Profilen – Erik Björndahl brinner för fotbollen

Av den 25 december, 2017

Erik Björndahl är starkt förknippad med fotbollsklubben BK Forward, men driver också en reklambyrå här i Örebro, han blev tidigare i år utnämnd till division 2 fotbollens bästa anfallare och vann även skytteligan i samma serie.

Jag bjöd ner Erik till vårt kontor för att få en pratstund med honom.

Hej Erik, hoppas allt är bra med dig.
– Tack så mycket, det är utmärkt.

Jag tänkte att vi börjar med lite grundläggande frågor.

Namn?
– Erik Björndahl.

Ålder?
– 27 år.

Bor?
– Radhus i Adolfsberg.

Familj?
– Jag och min flickvän bor tillsammans, för övrigt har vi mamma, pappa och en syster.

Yrke?
– Egen företagare, vi driver en reklambyrå i Örebro.

Vad är bäst med Örebro?
– Det bästa med Örebro är att det är en lagom stor stad där det händer mycket och det är lätt att hitta saker att göra, jag tycker också att det är lätt att träffa folk och lära känna dem.

Då kör vi en av de tyngre frågorna.

Vem är Erik?
– Jag få ofta höra att jag är en kille med energi och glädje vilket jag håller med om, det enda jag försöker lägga till är ödmjukhet och så vill jag vara tillmötesgående mot alla. Är jag i ett rum med 20 personer så vill jag att alla skall ha det bra även om det inte är jag som står som värd.

– För övrigt älskar jag fotboll och är en riktig fotbollsnörd som halkat in i mediabranschen med min kollega Robert Walker, det är Robert som fått dra det stora lasset med kunskap och sådant medan jag bidragit med mina styrkor som personkännare och att jag har många kontakter. Så vi har slagit oss in på många roliga jobb här i stan.

– Jag nämnde att jag är fotbollsnörd, jag har alltid spelat fotboll ända sedan 4 års ålder och det i samma lag nämligen BK Forward. För mig är fotboll en rolig tränings och tävlingsform som samtidigt bjuder på en stor portion av social samvaro med allt vad det innebär av att jobba i grupp, sätta upp mål och alla de sakerna som finns runt omkring.

– Jag är tillsammans med en fantastisk flickvän som jag är sambo med, umgås också mycket med mina vänner, reser och försöker njuta av livet.

Vad brinner du för, finns det något mer än fotbollen?
– Jag brinner inte så mycket för någon aktivitet som att laga mat tillexempel, utan det är bara fotboll som gäller just nu, men jag brinner för familj, vänner och jobbet.

Berätta lite mer om ditt fotbollsintresse.
– Jag började i BK Forward redan som liten, min pappa och två av kompisarnas föräldrar var tränare. Pappa brukar berätta att han köpte fotbollsskor till mig redan när jag var riktigt liten, och att jag sprang runt och sparkade på bollar jämt.

– Men sen kanske jag har lite mer energi än övriga för jag har provat på de flesta sporter som finns, så det har varit full snurr med allt från basket och handboll till hockey och innebandy. Fotboll har dock alltid varit min huvudsport, och Forwardhjärtat har alltid funnits där sedan jag var 5 år och jag spelade nu min 22a säsong i laget.

– Sen har jag alltid älskat italiensk fotboll sedan jag var liten och det började med när Ronaldo var i Inter, den riktiga Ronaldo som intresset väcktes. Jag, pappa samt en kompis och hans pappa åkte till Milano när vi var små, vi brukade köpa tröjor och åkte varje år. Den italienska fotbollen har alltid fascinerat mig med sin passion, taktik och allting runt omkring.

– Jag vet inte riktigt vad mer jag skall berätta men det känns konstigt nu när det är silly season att inte ha grabbarna att komma ner till, omklädningsrummet och det tugget är alltid speciellt och en del av shaman. När man får till det i laget så att det inte känns som en tävling inför match utan att alla bara är där för att träffa polarna och göra vad de älskar, då är fotboll världens bästa grej.

Då tar vi ytterligare en tung fråga.

Vilken motgång har format dig mest?

– Oj det var en tuff fråga.

– Jag vet inte om man kan kalla det för en motgång för mig men en sak som verkligen format mig och min familj är att min morbror Hendrik som föddes med ryggmärgsbråck och en hjärnblödning, man kan säga att han föddes med lite komplikationer. Han har hela sitt liv suttit i rullstol hela sitt liv men samtidigt klar och frisk i huvudet och bland de smartaste jag känner.

– Han har i alla fall påverkat mig och min familj väldigt mycket och vi hade aldrig varit så nära varandra om det inte vore för Hendrik. Man får perspektiv på saker och ting som när jag här om dagen var uppe på stan och åt med Hendrik, normalt för vem som helst men för honom är det som att åka till New York en weekend, likadant att åka ned till Trängen för att titta på fotboll.

­– Det bästa som finns för honom är att åka och titta på BK Forward och att se hans glädje när jag gör mål och när vi vinner är något speciellt, det är någonting som gjort mig till en större människa. Vi har Hendrik att tacka för den kärlek och öppenhet som finns i familjen, det är något som vi nästan tvingats till för att ta hand om varandra i de svåra stunder som varit.

Största framgång hittills?
– Det var nog i ungdomsåren då vi vann i princip allting vi ställde upp i, vi hade ett jättebra 90´gäng i Forward och vann egentligen alla turneringar som fans.

– Största framgången i livet är nog när jag bröt mig ut och startade eget, det ligger mycket jobb bakom och det finns mycket jobb framför också. Men det finns inget bättre än att känna att man jobbar för sig själv och kan sätta sin egen kalender, att anpassa saker som man vill. Vi har lyckats bra fram till nu och det är en stor framgång för mig.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Kräfta.

Förebild?
– David Beckham.

Resmål?
– Santorini.

Film?
– The Dark Knight.

Musik?
– Avicii med Friends of mine.

Restaurant I Örebro?
– Sobi.

Bar I Örebro?
– Lilla Örebro.

Färg?
– Blå.

Dryck?
– IPA.

Mat?
– Kött med potatisgratäng och bea.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Umgås med min flickvän eller mina vänner.

Då får jag tacka för pratstunden.
– Tackar.

Karl-Johan Sandberg, Profilen | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login