Ostbuffén i Örebro Saluhall en god nyhet

Av den 21 oktober, 2016

Efter att Örebro Ost lämnat Saluhallen i Örebro har nu Osten slagit upp portarna.

Jag träffar Vera och Milla i samband med deras ostbuffé som de har på torsdags och fredagseftermiddagar, det är Vera som efter att under några år jobbat med Örebro Ost och Fisk i hallen beslutat sig för att starta egen ostbutik.

Hur började det hela?
Det började med att en vän till oss som jobbar på arbetsförmedlingen som bestämt hävdade att jag skulle passa att stå i en liten ostbutik. Jag sa nej men hon hävdade att jag skulle älska det, sen fick min man höra om detta och han älskar ost så då började att tjata på mig med, säger Vera.

– Samtidigt fanns det ett jobb på Örebro Ost ute så jag sökte det. Alla de andra sökande hade olika livsmedelsutbildningar i bagaget medan jag bara hade säljbiten, det slutade i alla fall med att jag fick jobbet för att jag var den ende som de tyckte hade fötterna på jorden.

– Sedan jobbade jag med Örebro Ost i tre år. Men där någonstans kände jag mig färdig med det, jag kunde redan allt om ostarna vi sålde och det fanns ingen möjlighet till avancemang så jag började se mig om efter något annat. Vi hade då precis flyttat in i Saluhallen och Fisk i hallen hade öppnat sin fiskdisk.

– Fiskdisken var då den enda i sitt slag i Örebro, Jag pratade med dem och de sa att de behövde hjälp men visste inte hur mycket, och de kunde inte anställa mig med de omständigheter som var då.

_mg_0036

– Så jag sa upp mig och startade ett eget företag, i samma veva berättade en vän till mig att Robertsons behövde personal så jag pratade med dem och de var intresserade. Under de kommande tre åren jobbade jag med att hyra ut mig själv till Robertsons, Fisk i hallen och Örebro Ost samt att jag jobbade på diverse ostmässor.

– Sen föll det sig så att i samband med att Örebro Ost och Kötthandlaren flyttade ut fick Fisk i hallen tillgång till hela ytan här i bortre änden av saluhallen, men med villkoret att det skulle finnas ost med. De hade inte den kompetensen men visste att jag hade det och hur jag jobbade så de frågade mig om jag ville starta en egen butik, eller alternativt bli anställd och rodda allt själv.

– Där och då kände jag att jag kör själv för visst är det kul att serva folk, men det känns roligt att kunna få en större del av vinsten också när man lägger ner sin själ i det.

Var du intresserad av smaker och mat redan innan du började med ost?
– Nej, jag upptäckte att jag hade smaklökar rätt sent i livet, jag minns att syrran tog med mig på finrestaurang när jag fyllde trettio och då ansåg jag att det var att kasta pärlor för svin.

– Men efter att jag började med ost så har det gått fort, kanske för att man har alla ostar tillgängliga samtidigt och man måste inte vänta en vecka innan man provar nästa.

Jag tycker att ju mer man intresserar sig för smaker desto mer känner man.
– Ja det kan nog stämma, nu är jag intresserad av det mesta som har med smak att göra och det inkluderar matlagning._mg_0026

Ni kör med ostbuffé på torsdagar och fredagar, hur kom ni på tanken med den?
– Vi har hela tiden haft tanken att ha någon form av servering eftersom vi ligger i en saluhall och det vore ju dumt att missa den möjligheten, så nu när saluhallen öppnade upp för after work kände vi att det här passar för en ostbuffé, folk vill inte sätta sig med en sådan tidigt, utan de vill kunna ta den efter jobbet med ett glas vin eller liknande.

– Torsdag och fredag när vi kör buffén har vi öppet till 21:00 och vill man sitta kvar är det ju bara att fylla upp sitt fat innan vi plockar ihop och fortsätta njuta.

– Men det finns även framtidsplaner på att kunna servera varma rätter, vi har funderat på bland annat fondue och raclette men för närvarande har vi inget kök, men när våra vänner på fisk i hallen får sin salamander så hamnar vi i ett annat läge.

Kommer ni att hålla några ostprovningar eller liknande?
– Vi vill hålla ostprovningar men har inte riktigt hunnit komma igång med det än, min syster jobbar för närvarande bara varannan vecka här med mig och vi är fortfarande i lite av en uppstartsfas så det kommer framöver. Men det är på gång med både ost och vinprovning samt ost och öl.

_mg_0031

Hur ser det ut med vin och annan dryck till ostarna?
– För närvarande har vi inget alkoholtillstånd men vi samarbetar även där med Fisk i hallen och de har tagit in ett särskilt ostvin, men även här siktar vi på att få vårt eget tillstånd inom en relativt snar framtid och min syster skall även gå en sommelierutbildning i samband med detta.

Jag rekommenderar verkligen att prova Ostens ostbuffé och kanske hitta en ny favorit.

Ostbuffé står torsdag och fredag 16:00 – 20:30 och kostar 139 kronor.

karl-johan-sandberg-thu

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login