Profilen | Göran Henriksson DJ-legend och stilikon

Av den 28 oktober, 2018

Göran Henriksson eller Gördis som han är mer känd som är diskjockey sedan tidernas begynnelse nästan, samt har drivit några olika kläd och skivbutiker bland andra legendariska Entertainment.

Jag träffar Gördis på Stadsträdgården för en kaffe och för att få veta mer om vem han egentligen är.

Hej Gördis, hur står det till?
– Tack bra.

Jag tänkte att vi börjar med lite basfrågor som uppvärmning.
– Det blir bra.

Namn?
– Göran Henriksson men de flesta säger Gördis.

Ålder?
– 55 år.

Bor?
– I en lägenhet vid Järntorget.

Familj?
– Jag är gift sedan hundra år och så har jag två vuxna döttrar.

Yrke?
– Diskjockey.

Vad är det bästa med Örebro?
– Jag fick den frågan en gång av SVT när jag var sjukt bakfull och då svarade jag vädret, men seriöst så har jag tappat jäkligt mycket med Örebro vilket är jättetråkigt. Jag har alltid försvarat Örebro och har någon gång sagt att jag alltid skall bo här eller i alla fall ha det som bas. Men jag har aldrig skaffat körkort så det här med att det är smidigt att cykla i stan har varit en stor grej.

– Det bästa med Örebro måste ändå bli att jag har nära till sommarstugan.

Då tar vi en av de tyngre frågorna, vem är Gördis?
– Ja nu är det ju så att Gördis är en person och Göran är en annan, min fru brukar säga att när jag är och jobbar så är jag någon helt annan än privat. Gördis är någon som syns och märks, medan Göran är ganska diskret och håller en låg profil.

– Jag har faktiskt ganska jobbigt med att stå i centrum och att synas även om ingen tror det som ser mig ute på jobb. Men jag tror det är en försvarsmekanism att man för att få det att fungera måste agera utåt, istället för att vara sig själv och vara instängd på något vis. Så jag är mycket mer utåt när jag är på jobb än annars.

– Ibland kan jag tycka att det är skitjobbigt bara att gå över stan, jag bor vid Järntorget och hamnar jag på andra sidan storbron så kan jag tycka att det är kämpigt. Jag vet inte riktigt varför men så är det.

Vad brinner du för?
– Miljön är en grej som jag tycker är sjukt viktig nu för tiden och jag kan bli tokig när jag kommer ner i soprummet, lyfter på locket och ser vad folk kastat. Jag har inte gått så långt att jag börjat sortera andras sopor än men jag är nog snart där.

– Sen känns det ju så att man flyger en del och det kan jag ha lite dåligt samvete för, men jag har å andra sidan aldrig haft en bil och kommer aldrig att ha det. Det är ingen ursäkt men jag cyklar mest eller åker tåg. Det känns faktiskt väldigt skönt att man börjat tänka på detta lite mer med åren.

Berätta lite om ditt musikintresse.
– Mitt musikintresse kom väldigt tidigt och när jag var typ nio så visste jag redan att det var musik och fotboll som gällde, så jag bestämde mig då för att jag skulle jobba i en skivaffär och vara med i landslaget i fotboll. Det var några fler saker jag bestämde mig för redan då, det var bland annat att aldrig skaffa körkort och att jag inte skulle göra lumpen. Det var några grejor jag bestämde mig för, det blev aldrig lumpen och inget körkort heller. Jag började jobba i skivaffär när jag var 16 år. Landslaget i fotboll känns lite jobbigare, jag var förvisso uttagen till juniorlandslaget men kom aldrig längre än så.

Har du några speciella minnen från din tid som DJ?
– Ja det är klart att det finns, bland annat från Doktor Z där allting började även om det finns en del minnesluckor också, den perioden varade i åtta år tror jag då jag spelade två till tre gånger i veckan så det är svårt att peka på någon enskild händelse men det var ett speciellt ställe. Då de andra ställena spelade dansmusik så blev Doktor Z en rockvariant och var även under en tid svartrockklubb, jag kom på för en tid sedan vad mycket skit man spelade då även om det var kul.

– Doktor Z var viktigt för det var där allt började, sen var jag på Babar under en tid när jag började lira mer norden soul och easy listening grejer, det var också ett ställe som var unikt när det kom och var som bäst. Sen finns det många ställen jag spelat på, jag har gjort en del spelningar i Barcelona och första gången så tänkte jag att hur skall det här gå men jädrar vad bra det blev. Numer försöker jag inte få spelningar där nere mer än på en liten cocktailbar, jag är för övrigt bokad där ett par gånger i november.

Vad är det för typ av ställe du spelar på i Barcelona?
– Det är en liten skitskön cocktailbar som brukar vara fullsatt, det som är tråkigt är att folk inte går ut före midnatt, men jag är svinladdad och undrar när jag skall börja, de brukar säger vid 23:30. Jag har dykt upp vid 22:00 några gånger men det har varit helt värdelöst så jag brukar smyga igång vid 23:00 nu för tiden, jag har för mig att vi stänger vid 03:00 så det blir inte så många timmar men då är det bara att köra järnet.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det var svårt, jag tror faktiskt att jag glömt motgångarna så jag kan faktiskt inte svara på frågan.

Vilken är din största framgång?
– Det kan nog ha lite med butikerna jag haft att göra vilket också har lett in i musiken. Musiken i butikerna har alltid varit viktig för mig och den har alltid varit genomtänkt även om inte alla kanske gillat den, så har butikerna lett till många oväntade grejor.

– Jag var till exempel på Magnus Karlssons 50 års fest för någon månad sedan och där fanns en himla massa musiker som jag insåg att jag träffat för sådär 20–25 år sedan, de sa att de åkte från Stockholm till Örebro för att köpa sina kläder och grejor av märken som kanske inte var så kända då men är mer kända nu. Det är sådana saker som gjort att butikerna varit viktiga, som när man skulle in i Stockholm så var det så klart en fördel att vara lite igenkänd trots att man kom från Örebro.

– Vi hade ju även viss klubbverksamhet då och bokade artister och DJ:s på ett sätt som inte gjorts tidigare i Örebro, och det hade vi aldrig gjort om vi inte haft butiken. Här kan man gå tillbaka till när man var nio och bestämde sig för att jobba i skivaffär för det var där allt började.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Jungfru.

Förebild?
– Det vet jag faktiskt inte.

Resmål?
– Jag hamnade i Barcelona och har nu gjort det i 33 års tid, det finns ett ställe som jag brukar cykla till som ligger tre mil utanför stan som heter Premià de Mar. Dit trampar man, sätter sig vid torget, tar sig en öl och något att tugga på. Sedan sitter jag som en exotisk fågel vid det där torget för det är inga andra turister där.

Film?
– Gregory´s Girl.

Musik?
– Det blir oerhört mycket sådan.

Restaurang i Örebro
– Al Diwan på norrcity tycker jag är trevligt, de har inga rättigheter men det får man leva med.

Bar i Örebro
– Det blir svårt men jag säger Örebro Ölhall

Färg?
– Med mitt något defekta färgseende pass, men när ungarna var små och vi spelade Fia så tog jag alltid gul spelpjäs för den ville ingen ha, då trodde de att jag älskade gul så jag brukade gå och köpa lite gula kläder ibland, så jag säger gul även om det inte är någon favorit.

Dryck?
– Vermut.

Mat?
– Pizza.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Då sitter jag nog i soffan och jobbar genom att leta musik, om det är jobb eller inte vet jag inte, men musik blir det. Eller också åker jag ut till sommarstugan för där ute fungerar inte mobilen.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Göran Henriksson
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login