Påsken i Rom är en gigantisk festival och alla är inbjudna

Av den 26 februari, 2017

I Sverige är det mesta stängt och släkt under påsken, men så är det inte i Rom, här firas den viktigaste katolska högtiden både på gatan, i kyrkan och inte minst med hela familjen vid enorma måltider, där lamm och ägg spelar framträdande roller.

Vädret i Rom är dessutom milt runt påsk, och många svenskar styr varje år kosan mot den italienska huvudstaden under påskledigheten. In-Italias Rom-experter har valt ut sex stycken utsökta upplevelser i Rom i påsktider, till dem som vill uppleva mer än det som står i guideböckerna.

Påsk-procession
Nu är det ju påsk, och därför bör du uppleva den fantastiska och mycket stämningsfulla påsk-processionen, Via Crucis, som tar plats vid Colosseum på långfredagen efter vanlig arbetstid, alltså tidig kväll. Det är Påven själv, som leder processionen.

Ny gågata
Gatan Via dei Fiori Imperiali i centrala Rom, går från Piazza Venezia till Piazza Colosseum, där själva Colosseum naturligtvis också ligger. Tidigare var den endast stängd för den hektiska romerska trafiken om söndagarna, men nu har den blivit permanent gågata, där du kan strosa runt och njuta av några av stadens mest framstående monument.

Häng med de hippaste i stadsdelen Monti
Nästan mitt i den historiska stadskärnan i Rom, hittar du stadsdelen Monti, högt placerad och på ett eller annat sätt lite gömt från huvudvägen. Här råder en bohemisk stämning och du hittar pyttesmå pizzerior, vinbarer, etniska restauranger och massor av lokala hipsters, intellektuella och konstnärer. Det här är det hetaste området i staden just nu – och märkligt nog har inte så många turister hittat hit än, i jämförelse med andra områden av centro storico.

Njut av våren med en picknick
På en lokal matmarknad, t.ex. vid Via Catania i närheten av Piazza Bologna, kan du välja ut de läckraste råvarorna till en picknick och samtidigt få ta del av romarnas vardagliga liv, utanför turistmyllret. Därefter kan du hoppa på bussen till Tivoli och Villa d’Este där vår och mat kan njutas i lugn och ro med fina utsikter.

I den unga stadsdelen, San Lorenzo
Stadsdelen San Lorenzo ligger nordöst om det historiska centrumet, och är en universitetsstadsdel full med unga studenter, ungt nattliv och lägre priser än i turisternas centrum. Sprudlande, energiskt och med många fina platser att besöka, som t.ex. den gamla stadsporten, Porta Tiburtina, och basilikan San Lorenzo Fuori le Mure.

Stadens bästa gelateria
Hallon med salvia, basilika-glass, päron och rosmarin eller bara en vanlig chokladglass av hög kvalitet? På den fina gatan Via dei Coronari, som i sig själv är en trevlig oas mitt i smeten vid Piazza Navonas nordöstra hörn, hittar du en av Roms bästa gelaterior, Gelateria del Teatro. Allt är handgjort och håller högsta kvalitet. Njut av en glass och vila huvudet lite, omgiven av de vackraste delarna av Rom.

Påsken i Rom är på det hela taget en festlig tid, där romarna njuter av att äta stora måltider med hela familjen, traditionellt på påskdagen, men gärna också under veckan som leder fram till påsk. Liksom i Sverige är lamm och ägg viktiga element på påskbordet.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login