite mer om honom.

Namn?
– Hans Bihl

Ålder?
– 50 år.

Bor?
– I en lägenhet i centrala Örebro. Jag sålde villan på Spindelvägen i Adolfsberg för att flytta till Stockholm då jag hade alla mina uppdrag där, men jag blev kvar.

Yrke?
– Jag driver ett konsultföretag och så är jag krögare på Makeriet.

Vad är det bästa med Örebro?
– Örebro har gått från att vara en försiktig lite tråkig stad till att ha blivit en väldigt mångfasetterad mötesplats, så det är den mötesplatsen och att Örebro utvecklats så positivt de senaste 10 – 15 åren samt framåtandan är det bästa med Örebro. Händer ju hur mycket som helst med Open Art, Live at Heart mm. .

Då är det dags för en av de tunga frågorna, vem är Hasse?
– En hårt arbetande entreprenör som hela tiden fokuserar på uppgiften, med ett väldigt stort hjärta för restaurangbranschen och besöksnäringen. Jag skulle nog vilja beskriva mig själv som humanist, i alla fall när det gäller mina grundvärderingar. Sen är det frågan om all min personal tycker det. (Skratt!)

– På semestern nyligen läste jag boken ”Omgiven av idioter” och det är så att när jag är konsult, jag har fortfarande ett ben kvar på Creative House så är jag nästan bara gul och en skön snubbe, men som krögare är min röda sida totalt dominant. Det vill säga mindre skönmålningar och mer pang på. 

– Det här med humanism är som sagt väldigt viktigt för mig och jag tycker idag att vi på många sätt misslyckas med att ta hand om varandra, och jag tror att där ligger mycket av den oro och rasism som vi ser i samhället idag. Kollar man rent historiskt, jag är lite av en historienörd så är det väldigt sällan någon med starka kommunistiska eller fascistiska drag blir ihågkommen som en skön snubbe, men de sköna humanisterna är de vi minns och vill efterlikna, så för mig är humanism ett vinnande koncept.

Vad brinner du för?
– Jag brinner för att hela tiden göra bra grejor, oavsett om vi öppnar en lördag med full nattklubb, har en stor sittning eller en lunch i konferensen så vill jag hela tiden leverera en bra produkt så att man har nöjda gäster och nöjda uppdragsgivare. För mig finns det nästan inget värre än när man får en etta på Facebook eller liknande där man säger att servicen var usel, det kommer man att få om man har ett ställe som kan ha 1000 personer inne samtidigt så känns det alltid lika tråkigt oavsett om det är sant eller inte.

– För mig är oftast inte de kvällarna när vi gör kassarekord de kvällar jag mår bäst och tycker är roligast, för mig är det stämningen som är det viktiga, att alla har det trevligt och trivs. En av mina höjdpunkter hittills på Makeriet är när Boris Rene och Per Agerius kom in och bara drog av några låtar tillsammans Soulmates utanför köksluckan, då kände jag att detta är världens bästa jobb.

– Men jag måste säga att jag brinner lika mycket för alla mina gamla elever och studenter som jag varit med och utbildat, som man kanske träffar på någon toppbar ute i världen, det är ju en annan kick.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det var när min pappa dog, det är 14 år sedan han dog och han kommer för alltid vara min största hjälte, idol och allt sådant. Jag kan knappt prata om honom nu utan att börja gråta, så han gjorde naturligtvis ett stort intryck på mig.

– När han gick bort alldeles för tidigt så fick jag till insikt om vad som är viktigt i livet. I början var jag deppig som fan men tillslut blev jag tvungen att välja väg, att vara glad över att jag fick världens bästa förälder eller så går jag runt och är bitter resten av livet för att han är borta, då valde jag att vara tacksam för det jag fick och det har format mig jättemycket i egentligen allt jag gör. Ibland när jag går igenom svåra saker så resonerar jag med honom och funderar på hur han skulle gjort.

Om vi vänder på det hela då, vilken är din största framgång hittills?
– Det är ju mina två söner, det finns ingen tvekan om det. När jag plockar ner skylten kan jag i alla fall säga att jag gjorde två bra saker, Philip och Benjamin jag är mycket stolt över, om än på olika sätt.

– Om vi pratar yrkesmässigt så är det nog att jag har varit med och format en stor del av bareliten i Sverige och faktiskt tagit fram en ny typ av bartender med sommeliercertifikat, ekonomi och ledarskap. Många av dem har blivit toppnamn framför allt i Stockholm, men även internationellt.

– Jag vill inte säga att jag skapat dessa individer, men jag anser att jag varit med och format dem på vägen.

– Sen har man ju gjort många balla saker genom åren som att hålla föreläsning i Empire State Buildings, hållit utbildningar på Los Angeles Hilton och många andra rätt balla grejor som med åren fallit i glömska. Arbetade som produkt och marknadsansvarig för franska Monin i Tampa, Florida under ett par år.

Hur ser framtiden ut?
– Jag kör ju Makeriet nu och det känns kul. Vi går sakta men säkert och rätt håll. Vi har ett grymt härligt team idag som jag varit med och rekryterat i stort.

– Både maten och servicen har blivit mycket bättre och jämnare. Så arbetet med Makeriet som mötesplats går vidare. Kommer lägga mycket kraft på att få folk att inse hur unikt och mångfacetterat Makeriet är. Oavsett om man vill äta en intim middag, boka en personalfest för företaget i konferensen, parta i någon av våra barer, eller äta lite plockmat i Brasseriet. Kort sagt att vi har något för alla.

– Fortsatt bra samarbete med Örebro Jazz och Bluesklubb. Där vi kommer bjuda på måna härliga akter i vår bl a Sine Eeg, Ingrid Malmen och CBQ (Contemporary Bebop Quartet). Men vi kommer även fortsätt höra en hel del härliga band under fredagar som CopyCats, Pig in Space mfl. Nytt för i vår är även Quiz på onsdagar.

– Sen är det som alltid hade vi tagit den här intervjun i somras så hade jag trott att vi skulle ha kommit längre men allt tar mycket längre tid än vad man tror. Men Rom byggdes ju inte på en dag heller.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Jungfru.

Förebild?
– Mahatma Gandhi och John F Kennedy.

Resmål?
– Florida.

Film?
– Wall street och Cocktail.

Musik?
– Depeche Mode.

Restaurang i Örebro utom Makeriet?
– Som koncept säger jag Fratellis och som restaurang säger jag Sjökrogen.

Bar i Örebro?
– Jag har inte någon direkt relation till barerna i Örebro så jag säger Makeriet.

Färg?
– Blå.

Dryck?
– Fernet och genever.

Mat?
– Riktigt bra husmanskost är svårslaget.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Umgås med familj och vänner.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login