Öl| Sigtuna Brygghus firar 10 år med robust belgoöl

Av den 24 mars, 2015

Från hantverksöl i äldre europeiska stilar i bryggeriets begynnelse, till vinterns Sigtuna IPA x 4 i modern amerikansk stil – Sigtuna Brygghus sammanfattar med sin nästa lansering, Sigtuna 10 Years Anniversary Strong Ale, sin egen historia under tio år. Jubileumsölet släpps på Systembolaget den 10 april.

10 Years Anniversary Strong Ale är ett retromodernt dessertöl bryggt med bland annat klassisk karamellmalt, vetemalt och jäst från Belgien i kombination med moderna humlesorterna, Galaxy, Simcoe och Citra. Därtill smaksatt med muscovadosocker och choklad.

För ögat mörkt rubinröd och klar med cappuchinofärgat skum, har Sigtuna 10 Years Anniversary frisk, söt och varm doft med inslag av nejlika, vintagetoner och koriander. Smaken är krämig, söt och robust med pepprigt bett, till toner av citrus, nejlika, sötlakrits och mandelmassa, samt en bakomliggande och lång humlebeska.

– Det var med stor kärlek till ölhantverket, traditionen och experimentlustan som de första små brygderna från Sigtuna kom till, säger bryggmästare Marten Schmidt. Vi har i samma anda skapat vårt jubileumsöl, inspirerat av vår resa i Belgien hösten 2014. Det blev en dark strong ale i traditionell belgisk och modern amerikansk stil.

Ölet serveras lämpligen i kupade glas vid 12–14 °, och passar till grillat och ugnsstekt nötkött, fläskkött och fågel, till hårda, smakrika ostar och koladesserter, eller passar helt på egen hand.

Sigtuna 10 Years Anniversary Strong Ale, med alkoholhalt 8,5 %, lanseras i Örebro systembolagets tillfälliga sortiment den 10 april. Förpackning: flaska (33 cl). Artikelnummer: 11426.

Mat & Dryck | Öl
Örebroguiden

You must be logged in to post a comment Login