På lördag firas Jordgubbens dag

Av den 28 juni, 2019

För att hylla våra älskade svenska jordgubbar uppmanar Bärfrämjandet alla svenskar att fira Jordgubbens dag den första lördagen efter midsommar varje år, i år den 29 juni. Jordgubbens dag har firats lokalt i Vara sedan 30 år tillbaka och startades av jordgubbsodlaren Elof Dahlen. Nu uppmanar LRF Trädgårds bärsektion, Bärfrämjandet, hela Sverige att hylla den svenska jordgubben och de svenska jordgubbsodlarna.

Passa på att plocka jordgubbar själv eller köp plockade direkt hos din närmsta bärodlare. Adresser till odlare i hela landet hittar du här: https://bit.ly/2Lo3Dzg

Det finns inte mycket som slår färska jordgubbar till frukost, i eftermiddagssmoothien eller till lite glass. När du åker ut och plockar helt solmogna och dagsfärska jordgubbar är det perfekt att ladda för frysen och kanske koka lite egen sylt. Världens enklaste recept bjuder Danssukker på här:

Jordgubbssylt

Det här behöver du:
2 l jordgubbar
1 kg Dansukker Syltsocker

Så här gör du:
Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp. Koka i två minuter.
Ta grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast. Förvara svalt.

Tips:
Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem och lägg dem i så fall i en bunke med vatten så att bären inte skadas av vattenstrålen. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.

Infrysning: Jordgubbar kan frysas hela precis som de är men se till att de är torra och förpacka dem väl i platslåda eller kraftig plastpåse. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären. Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än – 17 grader.

Smaka dig fram bland de olika jordgubbssorterna. Här är några du kan träffa på i jordgubbslandet: Rumba, Sonata, Sonsation, Salsa, Florence, Faith och Malwina.

Mat | På lördag firas Jordgubbens dag
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login