Örebro och Laxå är värdar för dansresidens i sommar

Av den 31 maj, 2019
Foto: Anna Ljungkvist

Under juni månad kommer det att pågå dansresidens i både Laxå och Örebro. Det är Region Örebro län/Dans i Örebro län som tillsammans med kommunerna satsar på att nå ut med dans till fler människor, och skapa arbetstillfällen för danskonstnärer.

Ett dansresidens innebär att danskonstnärer, såsom koreografer och dansare, erbjuds en plats att repetera på under en kortare eller längre period.

– Det är viktigt att kunna erbjuda danskonstnärer lokal, då det är något de sällan har tillgång till själva. Det långsiktiga målet är att fler danskonstnärer ska kunna bo och verka i länet. Det behövs verkligen då dansen är underrepresenterad i länet som konstform, säger Johanna Ström, utvecklingsledare i dans på Region Örebro län.

Kulturpalatset i Örebro
Koreografen Ellinor Ljungqvist från Lindesberg, numera boende i Stockholm, vänder hemåt för ett dansresidens i Örebro i sommar. Den 10-28 juni kommer hon och dansarna Amanda Billberg, Ida Hellsten, Miranda Wallmon och Sonja Riitta Laine och ytterligare några dansare att ha residens på Kulturpalatset i Örebro. Under residensperioden kommer de att arbeta med produktionen Angry Stories. Angry Stories har premiär på Nya China Örebro den 25 oktober och sedan 7 november på Sjöängen i Askersund samt 8-9 november i Lindesberg.

Bergfästet i Laxå 
I Laxå kommer danskonstnärerna Emelie Wahlman, Elin Hedin och Maria Nilsson Waller att ha dansresidens på Bergfästet den 8-20 juni. De kommer att påbörja arbetet med en duett utifrån Bodil Malmstens diktsamling ”Det här är hjärtat”. De beskriver valet av Bodil Malmstens dikter så här: ”Med ord får Bodil fram starka bilder och allmängiltiga känslor där språket inte står i vägen för upplevelsen. Vi tänker på dans på samma sätt, det talar direkt till den mottagande kroppen utan att ta en omväg genom hjärnan”.

Fakta: Här är allmänheten välkommen i sommar
17/6 kl. 17.00: Öppen workshop, Kulturpalatset, Örebro
20/6 kl. 13.00: Work in progress visning, Centrumtorget i Laxå 

Kultur | Örebro och Laxå är värdar för dansresidens i sommar
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login