Profilen – Daniel Kane en magisk kille

Av den 26 december, 2016

Jag möter upp med Örebroaren Daniel Grossfurtner eller Daniel Kane som hans artistnamn lyder hemma i lägenheten, Daniel är en av Sveriges mest bokade magiker och gör shower bland annat på Viking Cinderella och i Sälen samt har trollat för kungafamiljen på Viktoriadagen.

Namn?
– Daniel Grossfurtner eller Daniel Kane som är mitt artistnamn.

Ålder?
– 32 år gammal.

Bor?
– Lägenhet på Väster i Örebro.

Familj?
– Mamma, Pappa, bror och två systrar. Men annars bor jag ensam om man bortser från mina papegojor och duvorna.

Jag gissar att papegojor och duvor även är rekvisita och inte bara sambos?
– Jag skulle nog mer kalla dem partners än rekvisita dock, partners in crime. De är ju med i showen och även ett stort intresse för mig privat, papegojorna tränar jag mycket och bland annat friflyger med.

Yrke?
–  Trollkarl, magiker, illusionist, komiker skall jag nog inte säga men jag kan vara rätt så rolig ibland.

Nu tycker jag att vi går på en av de tunga frågorna. Vem är Daniel?
– Jag är en kille i mina bästa år, eller det är man väl alltid hoppas jag. Arbetat som magiker och reser mycket i jobbet främst, det brukar 200 till 250 dagar om året och kör shower över hela Sverige kan man säga och en del utomlands.

–  Jag är en fokuserad och målinriktad person som har ganska stora planer där jag kanske kommit en tiondel av vägen på så jag har mycket kvar framförallt yrkesmässigt som jag vill göra, drömmer och tänker trolleri 24/7 och är en ganska trevlig person tror jag.

– Tycker om att stå på scen jag har ju valt det yrket, men privat måste jag inte alltid ta plats det beror såklart på vilket humör man är på. Man kan säga att personligheterna skiljer sig mellan personen på scen och den som är privat, fast båda är ju Daniel så att säga.

Jag kan tänka mig att om man är väldigt utåtriktad på scen så kanske man inte är det jämt för det skulle kunna bli tröttande i längden?
– Precis, jag får nog utlopp för de behoven på scen så att säga och det behovet är för mig att visa upp mina färdigheter som magiker, men det är klart att ibland när man tagit någon öl så kanske man tar lite mer plats.

Då dyker magikern fram alltså?
– Det skulle man kunna säga, men jag har en policy mot att trolla aldrig när jag inte är nykter men det är klart att någon gång har man brutit mot den regeln också.

Du har ju en stor passion för magi men jag skulle vilja veta lite mer om din andra passion fåglarna, friflygning vad är det?
– Det första jag vill säga när det gäller friflygningen är att det är en väldigt specifik träning i många steg som innefattar bland annat miljöträning och inkallningsträning, allt görs inomhus först i olika övningar där man bland annat lär dem navigera och hitta en bara på rösten.

– Sen när man satt alla stegen så flyttar man träningen utomhus. Det här var en grej jag såg innan jag skaffade första papegojan som heter Doris och är en blågul ara en av världens största papegojor, jag har även en grönvingad ara som är snäppet större. De har en vingbredd på ca. 1,3 meter så det är stora fåglar.

– För mig började intresset för papegojor för nio år sedan när jag började titta på att ha en papegoja i showen, jag hade trollat med duvor sedan jag var tio år men papegojor är en helt annan sak vad gäller psyke och behovet av social uppmärksamhet. Duvorna klarar sig bra själva i flocken medan papegojorna är sällskapliga och en persons djur.

– Jag bestämde mig för att skaffa en efter ett par års research om träningstekniker och allting sådant och hade samtidigt backupplanen att om den inte fungerade i showen så skulle jag ha den som sällskapsdjur och att träna fågeln för att flyga utomhus, som det blev så gick det ju bra med både och.

– Så fåglarna är en stor del av mitt liv och friflygningen ger mig även en anledning att komma ut lite i naturen vilket jag gillar.

En liten fundering jag har runt träningen av fåglarna, när man har tränat in en inkallning flyttar man då träningen till en annan inomhusmiljö då?
– Det kan man göra, jag vet att ridhus används ibland då kan man även träna nedstigning med dem så de klarar att flyga ned när de satt sig i ett träd eller liknande, men så fort man tar dem utomhus så blir det en helt annan grej för då tillkommer det alltid vind och det är de inte vana vid.

Är det stora risker förknippat med att friflyga fåglarna?
– Man får tänka på vad man gör och till att börja med ta ut dem när det är vindstilla, en annan sak är att man vill att det är klart, är det molnigt ökar risken för att rovfåglar kan ta dem.

– Men har man genomfört träningen rätt, tar det försiktigt och tänker på vad man gör så är risken minimal. Risken skall också vägas mot den livskvalitet man tillför fågeln, de är gjorda för att flyga fritt. Därmed inte sagt att de inte kan leva ett gott liv ändå och passar fågelns psyke eller tränarens så är det nog bättre att man låter bli och kanske använder sele för promenader med fågeln.

Vad har du för övriga intressen?
– Jag läser gärna böcker och sen är tv-spel ett sätt för mig att koppla av, jag tror att jag blivit tv-spels utvecklare om jag inte blivit magiker faktiskt. Nu spelar jag inte alls lika mycket som när jag var yngre men jag tycker att det är skönt att slå på en serie eller ett spel för att varva ner lite, för det blir väldigt mycket fokus på just yrket och karriären och hur man skall driva det framåt.

Vilken motgång har format dig mest?
– Det är nog ingen enskild motgång, men som entreprenör och då speciellt i nöjesbranschen som är bland de tuffaste att ta sig fram i och särskilt när man är ny så får man kanske 99% nej och det kan kännas som en väldigt stor motgång när man ringt trettio samtal en dag och fått nej på samtliga, men samtidigt är det då det gäller att inte ge upp.

– Nu mer har man byggt upp ett renommé och skaffat sig kontakter så nu rullar det på lite mer av sig själv, men det känns fortfarande när det blir nej på ett gigg man ville ha. Så det är nog sammantaget de motgångarna som format en och många klarar inte av den tiden rent mentalt, och jag kan säga att det har hänt att man tvivlat på sitt val men vid de tillfällena har jag tänkt om rätt fort.

Om man vänder på det hela då, vilken är din största framgång?
– Det är nog återigen ingen enskild framgång men jag har trollat på Victoriadagen för alla VIP-gäster tre år i rad och det är ju en rätt stor grej med kungafamiljen och alla kändisar, en annan grej som känns rätt så prestigefull är att jag fick underhålla på Trolleri-SM förra året och att jag spelade in en reklamfilm för Red Bull känns också stort.

Snabbfrågor

Stjärntecken?
– Oxe.

Förebild?
– David Copperfield.

Resmål?
– Malta.

Film?
– Gudfadern.

Musik?
– Techno, men jag lyssnar på det mesta.

Restaurang i Örebro?
– Det är helt klart Hachi vid Järntorget.

Bar i Örebro?
– Stora Örebro när det gäller drinkar.

Färg?
– Svart.

Dryck?
– Vatten.

Mat?
– Indisk mat gillar jag.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
– Tränar magi och att umgås med mina närmaste vänner.

Då får jag tacka för den här pratstunden.
– Tack själv.

Karl-Johan Sandberg, Profilen
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login