På semestern ska det helst läsas deckare

Av den 7 juli, 2017
Foto Matina Tsogas, Ving.

Semestern brukar innebära att fler får tid för läsning, och närmare 7 av 10 svenskar (67 procent) uppger att de brukar läsa eller lyssna på böcker under semestern. Spänning står högt på läslistan och över hälften, 56 procent, tar med sig en deckare i resväskan. Det visar Vings Resepanel där 17 384 personer svarat på frågor om läsvanor under semestern.

Tvärt emot samhällets digitala utveckling så uppger 7 av 10 (74 procent) att de föredrar att läsa på det mer traditionella sättet, en vanlig pappersbok, 13 procent lyssnar helst på ljudböcker medan endast 3 procent uppger att de läser e-böcker.

– Inte helt överraskande är det spänning som toppar läsvanorna i solstolen. Omtyckta genrer är också skönlitteratur, olika magasin och reseguider. Minst populärt är fantasylitteratur och böcker om personlig utveckling, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Topplista: Mest populära genrerna för semestrande svenskar? (Fler svar möjliga)

  1. Deckare 56 procent
  2. Skönlitteratur 50 procent
  3. Magasin 21 procent (inredning, mode, sport, resor livsstil)
  4. Reseguider 20 procent
  5. Annat 12 procent

4 procent läser böcker om personlig utveckling, 3 procent fantasyböcker.

Topp 5: Vad gör man helst i solstolen (Fler svar möjliga)

  1. Lapar sol 15 procent
  2. Läser 14 procent
  3. Samtalar med mitt ressällskap 11 procent
  4. Vilar 10 procent
  5. Spanar på folk som går förbi 9 procent

Trenden att lyssna på poddar har inte slagit igenom i solstolen, endast 0,8 procent gör det. Inte heller lyssnar många på musik, knappt 3 procent (2,8%) medan 6 procent istället lyssnar på vågornas brus.

Resa
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login