Premiärdags för Krogen som inte finns

Av den 3 augusti, 2019

På lördag den 10 augusti är det dags för premiär på ”Krogen som inte finns”, det är Davide Lindqvist tidigare ägare till Lilla Örebro och Gamla Örebro projekt att skapa en gårdskrog i Folketorp utanför Åsbro där han numer bor.

Jag hälsar på Davide i Folketorp för att få veta lite mer om vad ”Krogen som inte finns” är och vad det handlar om.

Berätta om tanken runt Krogen som inte finns.
– Det hela började med att vi byggde en matstudio och champagnerum i ladan som hör till vårt hus jag och frugan, det var väl lite av ett egorum där vi skulle kunna hålla på och prova olika grejor och även testa olika saker för krogarna i stan.

– Sen var det dags för frugan och mig att gifta oss, vi kollade offerter och tyckte att det blev dyrt och då dök tanken upp om att isolera hela ladan, men även det blev ganska dyrt så vi byggde ett hus i ladan där vi fick in allihopa. Det hela blev världens bästa fest och det är därifrån iden med ”Krogen som inte finns” dök upp.

– Efter bröllopet har vi kört en del event här där jag sökte tillfälligt alkoholtillstånd, men när vi sålde Lilla och Gamla Örebro och skulle avsluta våra krögarkarriärer jag och Robban då började jag och frugan fundera på om vi inte skulle göra verklighet av ”Krogen som inte finns” en gång för alla, man lever bara en gång och då är det bättre att chansa och köra vi kommer ju alltid att kunna ha några grejor per år så det går ihop sig.

– I det läget tog vi vår snickare och gick all in, gjorde en tillbyggnad med nytt kök och allting. Det har så klart kostat massor med pengar men nu är det gjort och det känns fantastiskt kul. Vi har ju smygstartat lite och som starten har varit så är det helt bisarrt, det ringer och det mailas och är ett oerhört intresse. Sen kan det vara nyhetens behag det vet man aldrig men jäkligt roligt är det.

Det känns som om trenden är att man vill ha en större upplevelse mer än bara den gastronomiska nu mer stämmer det?
– Ja det känns som om folk vill röra sig ut från stan och att man kräver mer än att man serveras en fantastisk köttbit och sitter i en lokal som är fin, man vill ha något mer till exempel att fisken är levande och styckas framför dig eller att du äter här och desserten blir någon annanstans.

– Allt går åt att det blir mer extremt, det räcker inte med att servera god mat och det är nog där jag fastnat för våra bussar, vi kör en 24 augusti där folk köpt en biljett där de inte visste vad den kostade jag skrev bara att det var dyrt, ingen meny eller något men den är fullbokad. Och då vet de bara att de skall hit men inte något mer, det är ju lite kul att de litar på en.

När det gäller råvarorna är det så lokalt som möjligt som gäller?
– Det korta svaret är ja men jag tänker samtidigt inte rita in mig i något hörn för jag vill laga det jag tycker är gott, lokalt så gott det går men det handlar om att göra mat som jag och frugan vill göra och servera helt enkelt. Vill vi servera en tonfisk så vill jag att vi har möjligheten att göra det, men under säsong kommer vi absolut att handla så lokalt det är görbart.

Ni kör en del bussturer ut hit med olika teman berätta hur det startade.
– Jag har alltid tyckt att det är intressant med gruppsykologi och se hur folk reagerar, det har alltid varit min dröm att bjuda in cirka 20 personer som inte känner varandra. Sätta dem i två minibussar och åkt ut till ett mål ,för att uppnå effekten att när de inte vet vart de skall så börjar de prata och när man sen sitter och äter så fortsätter man prata för att bli kompisar.

– Det är ganska intressant att se processen och vad som händer. Vi gör ju samma sak när vi kör våra bussar hit, inte så att vi splittrar sällskapen men är någon ensam kan de hamna med ett par vid en trea eller två sällskap som sitter vid en femma, det finns flera exempel där dessa konstellationer har fortsatt att umgås även efter att de varit här och ätit.

– Det är bland annat detta jag vill jobba vidare med, att skapa en intressant mötesplats med maten som den gemensamma nämnaren helt enkelt.

Det är premiär den 10 augusti hur känns det?
– Det känns bra, intresset är jättestort och vi har redan 140 bokningar så jag har stoppat bokningarna, meningen är att det skall vara öppet hus vilket det har varit hela tiden. Jag vill också tillägga att vi kommer att behålla namnet även om vi nu officiellt öppnar.

Hur många sittplatser har ni nu?
– Vi har cirka 100 sittplatser så vi kan ta emot ganska många som det är nu.

Örebroguiden önskar lycka till med premiären och återkommer med reportage från den samma.

Karl-Johan Sandberg, Mat | Premiärdags för Krogen som inte finns
Örebroguiden

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login