Över 11 600 Örebroare deltar i årets stora Fairtrade-fika

Av den 20 oktober, 2016

Torsdagen den 20 oktober äger årets Fairtrade Challenge rum. På en och samma dag beräknas över en halv miljon samlas över hela landet för att fika Fairtrade-märkt. I Örebro län fikar över 11 600 personer denna dag.

Det är just nu totalt över 440 000 anmälda till Fairtrade Challenge, och det fortsätter att strömma in anmälningar på kampanjsidan, säger Johannes Hartvigson, verksamhetsledare för Fairtrade Sverige. Det är fantastiskt att så många vill ta tillfället i akt att uppmärksamma Fairtrade och de odlare och anställda som producerar produkterna vi konsumerar varje dag.

Fikautmaningen Fairtrade Challenge äger rum den 20 oktober i samband med kampanjen Fairtrade Fokus, som under två veckor i oktober varje år sätter fokus på Fairtrade och den skillnad det gör när vi väljer produkter som producerats med hänsyn till både människa och miljö. Förra året deltog över 630 000 från Haparanda i norr till Ystad i söder i fikautmaningen.

Det finns ett stort engagemang för Fairtrade runt om i landet, och Fairtrade Challenge är ett ypperligt tillfälle för många kommuner att visa sitt engagemang i frågorna. I Örebro län fixar till exempel Facket ST i Lindesberg chokladprovning för sina medlemmar, Bergströms second hand i Lindesberg invigs med Fairtrade-fika och Lillåns skola bjuder eleverna på Fairtrade-märkta bananer till mellanmålet. Sammanlagt 98 fikapauser kommer att ske under torsdagen i länet. Vi hoppas såklart att Fairtrade Challenge leder till att fler får upp ögonen för Fairtrade-märkta produkter och för Fairtrade som verktyg för fattigdomsbekämpning, säger Johannes Hartvigson.

Fairtrade omfattar idag cirka 2600 produkter och bland annat kan den fikasugne konsumenten välja på kaffe, te och bananer men även kakao, drickchoklad, chokladkakor, ananas, juice, läsk, glass, nötter, snacks, godis och honung. Både intresset för och försäljningen av Fairtrade-märkta produkter har ökat de senaste åren. Förra året köpte svenska folket Fairtrade-märkta produkter för 331 kronor per person, och försäljningen ökade med 19 procent.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex genom investeringar i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Nöje
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login