Patrik Lindberg håller vernissage på Galleri Exposé

Av den 8 april, 2018

Vi har tidigare skrivit artiklar om örebrokonstnären Patrik Lindberg som bland annat var med i den senaste Rådhuskalendern.

Patrik är en väldigt produktiv konstnär och man kan se hans verk på många väntade och oväntade platser i Örebro och i många andra städer, därför blir jag lite förvånad när jag får höra från en av Patriks konstnärskollegor att detta är Patriks första riktiga konstutställning.

Jag träffar Patrik i hans nya ateljé, han är nu en del av Bunkern och har en ateljé i deras lokaler.

Det är alltså dags för utställning igen, varför sägs det att det är din första ”riktiga” utställning?
– Det beror nog på att det är min första singelutställning på ett galleri.

Kul, när är det dags för vernissage?
– Den 14/4, det är en lördag och jag ställer ut på Galleri Exposé, galleriet ligger på Gamla gatan i Örebro.

Vad heter utställningen?
– Jag har valt att döpa den till ”My life is a love song”, delvis för att jag tycker mitt liv är rätt skönt för tillfället.

Hur känns det att göra sin första galleriutställning?
– Det känns spännande, jag har ju gjort några utställningar tillsammans med Petter Nilsson tidigare, några grupputställningar som Rådhuskalendern, samt en massa hedervärda uppdrag från diverse företag men detta är som sagt min första galleriutställning själv.

– Jag är inte nervös utan mer spänd, men det känns bra.

Du är ju nu mer en del av konstföreningen Bunkern, hur känns det?
– Det känns väldigt inspirerande, vi är tio konstnärer här med väldigt spridda stilar och det finns alltid någon att bolla idéer med och så är det ett skönt gäng här. Förut målade jag väldigt mycket ensam när jag målade tavlor, så det är skönt att det finns folk runtomkring.

– Sen känns det bra att verkligen kunna koncentrera sig på målningen när man målar, förut målade jag mycket hemma och då hände det att det dök upp polare och sen hittade man på någonting och där var den dagen borta, det kommer hit polare ibland också men då blir det mer tydligt att jag håller på med en målning så fokusen försvinner inte lika lätt.

Du har utvecklat din stil en del i verken för den här utställningen eller hur?
– Ja jag brukar tänka som när vi målade graffiti, att om jag bara gör samma sak hela tiden utan att tänka och utveckla det hela i alla fall lite varje gång så jag lika gärna sluta.

Kan du beskriva hur de nya målningarna skiljer sig från de tidigare?
– Det handlar ju fortfarande om de här pop-artansiktena, men jag har städat upp linjerna så de är mer rena nu, jag har även börjat jobba med mönster från virkade dukar vilka jag lagt in som dolda mönster i målningarna samt med fluorescerande färger som lyser i mörkret.

Berätta vad namnet på utställningen betyder för dig.
– Jag hymlar inte med att jag är graffitimålare i grunden och jag vet inte hur lång tid det kommer ta innan jag ser mig själv som konstnär, jag vill fortfarande visa var mina rötter ligger och vart jag kommer från. Det är det hela den här utställningen handlar om, och namnet ”My life is a love song” betyder att man måste välja vad man vill göra med livet, vaknar man varje morgon och känner att glaset är halvtomt istället för halvfullt blir det jobbigt för livet blir vad man gör det till.

–Jag försöker i mina målningar hitta någonting alla kan relatera till, och många kan relatera till de här tecknade ansiktena för att man läste tecknade serier som liten och veckans höjdpunkt var att köpa ett magasin på Konsum för 20 kronor. Själv ser jag mig aldrig som vuxen och det speglas nog en del i min konst för jag vill inte bli gammal.

Då får vi önska lycka till med utställningen.

» Mer info här «

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login