Örebro ligger i botten över Sveriges mest papperskorgstäta städer

Av den 19 juni, 2018

Sommaren står i full blom och i takt med det så spenderar vi mer tid utomhus. En trevlig företeelse enligt de flesta. Men samtidigt som gator och torg fylls av örebroare fylls även stadens papperskorgar. Nu lanserar SodaStream Skräpbarometern 2018, en kartläggning över de städer som har flest papperskorgar per invånare.

De flesta svenskar tycker att nedskräpningen i landet har ökat.1 För att minska nedskräpningen och andelen plast i våra hav har Centerpartiet gått ut med ett förslag där engångsartiklar i plast ska förbjudas. En annan viktig åtgärd för att minska skräpet är att öka andelen papperskorgar.

Enligt en ny kartläggning från SodaStream där Sveriges tolv största städer ingår visar det sig att Örebro ligger i botten över de städer som har flest offentliga papperskorgar per invånare. Så många som 150 örebroare behöver samsas om en papperskorg i staden. Det ger Örebro ett skräpbetyg på endast 0,67. En markant skillnad från landets mest papperskorgstätaste stad Jönköping som kammar hem hela 2,91 poäng. Lägst skräpbetyg har dock Umeå med ynka 0,27 poäng, där så många som 368 umebor måste dela på en offentlig papperskorg.

Skräpet i våra städer består främst av tobak och plast. En utredning som regeringen låtit göra visar att flaskor är en av de vanligaste plastföremålen i hela Östersjön2. Oroväckande nog ökar dock plastkonsumtionen för varje år som går och bara under förra året konsumerade svenskarna otroliga 1,5 miljarder flaskor.

– Svenskarna har aldrig konsumerat så mycket plast som i dag. Centerpartiets förslag om att förbjuda engångsartiklar i plast är något vi på SodaStream har kämpat för under en längre tid. Vi inser dock att det inte är något som kan ske på en dag. Med Skräpbarometern vill vi helt enkelt hylla de städer som är generösa med papperskorgar och göra de som har färre papperskorgar per invånare medvetna om problemet. För en parktät stad som Örebro är det viktigt att ha papperskorgar nära till hands för stadens alla invånare, säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadsdirektör på SodaStream.

Örebro
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login