Parken Zoo lanserar digitala djur

Av den 11 juni, 2017

Parken Zoo lanserar digitala djur, första zoo:et med fantasidjur i augmented reality.

I helgen flyttar Digidjur in på Parken Zoo. Fantasidjuren upplevs med hjälp av tekniken augmented reality (AR) och Parken Zoo blir därmed den första djurparken i Sverige, och antagligen i världen, med virtuella fantasidjur. Med Digidjuren vill Parken Zoo sätta fokus på de hot som många riktiga djurarter står inför.

Kanifant, polleont och flygande regnbågstamarin. Det är några av de djur som flyttade in på Parken Zoo utanför Eskilstuna lördag den 10 juni.

– Digidjur är virtuella fantasidjur från framtiden. De är inspirerade av nutida arter, men har på grund av problem som skogsavverkning, tjuvjakt och klimatförändringar tvingats anpassa sig och utveckla ovanliga egenskaper och utseenden, säger Marie de Colli, zoolärare på Parken Zoo.

Den lilla rosa kanifanten kan till exempel snabbt hoppa ner i håligheter i marken för att skydda sig mot faror, och det majestätiska pansarlejonet har utvecklat en hård skimrande sköld för att skydda sig mot tjuvskyttarnas kulor. Korallpaddan kan med hjälp av sitt korallbeklädda skal flytta koraller från hotade korallrev, och de små polleonterna spelar med sina blomstrande kragar och pollinerande svansar en viktig roll i en tid när bina blir allt färre.

Digidjuren upplevs i gränslandet mellan det digitala och verkligheten med hjälp av AR-teknik, även kallad förstärkt verklighet. Det innebär att 3D-djuren uppfattas som en del av den omgivande världen. Tekniken fick stort genomslag när spelet Pokemon Go blev tillgängligt förra sommaren men har sedan dess blivit mer avancerad. Digidjuren är mellan 10 centimeter och 2,5 meter stora och besökarna kan till exempel klappa och mata dem. Digidjuren har egna inhägnader på Parken Zoo och upplevs på plats med hjälp av en smartphone eller surfplatta.

– Vi är så glada över att välkomna Digidjuren till parken. Med Digidjuren vill vi inte bara skapa nya spännande upplevelser utan även på ett fantasifullt sätt få barn och vuxna att se betydelsen av att skydda dagens fantastiska arter. De flesta av våra riktiga djur är utrotningshotade och via avelsprogram och samarbete med andra djurparker jobbar vi för att återföra djur från hotade arter till naturen, säger Lennart Sundén, VD för Parken Zoo.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login