Örebro kammarkör och Whispering Band tolkade Duke Ellington

Av den 3 april, 2017

Under söndagen gjorde Örebro kammarkör ett framträdande tillsammans med Whispering Band i S:t Nickolaikyrkan där man tolkade Duke Ellingtons Sacred Consert.

Det var helt slutsålt i Nikolaikyrkan för dagen och man var tyvärr tvungen att neka många som saknade biljett tillträde. Man hade till och med använt sig av alla extrastolar som fanns att uppbringa.

Jag måste säga att det märks att den här musiken är tänkt att spelas i kyrkor för den gör sig fantastiskt bra med kyrkans akustik och jag måste säga att det blir riktigt mäktigt när blås sektionen tar i samtidigt som kören.

Medelåldern på publiken är relativt hög men det är kanske inte så konstigt då uruppförandet för verket var 1965 och Duke Ellington kanske inte spelas så värst flitigt på radion.

Dock tycker jag verkligen att fler musikintresserade ungdomar skulle besöka dessa konserter då det rör sig om mycket skickliga musiker och en kör som håller mycket hög klass.

Sacred Concerts är tre körkompositioner av Duke Ellington från första hälften av 1960-talet.

De hade stor framgång 1965 vid uruppförandet i Grace Cathedral i San Francisco. Senare framfördes de vid konserter med lokala körer runtom i världen, i nordisk TV med Alice Babs som sångsolist.

Fram till sin bortgång 1974 ägnade sig Duke Ellington i stor utsträckning åt andlig musik. Hans Sacred Concerts kan ses som första steget i denna riktning.

Även om detta räknas till den andliga musiken så svänger det riktigt ordentligt och man kan inte låta bli att stampa takten lite då och då.

Örebro kammarkör och Whispering Band, Duke Ellington Sacred Consert får hela…

Bilder från konserten.

Karl-Johan Sandberg, Kultur & Musik | Örebro
Örebroguiden

 

You must be logged in to post a comment Login