Prickig konstutställning i Lindesberg med Johan Paalzow

Av den 22 oktober, 2020
Johan Paalzow ställer ut i Lindesberg.

På lördag 24 oktober öppnas utställningen Prickig/Tokig/Stollig med Johan Paalzow i Galleri Konstrummet på Lindesbergs Stadsbibliotek. Utställningen pågår 24 oktober – 18 november.

Johan Paalzow har arbetat som lärare på Konstfack och har gjort flera offentliga konstutsmyckningar runt om i Sverige. I Lindesberg fick han uppdraget att gestalta Björkhagaskolan. Där pryder nu två av hans skulpturer skolgården.

Johan Paalzow säger själv om sin konst:
”Färgen på mina skulpturer har alltid haft stor betydelse. Mitt första gestaltningsuppdrag, en skulptur till nya lärarhögskolan i Sthm 2004 blev en isblå skulptur i polyesterplast som följdes upp av nästa offentliga skulptur, också det arbetet i plast, och valet av färg blev rosa. Med de där första offentliga skulpturerna och den färgskalan så har jag fortsatt att arbeta så. Min målsättning har sen dess varit att varje ny skulptur får sin unika färg.

De två plastskulpturer som står klara till Björkhagaskolan (bilden) är på samma sätt, dom har fått sin platsspecifika färg, den ena limegrön och den andra orange.

Arbetet med att hitta just den perfekta färgen i plasten är berusande och för att kunna ta med minnet av de olika skulpturerna så har jag samlat på de färgrester som blivit kvar under arbetets gång. Dom har formen av färgklickar eller färgkluttar av den stelnade polyesterfärgen, jag lägger dom i burkar och sorterar till mitt material-bibliotek och tänker att nån gång får användning för just den färgen, eller just den färgkombinationen. Att samla på färgupplevelser är bra, dom är alltid demokratiska, i färgkluttarnas värld kan en aprikosrosa sitta bredvid en azurblå eller en chokladbrun, där är alla upplevelser av färg möjliga, och det behöver inte sitta fast i sånt som god smak.”

Kultur | Prickig konstutställning i Lindesberg med Johan Paalzow
Örebroguiden

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login