Plastsjömonstret anländer

Av den 6 juni, 2019

Det otäcka Plastsjömonstret gör entré på Järntorget den 8 juni i samband med starten av OpenART 2019. Plastsjömonstret ska tillsammans med andra plastmonster som skapats av elever från årskurs 5 på Hagaskolan i stadsdelen Oxhagen, visas upp på Järntorget i samarbete med OpenART Kids. Eleverna själva finns på plats på Järntorget den 10 Juni 2019 mellan klockan 9 och 10:30.

Hösten 2018 deltog elever från årskurs 5 på Hagaskolan i ett samarbete med skaparduon Catherine Giacomini och Frida Thofelt i två intensiva workshopdagar. Uppgiften var att bygga små monster gjorda av plast som samlats in i barnens närområde. Uppdragsgivare var Örebrobostäder AB (ÖBO). Workshopsdagarna var en del i ÖBOs miljöprojekt i Oxhagen, där man tillsammans med barn och vuxna uppmärksammar plastens skadegörande effekter på djur och natur.

Med inspiration från elevernas alster tog Frida och Catherine fram ett skissförslag till ett stort otäckt monster av använd plast som under våren 2019 tog verklig form med godkännande av eleverna från Hagaskolan och som man döpt till Plastsjömonstret.

Nu gör det stora plastmonstret entré på Järntorget i Örebro. Den 1 Juli 2019 drar sedan Plastsjömonstret vidare till Oxhagen centrum där det i september kommer att avslöja en hemlighet.

Fakta plastmonster
Med ÖBOs miljöprojekt vill man belysa problemet med plast i vår natur och i våra hav. Enligt Världsnaturfonden WWF hamnar 15 ton plast ihaven varje minut, och det blir runt 10 miljoner ton per år.Man räknar med att det finns cirka 150 miljoner ton plast i våra hav idag. ÖBO vill på olika sätt uppmuntra alla att göra så mycket som möjligt för att hindra att mer plast hamnar i naturen.

Fakta OpenART kids
Under sommarens Open ART har barnen sin egen kreativa plats på Järntorget. Det är en öppen skaparverkstad och barnens konst ställs kontinuerligt ut i det som kallas Kidskuben. ÖBO är med i det första blocket mellan den 8 juni och 28 juli. En grupp ungdomar anställda av ÖBO som sommarentreprenörer, ska under veckorna 25–26, vara med och genomföra workshops för barn och unga. Start torsdag vecka 25.

Kultur | Plastsjömonstret anländer
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login