Oscar testar Horizon Zero Dawn ett grymt spel

Av den 9 februari, 2018

Horizon Zero Dawn blev utsett till 2017 års bästa spel till PS4 och det måste vi hålla med om.

Spelet är ett så kallat ARPG eller Action Roleplay Game, som utspelar sig i en värld där maskinerna strövar fritt och människan inte längre är den dominerande arten.

Story
Här spelar man som Aloy som är en jägare och bågskytt, spelet sträcker sig över en stor karta där man söker sin försvunna mamma och för att lyckas måste man klara av en massa utmaningar på vägen.

Kartan är en kombination av öken, djungel, skog och snöiga berg. I alla områden finns olika sorters maskiner där nästan alla är som vilda djur, de beter sig så genom att slåss i flock eller att fly. På vissa av platserna är maskinerna skadade vilket man märker på att de är mörka, lyser rött och är starkare än de övriga maskinerna.

Aloy blir uppfostrad av sin mentor Rost, hon blev utstött som barn eftersom hennes föräldrar försvann och ingen stam ville ta in henne. Rost fick uppgiften att uppfostra Aloy utan kärlek av ledaren för en av stammarna, detta för att Rost också var en utstött.

Man börjar spelet när Aloy är ett barn och man får lära sig allt bågskytte, hur man undviker maskinerna och använda sin focus.

Focus är en grej som öppnar upp telepatisk kommunikation med andra som har på sig en focus, samt att man kan se hur maskinerna kommer att röra sig och ger bäraren mer färdigheter.

Spelupplevelse
Spelupplevelsen är riktigt grym, det är svårt att beskriva varför, det är helt enkelt en fantastisk värld man spelar i. Spelet har dessutom väldigt få buggar, vilket gör upplevelsen ännu bättre.

Gameplay
Detta är som sagt ett ARPG (Action Roleplay Game) och det har en grym spelkänsla, kontrollerna är enkla och man får tydliga instruktioner på skärmen.

Kampanjen
I detta spel finns endast singel player men förutom storyn finns det side quests man kan ägna sig åt.

Grafik
Grafiken är riktigt bra och vacker, ja helt enkelt dunder. Bilden är krispig i dagscenerna och mjukare på natten, det är nästan som att titta på en tecknad film typ Avatar.

Ljud
Ljuden är mycket bra, men här tycker jag att man behöver ett bra högtalarsystem för att verkligen kunna uppskatta det.

Game fysics
Bland de bättre spelen när det gäller game fysics, inga speciella fel man tänker på mer än att man ibland kan bli stående i en nydödad maskin.

Slutsats
Ett mycket bra spel som var väl värt utmärkelsen årets PS4 spel 2017.

Horizon Zero Dawn får hela…

Oscar Olofsson, Film & Spel | Örebro
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login