Prisbelönta mat- och reseskribenten Mia Gahne romandebuterar

Av den 22 oktober, 2020

Sofia har försovit sig – igen. Telefonen är försvunnen, hon är sen till sitt jobb som servitris och kvällen innan gick hon hem med en gift man. Huvudet bultar och bankkontot är tomt. Utanför fönstret pulserar New Yorks gator — där finns allt det hon drömt om. I höst romandebuterar den prisbelönta mat- och reseskribenten Mia Gahne med boken Sofias jävla verklighet — en berättelse om tre nära vänner som försöker få ut mesta möjliga av livet i städernas stad.

Mia Gahne är journalist och författare med många fjädrar i hatten. Framförallt skriver hon om mat, resor och livsstil, samt översätter skönlitteratur. Hon har även skrivit egna kokböcker och reseguider till New York och Florida. År 2011 fick hon Guldpennan av Gastronomiska Akademien.

I höst lägger Gahne en helt ny genre till sin meritförteckning, nämligen romanen. I Sofias jävla verklighet tar hon med läsaren till sitt älskade New York — där hon själv varit bosatt under flera år — och introducerar oss för de tre vännerna Sofia, Mimmi och David, som delar en liten lägenhet i det hippa East Village på Manhattan. De fantiserar alla om trygghet, kärlek och en plats att kunna vara sig själv. Samtidigt vill de förverkliga sina karriärdrömmar: Sofia vill bli skådespelare, Mimmi kläddesigner och David manusförfattare. Livet borde leka, men deras ständiga strävan efter att passa in och jakten på kärleken gör tillvaron onödigt svår. 

— Det har varit en läskig resa på många sätt, men också en fantastiskt spännande utmaning att byta från kokböcker, reseguider och översättning till att skriva roman. Jag är mest stolt över att jag lyckades ro det i land till slut. Nu kämpar jag på med nästa del, säger författaren.

Sofias jävla verklighet är den första delen i serien Citylife. Med självklarhet, humor och rapp penna skildrar Mia Gahne hur det är att vara ung i storstaden. Det är en lika delar brutal som varm berättelse om att hitta sig själv i en hård värld där vänskap i allra högsta grad kan vara starkare än blodsband.

Mia Gahne är journalist, matskribent och översättare. Hon har bott flera år i New York — en stad hon blev hopplöst förälskad i för tjugo år sedan. Till hennes favoritsysselsättningar i New York hör att sitta på en parkbänk och betrakta folklivet som aldrig upphör att förvåna i denna städernas stad.

Kultur | Prisbelönta mat- och reseskribenten Mia Gahne romandebuterar
Örebroguiden

Källa: Historiska Media

You must be logged in to post a comment Login