Örebros musikscen får nytt nätverk

Av den 1 november, 2019

Creative House skapar lokalt nätverk för Örebros musikscen och samlar låtskrivare, producenter, skivbolag, artister och andra som tillhör musikbranschen. Tanken är att alla som på ett eller annat sätt arbetar med musikskapande i Örebro ska lära känna varandra bättre och förhoppningsvis inleda nya samarbeten.

Nätverket skapades under en avslappnad AW i torsdags, efter ett initiativ av Niclas Molinder på Creative House och Ullis Sandberg som är kommunalråd (s) i Örebro kommun. Ett trettiotal lokala musikskapare deltog under träffen och diskuterade styrkor och utmaningar inom musikbranschen.

Nästan ett år efter att jag och Niclas började prata om det blev det äntligen av; en träff om Örebros musikbransch med dem som är i musikbranschen. Det kommer att växa något slags mer organiserat lokalt nätverk för musikbranschen ur det här, även om formerna ännu inte är helt klara, men igår kväll startade något spännande, säger Ullis.

Planen är att ganska snart gå ut med ett datum för nästa träff, som lär hamna någon gång i slutet av januari eller början av februari. Redan har flera nya kontakter skapats och samarbeten inletts. Niclas telefon har gått varm under kvällen och fredag förmiddag.

– Jag blir så peppad och vill genast ta nästa steg! Det bästa med kvällen var deltagarnas engagemang och att det fanns så många diskussionsämnen som jag inte såg komma. Det här nätverket kan verkligen utveckla musikstaden Örebro. Jag är positivt överraskad över att det finns så mycket intresse och engagemang inom livemusiken och hur vi kan samarbeta för att nyttja de scener som finns; och kanske skapa nya så att alla genrer kan få synas, säger Niclas.

Han erkänner att det fanns en viss nervositet inför träffen, kring hur mottagandet skulle bli, eftersom han har egna erfarenheter som musikskapare. Niclas berättar att den här formen av evenemang och nätverksträffar inte brukar vara så intressant för musikskapare och att den höga närvaron och engagemanget blev en positiv överraskning.

Det hände något med energin i rummet och nya möten uppstod, som det ska bli väldigt spännande att se vad det innebär framåt. Hur hittar man varandra lokalt? Finns det luckor och diken i musikstaden Örebro och hur kan man i så fall bygga broar? Blir kakan större om man stöttar varandra? Vilka scener finns mellan fritidsgården och det kommersiella? säger Ullis.

Creative House kan erbjuda struktur och mötesplatser, men alla i nätverket måste själva vara engagerade i samarbetet för att få ut något av det. Preliminärt tänker man sig tre eller fyra träffar per år, med fördjupande samtal och diskussioner. Däremellan sköts alla kontakter mellan medlemmarna själva och nätverket får sedan växa organiskt.

– Jag är född i Örebro och jag vet hur det var här när jag växte upp; staden var inte känd för något stort utbud av musik. Men idag säger alla jag känner, som har koll på musik, ’oj, vad det händer saker i Örebro.’ Och det är verkligen här det händer, men det har inte människor utanför branschen förstått; de har inte den bilden av Örebro. Jag tror att vi kan marknadsföra oss ännu mer som musikstad, om det finns ett intresse av det, säger Ullis.

Att träffen slutade i dur råder det ingen tvekan om.

– Vissa härifrån har man hört men aldrig hunnit se. Så därför är det kul att se oss allihopa samlade här på Creative house. Det uppskattar jag fett mycket! Det är viktigt att vi tar våran tid med att connecta och bonda med varandra och lägga fokus på det först, sade artisten GWG från Kosti.

Musik | Örebros musikscen får nytt nätverk
Örebroguiden

Källa Imposant.se

You must be logged in to post a comment Login