Profilen | Daniel Welin – flyger högt

Av den 10 maj, 2014

Jag träffar Daniel på Villa Strömpis, det gula huset som ligger på en ö i Svartån mitt i centrala Örebro. Huset har fungerat som nöjesplats sedan 1876 och kan väl lugnt kallas en intuition i Örebros nöjesliv.

Hej Daniel, jag tänkte att vi börjar med några grundfrågor.
– Låter bra

Ålder?
– 30 år när klockan passerat midnatt.

Så pass då får jag passa på att gratulera i förskott.
– Tackar

Har du hunnit känna av någon trettioårskris än?
– Nej inte någon kris än i alla fall, jag tycker det känns precis som vanligt.

Bor?
– Lägenhet centralt i Örebro

Familj?
– Ingen familj än så länge.

Berätta lite om dig själv.
– Jag är en lättsam och rolig kille som är med och driver två populära krogar i Örebro, Villa Strömpis och Pitcher’s är i vår regi. Pitcher’s sen tjugohundrafem och Strömpis sen tjugohundraåtta.

daniel-flyger-03

Flygning är ett av Daniels stora intressen, han har haft privatflyg certifikat i fyra år nu.

Vad har du för fritidsintressen?
– När jag inte är på krogen i jobbet eller som gäst så tycker jag om att vara ute på flygklubben. Flygning är ett av mina stora intressen, jag har haft privatflyg certifikat i fyra år nu. Det har varit en av de stora pojkdrömmarna att bli pilot och när jag var liten så låg hela mitt fokus på att bli pilot. På gymnasiet läste jag allt som krävdes för att klara sig bra inom flygbranschen, sen när man inte kom in på den statliga utbildningen efter gymnasiet så blev jag lite bitter.

Hur hanterade du det bakslaget?
– Jag åkte utomlands ett år. För att ta ett kommersiellt flygcertifikat i privat regi skulle kosta ungefär en miljon och när man precis tagit studenten så fanns inte den miljonen riktigt.

– När jag sedan kom jag tillbaks till Örebro efter ett år och fick chansen att börja jobba i krogbranschen.

Vilka funktioner har du på Strömpis och Pitcher’s?

Som styrande gäller det även att bjuda på sig själv.

Som styrande gäller det även att bjuda på sig själv.

– Jag agerar som Vd för Strömpis men i moderbolaget är vi flera delägare som driver enheterna tillsammans. Totalt set i moderbolaget är vi fem personer som är delägare.

– Det är klart att vi delat upp det lite så mitt huvudansvar är Strömpis, men jag är även med och stöttar på Pitcher’s när det behövs.

Strömpis har ju varit en riktig framgångssaga kan man väl säga?
– Det har absolut varit några roliga år men självklart har det svängt lite, det är ju så det är att driva krog.

Hur jobbar ni med de olika enheterna?
– Om man jämför Pitcher’s som är en sportbar med Strömpis som mer är inriktad på nattklubb så är det ju rätt olika sätt att jobba på, När det gäller nattklubb så måste man hålla sig mer uppdaterad och kanske ha en mer aggressiv marknadsföring för att dra folk medan det är mer linjärt på en restaurang/sportbar, så det har varit en spännande utmaning att hantera olikheterna.

– Här på Strömpis har vi stort fokus på vår sommarperiod då vi sväller ut över holmen och tar emot väldigt mycket gäster. Vi har cirka sex till åtta tusen besökare i veckan på sommarmånaderna.

Det var väl en period då ni blev utsatta för diverse försök att bränna ner Strömpis?
– Ja det var tjugohundraelva gjordes tre försök att bränna ner fastigheten var av det en gång var riktigt nära att det faktiskt övertändes, men tack vare en snabb insats av brandkåren och en mycket modig rökdykare så klarade sig kåken.

Hur påverkade den här perioden dig?
– Det var en tung period då man verkligen funderade på om det var det här man ville hålla på med, men så kände man att man inte bara kämpar för sig själv utan för alla som jobbar här och det ger en styrkan att fortsätta.

Jag gissar att det finns många glädjeämnen här på Strömpis också?
– Visst är det så, det finns många roliga koncept här, det är välbesökt, många lokala profiler, allsången på sommaren, standupen, och en bra nattklubb med dj:s och personal som brinner för det de gör, så det är verkligen kul att vara här.

Ni verkar ha riktigt roligt på era personalfester, jag har ju varit på plats som fotograf några gånger?
– Det blir nog en hel del fester och utgångar bland personalen som vi inte är med och styr i, men vi brukar styra upp två, tre riktigt bra fester. Jag anser att i en så personalintensiv bransch som restaurang är utgör den en så viktig del och faktiskt själva stommen i om man lyckas eller inte. Det är oerhört viktigt att man trivs i hopp, så klart när man jobbar men även när man inte jobbar. Jag tror nämligen på att ha en låg personalomsättning och att det är viktigt att få personalen att stanna över tid.

– Nu har vi en stomme med personal som varit med länge och det gör att det känns extra kul på något sätt. Vi har också ett talesätt här på Strömpis ”Once Villa crew always Villa crew” så det är aldrig någon som slutat här, de har bara tagit en paus.

Hur ser du dig som ledare?
– Jag varierar nog en del i min ledarroll, i perioder kan jag nog vara en bra och stöttande ledare medan man i andra perioden själv kan behöva stöttning från alla håll i princip.

– Som vi pratade om förut så tycker jag det är viktigt att man har roligt på jobbet, självklart måste det vara disciplinerat och man skall jobba hårt men trivseln är oerhört viktig. Så jag försöker jobba motiverande och skapa en trivsam stämning.

Vilken bedrift ser du som din största hittills?
– Det skulle väl vara att tillsammans med många andra hålla Strömpis så populärt under så många år.

– En annan bedrift som jag inte är ensam om heller är när vi fick till expansionen av Pitcher’s, det var mycket analyserande och diskuterande innan vi bestämt hur vi ville ha det, samt en hel del förhandlande med fastighetsägaren innan vi fick till det hela. Men när det var klart så var man allt lite stolt över jobbet vi gjort. Nu ett år senare och med facit i hand så är det en av de bättre satsningarna vi har gjort.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det kanske är fel att kalla det motgång, men när man driver krog är man under väldigt stor tillsyn av olika myndigheter och det är någonting som inom företagandet format mig väldigt mycket. Det ställs rätt så mycket olika krav från olika håll och ibland tolkar man regler olika ofta får man gilla läget och andra gånger tar man strid för någonting som man verkligen inte håller med om. Det är nog dessa kamper mot byråkratin som format mig mest i yrkesrollen.

Om vi pratar lite mer om dig privat, har du några hobbys förutom flygningen?

Daniel har fått lite nytändning, träning och sportar när han hinner.

Daniel har fått lite nytändning, träning och sportar när han hinner.


– Man har ju varit rätt uppslukad i jobbet så flygningen har varit min lilla tillflyktsort. Men nu har jag fått lite nytändning på träning och sportar när jag hinner, inte på någon elitnivå men lite korpen fotboll och badminton med polarna, annars träffar man mig på Actic Kompassen.

– Resor är också ett intresse jag haft ända sen jag var yngre så när kalendern tillåter så sätter jag mig gärna på ett plan som jag inte själv spakar och åker iväg någonstans.

Hur är det med kläder är det också ett intresse?
– Nej egentligen inte, när vi skulle öppna Villa Strömpis klev jag in på Johnells och blev av dåvarande ägarna utsedd till Sveriges sämst klädda krögare. Det här har man ju fått leva med och blivit tråkad en hel del för, så jag försöker nu mer att köpa kläder lite oftare.

Vilken bil kör du nu, jag tänker på en eventuellt gryende trettioårskris?
– Nu kör jag en liten röd, tvådörrars Audi A3 Cabriolet av vakterna kallad Barbie bilen.

Som nattklubbschef får man många skamliga förslag eller är det bara en myt?
– Jag vet inte riktigt, antingen är jag inte så het på marknaden eller så är det en myt, för det är mycket sällan man får erbjudanden och ändå mer sällan de orkar vänta tills man slutar.

Ni har ju precis byggt om här på Strömpis, hur gick tankarna runt den?
– Den här invändiga renoveringen grundade sig mer i ett behov snarare än ett intresse. Det var helt enkelt dags att fräscha upp ställer och ge det en högre standard och det känner vi att vi har gjort.

Ja nu tycker jag att stället känns vuxnare om man kan säga så?
– Absolut nu har stället fått en röd tråd och vi har knutit ihop övervåningen med undervåningen designmässigt.

Nu står vi ju inför er huvudsäsong sommaren, vad kommer att hända?
– Lite jobbar vi efter tesen ”don’t fix it if it ain’t broke”, så vi kommer att jobba med koncept som har fungerat förut. Så det blir onsdags stand up, på torsdagar blir det en dragshow med Fashion Pack och så blir det allsång med Magnus Sjögren på fredagarna.

Kan du avslöja något runt hur trädgården kommer se ut i sommar?
– Det kommer bli en ny parasollösning för väderskyddet, tältet vi jobbat med de senaste åren är nämligen inte längre godkänt hos stadsantikvarien. Jag tror att den här lösningen kommer att bli riktigt mysig och rama in trädgården ännu bättre än förut samt ge en högre mysfaktor.

Jag tackar Daniel för en trevlig pratstund och önskar honom lycka till i framtiden.

karl-johan-sandbergKarl-Johan Sandberg
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login