Premiärdags för och på Bergslagens minsta teater

Av den 21 oktober, 2020
Foto: Dragan Popovic

Torsdag 29 oktober är det premiär i dubbel bemärkelse för Stadra Teater i Nora – dels går ridån upp för första gången på Bergslagens minsta teater, dels är det premiär för Ylva Eggehorns nyskrivna monolog ”Det kom så mycket emellan” med Magnus Wetterholm på scen.

I Teaterfoajén, mitt inne i Noras stadskärna, har Bergslagens minsta teater fått växa fram. Lokalen i sig har en rik historia, exempelvis kan den ståta med att den en gång tilltänkta biograffoajén byggdes som svartbygge. Biografen kom aldrig till utan det blev bara en foajé. Idag står nu Stadras miniscen klar här, med en meter i scendjup, två meter i bredd och höjd, med röd sammetsridå och med en prosceniebåge målad i svenskt 20-tal à la Swedish grace.

”Salongen är vanligtvis beräknad för 20 personer men i dessa tider säljer vi endast 10 sittplatser per föreställning. Lokalens lilla format gör att publiken får unika upplevelser och kommer scen och aktör mycket nära”, meddelar Magnus Wetterholm.

Premiär för monolog av Ylva Eggehorn

Invigningsförställning blir monologen ”Det kom så mycket emellan” av Ylva Eggehorn, i regi av Rune Jakobsson och med Magnus Wetterholm i rollen som Christer.

För ett år sedan tillfrågade teatern Ylva om hon inte utifrån egen lust och längtan ville skriva för denna lilla teaterscen. Det dröjde inte länge innan hon svarade ja och processen fick börja.

När ridån går upp får publiken möta Christer, som gett sig in i sin garderob för att rensa upp i sitt liv. Och även söka efter speciella noter, då musiken ständigt ringer i hans öron. Men tyvärr blir han ideligen förhindrad, för ständigt kommer det ju så mycket emellan. Mitt i letandet närmar han sig den sköra punkt där man möter sig själv. Hans bästa vän får nästan träda fram och minnet av den stora kärleken kan bli starkt.

”Pjäsen utspelar sig under 50 minuter och blir till en berättelse om att finna nycklar till sitt liv och sina minnen. Hos vår provpublik har uppsättning skapat inkänning och igenkänning. Samt även lockat till värmande skratt och fått förmedla visshet om att livet, själva livet, det pågår precis här och nu”, förklarar Magnus Wetterholm.

Det kom så mycket emellan

  • Föreställningen spelas 29 oktober – 5 december 2020 – totalt 24 föreställningar och därefter turné.
  • Torsdagar och fredagar kl 19.00; Lördagar kl 14.00 och kl 17.00
  • Biljetter: Ordinarie 250 kr; Stadras Vänner 200 kr; Ungdomar under 19 år 100 kr

Kultur | Premiärdags för och på Bergslagens minsta teater
Örebroguiden

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login