Opera på bio: Vårterminens sista föreställning – och programmet för nästa säsong

Av den 6 maj, 2019
Karmeliternunnorna led martyrdöden. Foto: Met Opera

Lördag 11 maj kl 18:00 visas vårterminens sista Opera på bio-föreställning på Folkets Hus Bio i direktsändning från Metropolitan-operan i New York – Francis Poulencs ”Karmelitsystrarna”. Samtidigt presenterar Lindesbergs Filmstudios operasektion programmet för kommande säsong med flera klassiker och en operamusikal.

Folkets Hus och Parker har sedan 2007 direktsänt föreställningar från Metropolitan-operan i New York till en rad biografer över hela landet – däribland Folkets Hus Bio i Lindesberg. Tack vare livesändningarna på biografer har operaintresset ökat och nått ut till nya målgrupper över hela världen. Opera på bio i Lindesberg arrangeras av Lindesbergs Filmstudios operasektion i samarbete med Lindesbergs kommuns kulturenhet.

  • Onsdag 8 maj kl 16:00-20:00: Kom och prata film och opera på bio med Lindesbergs Filmstudio och dess operasektion på LindeDagen (på Loppholmarna).

Lördag 11 maj kl 18.00: KARMELITSYSTRARNA (Francis Poulenc)
3 tim 29 min inklusive en paus – föreställningen är textad på svenska

Karmelitersystrarna är en melodisk opera av Francis Poulenc med en handling fylld av skräck och mardrömmar. Sexton nunnor led martyrdöden under franska revolutionen 1794. Operan skrevs och hade urpremiär på 1950-talet.

Yannick Nézet-Séguin leder en skicklig ensemble i Poulencs spännande mästerverk om tro och martyrskap. Isabel Leonard är den unga Blanche de La Force, mot finska Met-legenden Karita Mattila som första priorinnan.

Karmelitystrarna i klostret i Compiègnes tragiska öde under franska revolutionen inspirerade till ett av Francis Poulencs mest personliga verk och en av de mest gripande operorna i historien. I centrum återfinns Isabel Leonard som Blanche de la Force, en blyg ung aristokratisk kvinna ansluter sig till klosterorden innan revolutionen. Hon flyr när nunnorna tvingats lämna klostret och svurit på att bli martyrer. Slutligen förenas hon med dem när de står inför giljotinen.

Jämfört med andra operor från 1950-talet är Karmelitsystrarna förvånansvärt tonal och melodisk. Det är inte förvånande att Poulencs förebilder var Verdi, Monteverdi, Debussy och Mussorgskij. Strukturen, alterneringen av recitativ och arioso är lik Verdi. Användningen av recitativen i sig själva har likheter med Monteverdis Poppeas kröning och Debussys Pelléas och Mélisande.

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin: Regi: John Dexter: I rollerna: Blanche de la Force (Isabel Leonard), Mm Lidoine (Adrianne Pieczonka), Constance (Erin Morley), Mère Marie (Karen Cargill), Första priorinnan (Karita Mattila), Chevalier de la Force (David Portillo), Markis de la Force (Dwayne Croft):

Föreställningar sänds live från Metropolitan Opera i New York till Folkets Hus i Lindesberg. Biljettpriset är 250 kr för vuxna och 180 kr för ungdom under 26 år.

Flera klassiker och en operamusikal under nästa säsong för Opera på bio

Eric Owens och Angel Blue som Porgy and Bess. Foto: Met Opera

Nu är sex föreställningar för nästa säsong (2019/2020) av Opera på bio i Lindesberg spikade. Det blir en blandning av klassiker som Turandot och operamusikalen Porgy and Bess. Världsbarytonen och norrbottningen Peter Mattei är tillbaka på Metropolitan Opera – den här gången i Wozzeck.

  • 12 oktober 19:00: Turandot
  • 9 november kl 19:00: Madama Butterfly
  • 11 januari kl 19:00: Wozzeck
  • 8 februari kl 19:00: Porgy and Bess
  • 14 mars kl 19:00: Flygande holländaren
  • 9 maj kl 19:00: Maria Stuarda

Metropolitan Operan i New York. Foto: Met Opera

Film | Opera på bio: Vårterminens sista föreställning – och programmet för nästa säsong
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login