Petter spelar live på Ritz Nightclub

Av den 7 november, 2016

Hiphoplegenden Petter slog igenom 1998 och var bland de första att sätta svensk hiphop på kartan. Han har släppt nio fullängdare, två samlingsalbum, fått Thore Skogmans riksstipendium, vunnit P3 Guld och Grammis. Han ligger också bakom några av Sveriges största hiphop-låtar genom tiderna så som “Mikrofonkåt”, ”Så klart”, ”Repa skivan”, ”Håll om mig”. Petters låtar har sammanlagt spelats över 100 miljoner gånger på Spotify.

2013 släppte Petter sitt hyllade album ”Början på allt”, och debuterade också som författare med ”16 rader”. Boken belönades med Begriplighetspriset, bland annat för att Petter ”har fått ungdomar som aldrig öppnat en bok att börja läsa”. Under hösten gjorde Petter fyra utsålda konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester på Berwaldhallen och firade 15 års-jubileumet av debutalbumet ”Mitt sjätte sinne” med en hyllad livespelning i Stockholm där hela albumet framfördes live. Året avslutades med tre Grammis-nomineringar och en timmes SVT-special med det passande namnet ”Ingen jävla semester”.

2014 åkte Petter ut på en hyllad sommarturné och genomförde den första hiphop-konserten någonsin på Kungliga Operan i Stockholm. I december programledde han det direktsända insamlingseventet ”Musikhjälpen” i SVT och P3 tillsammans med Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Våren 2015 var Petter ute på turné med uppföljaren till fjolårssuccén ”Ikväll är vi kungar” tillsammans med Ison & Fille, Lilla Namo och Rosh och under sommaren var han ute på en omfattande sommarturné. Under hösten släpptes hans nionde fullängdare, ”Mitt folk”, och följde upp den med ytterligare låtsläpp under året och i början av 2016. 

Våren 2016 inleddes som en av arrangörerna bakom ”Arena Run” – Nordens första obstacle run inomhus som gick av stapeln i februari på Friends Arena. Samma månad var Petter dessutom programledare för Grammisgalan. Därefter drog han ut på en stor vår- och sommarturné som toppades av en utsåld spelning på hemmaplan, på Mosebackes uteservering den 24 augusti.

Petters senaste album ”Mitt folk” är en stor framgång med över 15 miljoner spelningar på Spotify. Albumet fick också ett varmt mottagande i media. Både Upsala Nya Tidning och Värmlands Folkblad anser att det är ”ett av hans starkaste album”, Aftonbladet menar att Petter är ”både relevant och unik som artist i Sverige” och Dagens Nyheter skriver att ”han gör något eget, och han gör det bra”.

Även publiken har visat att Sveriges meste rappare är lika väsentlig idag som under debutåret 1998, vilken annan artist kan göra över 70 spelningar med sitt senaste album, som dessutom är den nionde i ordningen? Ingen, så klart!

I september släpper Petter boken Remix, en bok där flera kända, kreativa personer, bland andra Inti Chavez Perez, Kristofer Folkhammar, Kajsa Grytt, Lo Kauppi, Jan Stenmark Daniel Boyacioglu fritt fått tolka hans texter. Varje skribent har fått en egen låttext att reflektera kring och resultatet är en färgstark bok full av inspirerande texter från några av landets bästa skribenter. 

I oktober tar Petter över Strandvägen 1 i Stockholm där han spelar live varje kväll mellan tisdag-lördag. Kvällarna kommer ha olika karaktär där veckorna börjar i lite mer akustisk stil, onsdagar då Petter spelar igenom några av sina album från början till slut och dessutom kommer en hel del väntade och oväntade gäster dyka upp, både på scen och som Dj´s.

I november släpper Petter boken ”Vin – Så funkar det!” tillsammans med vinskribenten Alf Tumble.

Fredag elfte november kommer Petter till Ritz Nightclub!

Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login