Passi Roma nyhet i Systembolagets fasta sortiment i Örebro

Av den 1 december, 2016

Från och med 1 december hittar ni nyheten Passi Roma i Systembolagets butiker i Örebro. Ett rött vin som kommer från den välkända producenten Valle Reale och vinappellationen DOC Roma. Under antiken var Rom vinets huvudstad, men det här romerska vinet är modernt, mjukt, kryddigt och generöst och trivs utmärkt ihop med pasta, pizza, charkuterier och ost.

Regionen Lazio är ganska okänd bland vinälskare i skuggan av distrikt som Toscana och Veneto. Annat var det under antiken då Lazio med huvudstaden Rom var världens absoluta vincentrum. Vinet var så centralt att det stod i stadens stadgar att ingen utlänning fick medborgarskap utan att äga ett hus och en vingård i området. Men trots vinets starka ställning, dröjde det ända till 2011 innan Rom fick en egen appellation, DOC Roma.

Producenten Valle Reale har sin bas i provinsen Abruzzo och deras viner därifrån (Valle Reale, Passi Reali och Lupi Reali) är mycket populära hos svenska vinälskare. Nu lanserar de sitt första romerska vin, Passi Roma, och låter Roms mest berömda byggnad, Colosseum, pryda etiketten!

Passi Roma är en blandning av två druvor, välkända Montepulciano (65%) och den mer okända, lokala druvan Cesanese (35%), vars fina aromer gjort att den fått ett rejält uppsving efter många år i glömska. Vinet har jäst i rostfria ståltankar och sedan lagrats på franska ekfat i fem månader.

Passi Roma är ett generöst, fruktigt och kryddigt rödvin med inslag av körsbär, fat och salvia. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av körsbär, jordgubbar, fat och örtkryddor. Vinet är gott att njuta både på egen hand, men passar också till det mesta i matväg. Gärna till klassisk italiensk mat som pasta, pizza, risotto, charkuterier och lagrad parmesan!

Passi Roma finns från 1 december i Systembolagets fasta sortiment i Örebro!

Nr 2449 Passi Roma 2015, 75 cl, 89 kr

Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login