Örebro läns museum i december 2020

Av den 1 december, 2020

Vi är mitt uppe i en på många sätt mörk tid. För att bidra till minskad smittspridning i samhället har länsmuseet valt att stänga utställningarna på Örebro slott, och vi vet inte när vi kan öppna igen. Månadens nyheter blickar både bakåt och framåt, vi berättar bland annat om ett par spännande saker som startat, och som vi kommer se mer av kommande år. I årets Instagram-julkalender blickar vi däremot tillbaka på året som snart är slut med hjälp av museets egen julvärd – Närketomten. 

Efterlängtad renovering – äntligen på gång!
Museet på Engelbrektsgatan 3 har varit stängt sedan maj 2018. Sedan dess har allt gått och väntat på en efterlängtad ombyggnation och renovering. I veckan höll fastighetsägaren/byggherren Region Örebro län Regionservice ett startmöte. Nu är processen igång och projekteringsfasen har inletts. Om tidplanen håller kommer renoveringen att starta under vintern 2021-22. Under arbetet  kommer vi löpande att kommunicera om vägen mot ett ”nytt” museum i våra kanaler.

Vi startar ett Landskapsobservatorium
Under hösten har museet tack vare pengar från Gustav S O Svenssons och Elsa Sternhammar-Svenssons fond haft möjlighet att starta ett Landskapsobservatorium. Ett landskapsobservatorium är en plattform som utifrån den europeiska landskapskonventionen, som Sverige skrivit under, samlar kunskap om landskap och utgör ett forum för landskapsfrågor, tillsammans med civilsamhälle och myndigheter. Vi kommer att ha fokus på Glanshammar och tillsammans med hembygdsföreningen, Örebro kommun, länsstyrelsen och många andra ta reda på varför landskapen ser ut som de gör, samtala om och undersöka vilka förändringar som skett och som kommer att ske i Glanshammar med omnejd. Läs mer här. 

Det lackar mot jul…
Advent närmar sig och med det museets traditionella Instagram-kalender. I år får vi följa med Närketomten som under året inte legat bortglömd i nån låda med julsaker utan i stället varit ute och rest och sett sig omkring i länet. Tomten har också följt med personalen på museet på olika uppdrag och lärt sig om samlingarna och vad som händer bakom kulisserna på ett museum. Följ tomtens äventyr i vår Instagram-kalender! Varje dag fram till julafton. Instagram: @orebrolansmuseum.

Nöje | Örebro läns museum i december 2020
Örebroguiden

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login