Oubaida Mualem får Region Örebro län kulturstipendium

Av den 18 oktober, 2019

Oubaida Mualem (Lindesberg) är en av tre kulturstipendiater som belönas med 10.000 kronor vardera av Region Örebro län. Övriga kulturstipendiater är Södra HyttOmrådets IdéFörening och Edtih Barlow. Region Örebro läns kulturpris på 50.000 kronor går till Hanna Lekander (Örebro länsteater).

Oubaida Mualem har arbetat med konstformen intarsia i över 20 år i Syrien och bor numera i Lindesberg. Sedan Mualem kom till Sverige har han fortsatt att arbeta och utveckla sitt hantverk. Han har ställt ut på olika platser i Sverige, exempelvis deltog han med två verk på Vårsalongen på Liljevalchs, Stockholm. För att sprida och öka kännedomen om intarsia som konstform och hantverk vill Oubaida Mualem genomföra workshops i några kommuner i länet. Detta är såklart något som Region Örebro län vill uppmuntra med 2019 års kulturstipendium, skriver Region Örebro län.

SHOIF (Södra HyttOmrådets IdéFörening) bildades år 1999 med ett syfte att bevara och underhålla det tidigare hyttområdet, därför kommer det inte som en chock att föreningens filosofi lyder ”den som vill något, gör något”. Här arrangeras av föreningen kulturfestivalen HyttDreva där en blandning av världsartister, konstgalleri och ullverkstad erbjuder en unik upplevelse. Region Örebro län vill stödja denna förening med 2019 års kulturstipendium, då de bidrar till engagemang samt unika möjligheter och möten i Hjulsjö i Hällefors kommun!

Edith Barlow är ursprungligen från Australien men bor sedan sju år tillbaka i Brevens bruk och arbetar som frilansande sångerska i Sverige och Europa. Barlow är utbildad opera- och musikalsångerska vid University of Melbourne och Royal Academy of Music i London. De senaste åren har hon specialiserat sig på barockmusik och söker stipendiet för att kunna utveckla sin musikteaterföreställning ”Blommans melodi”så att den kan spelas för förskolor och skolor i länet. Ett spännande och roligt projekt som Region Örebro län gärna vill uppmuntra med 2019 års kulturstipendium!

Hanna Lekander får Region Örebro läns kulturpris för 2019 som består av 50.000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.

Som en del i den fasta ensemblen på Örebro länsteater har Hanna Lekander medverkat i några av teaterns mest hyllade föreställningar. Hon har som skådespelare medverkat i över 40 teaterproduktioner hos länsteatern och dessutom agerat i filmer tillsammans med prisade motskådespelare och regissörer. Utöver skådespeleri har Lekander även skrivit manus och regisserat föreställningar, bland annat för Teater Martin Mutter. Hanna Lekander var även konstnärlig ledare och grundare för communityteater filialen 14*, där syftet var att arbeta med professionell teater i relation till brottsbelastade förorter till Örebro med ledorden: vi är likare än vi tror.

Motiveringen: ”Hyllad av recensenter och med många olika uppdrag inom kultur visar 2019 års kulturpristagare på enastående kvalitet och bredd. Hanna Lekander är en kulturaktör med vision att kunna påverka samhället från scenen och som dessutom har en otrolig kvalitet för det hon tar sig an. Region Örebro län vill till denna mångsidiga kulturaktör tilldela 2019 års kulturpris!”

Kulturpriset och stipendierna kommer att delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde den 18 november i Rådhuset, Örebro.

Kultur | Oubaida Mualem får Region Örebro län kulturstipendium
Örebroguiden

Källa: lindekultur.se

You must be logged in to post a comment Login