Örebro Öl & Whisky Festival bjöd på stor variation

Av den 29 november, 2016

Då var årets upplaga Örebro Öl och Whisky Festival avklarad och var som vanligt en välbesökt historia.

Det fanns många intressanta utställare på plats och de hade som vanligt tagit med sig det bästa de förmår för att locka den kräsna publiken.

Förutom öl och whisky kunde man hitta både gin, cognac, absint och så klart rom bland dryckerna. Det fanns också ett utbud av ostar, godis, cigarrer och andra tillbehör.

En nyhet i år var att Angelica Pettersson från Koafför & Barber, tillsammans med Nõberu of Sweden fanns på plats för att hjälpa oss med ostyriga skägg och mustascher att få lite ordning på ansiktsbehåringen.

Det var roligt med några riktiga nykomlingar på ölsidan i år där man bland annat hittade Kungsbryggeriet som håller till i Stockholm och Värmdö Bryggeri, där båda bryggerierna satsar på en enklare öl av pilsner eller lagertyp där man hållit ner humlen och låter malten få större spelrum. Båda bryggerierna levererar kvalitetsöl som håller att prova.

Bland årets favoriter kan nämnas Deveron 12 årig från Last Great Malts som snart når hyllorna på systemet, likaså har snart Innes & Gunns Spiced Rum Aged Porter premiär på systemet och jag säger bara att den blir en höjdare till julbordet.

Bland övriga drycker kan nämnas Grönstedts julcognac som var riktigt bra, en annan cognac som stod ut var Renaults cognac från 1989 som var något alldeles extra.

En spaning från årets festival är att Gin är nästa spritsort att dricka rent då flera tillverkare visade upp fatlagrade varianter som inte är tänkta som drinkbas, min personliga favorit här blev Hernö Gins Juniper Cask Gin som lagrats på fat gjorda av enträn, en mild men ändå uppkäftig bekantskap som var riktigt rolig.

För övrigt så släpper Larsen en serie odevi som är tänkta som drinkbaser, som jag provade i en tvist på klassiska Sidecar (receptet följer nedan) som jag tyckte var riktigt bra.

Sidecar på Larsens vis
30ml Larsen VS
10ml Rånäs Brännvin
30ml Citronjuice
10ml sockerlag

Sockra kanten på glaset och skaka ingredienserna med is och sila ned i glaset.

Bilder från festivalen.

karl-johan-sandberg-thuKarl-Johan Sandberg, Mat & Dryck | Örebro
Örebroguiden

 

 

You must be logged in to post a comment Login